Secret Must logo

Έρχεται το 5G- γιατί αλλάζει τα πάντα

Οι καταιγιστικές αλλαγές που θα φέρει η εμπορική ανάπτυξη του 5G, η νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, μαζί με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things-ΙοΤ) που θα δικτυώνει εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές και όχι μόνον, αλλάζοντας τον τρόπο που ζούμε, βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε σχεδόν παρουσίασης στο Mobile World Congress, που διεξάγεται στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, όπως της Ericsson Mobility Report, τα αμέσως επόμενα χρόνια και έως το 2022 αναμένεται μια μεγάλη αύξηση, καταρχάς των αριθμών ευρυζωνικών συνδρομών κινητών επικοινωνιών (8 δισ. από 4,3 δισ. στο τέλος του 2016), καθώς και της κίνησης δεδομένων στα δίκτυα κινητών επικοινωνιών, η οποία οφείλεται στη ραγδαία αύξηση του συνολικού αριθμού smartphones διεθνώς, στη συνεχή μείωση του κόστους απόκτησής τους και τη συνεχή αύξηση διαθεσιμότητας τοπικού περιεχομένου και σχετικών εφαρμογών και υπηρεσιών.

Καθοριστικό ρόλο στην αναγκαιότητα των δικτύων κινητών επικοινωνιών νέας γενιάς αποτελεί το γεγονός ότι το 75% όλης της κίνησης αναμένεται να αποτελείται από video (από 50% σήμερα), το οποίο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις μετάδοσης.

Επίσης, καταλυτικό ρόλο έχουν τα δίκτυα 5G καθώς αναμένεται να υπάρχουν περισσότερες από 1,5 δισ. συνδέσεις ΙοΤ μέσω κινητών επικοινωνιών (από 400 εκατ. που είναι σήμερα) έως το 2022 (από τις συνολικά 18 δισ. συνδέσεις ΙοΤ).

Το 5G απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, και σε διάφορα industries, και θα αποτελέσει τον καταλύτη και τον απαραίτητο «όχημα» για τον ραγδαίο ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ανάπτυξη εντελώς νέων αγορών, επιχειρηματικών μοντέλων, ευκαιριών και κερδών, μέσω της διασύνδεσης (μέσω του IOT) των αντικειμένων και των διαφόρων συσκευών που μας περιβάλλουν.

Με απλά λόγια, η υλοποίηση του Internet of Things, σε μαζική κλίμακα για τη δημιουργία εντελώς νέων εμπειριών και επιχειρηματικών μοντέλων αποτελεί το επίκεντρο της καλούμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της μετάβασης στην ψηφιακή οικονομία

Γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και γενικότερα το μέλλον μιας χώρας;

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες περιπτώσεων χρήσης όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το 5G:

– Για Εμπλουτισμένη κινητή ευρυζωνικότητα, για την παροχή εξαιρετικής κάλυψης και ομοιόμορφης συνδεσιμότητας.

– Για μαζική επικοινωνία μεταξύ συσκευών, μηχανών (ΙοΤ) και συγκεκριμένα για την παροχή ευρείας κάλυψης και μεγάλης διείσδυσης για εκατοντάδες χιλιάδες συσκευών.

Επίσης, για την παροχή συνδεσιμότητας παντού με χαμηλή πολυπλοκότητα υλικού και λογισμικού και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας όπως για παράδειγμα παρακολούθηση και αυτοματοποίηση κτιρίων, έξυπνη γεωργία, εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), παρακολούθηση και διαχείριση στόλου

– Για την επικοινωνία μεταξύ συσκευών και μηχανών. Ειδικότερα, για την παρακολούθηση και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, για υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, για απαιτήσεις εξαιρετικά αξιόπιστης χαμηλής καθυστέρησης δικτύου με αξιοπιστία, όπως έλεγχος βιομηχανικών διαδικασιών, δίκτυα αισθητήρων, αυτοματοποίηση της διανομής ενέργειας, απομακρυσμένος έλεγχος μηχανημάτων (εγχειρήσεις, βαρέα οχήματα ή μηχανήματα κλπ.) κ.λπ.

   Δυνατότητες του 5G

Οι επιδόσεις των δικτύων 5G αναμένεται να είναι της τάξης των 10-100 φορές αυξημένου ρυθμού μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα, διακίνηση 1000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, 5 φορές χαμηλότερη καθυστέρηση δικτύου, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, χρόνο ζωής μπαταρίας συνδεδεμένων συσκευών της τάξης των 10 ετών και άνω και σημαντικά βελτιωμένη κάλυψη κατά 20db.

Οι οκτώ κλάδοι που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από το 5G, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η δημόσια ασφάλεια, οι κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας, οι εταιρείες Internet, η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και τα μέσα ενημέρωσης.

 Πότε θα εμφανιστεί στην αγορά το 5G

H Αμερική εμφανίζει προβάδισμα αυτήν τη στιγμή, ακολουθούμενη από την Ασία και τελευταία την Ευρώπη. Απόδειξη αυτού του άτυπου «αγώνα» αποτελεί και η πρόσφατη  ανακοίνωση του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για το 5G», από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτό, τα πρώτα δίκτυα 5G θα πρέπει να έχουν λανσαριστεί ήδη έως το τέλος του 2018 και πλήρεις εμπορικές υπηρεσίες θα πρέπει να προσφερθούν έως το τέλος του 2020.

Συμπερασματικά το 5G, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής για τις σχέσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους & ρυθμιστικές αρχές και επικοινωνίας για την ΝΑ Ευρώπη της Ericsson (Head of Government & Industry Relations & Communications, South East Europe) Μαρία Μπούρα, μπορεί να αποτελέσει μοναδικό παράγοντα και πόλο ανάπτυξης και παραγωγής καινοτομίας και η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει από μια έγκαιρη ενεργοποίησή της σε αυτό.

Πηγή:ethnos.gr

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.