Secret Must logo

Κουνούπι τίγρης – πρόληψη και προφύλαξη

Κουνούπι Τίγρης ή Aedes albopictus

κουνούπι τίγρης aedes albopictusΤο κουνούπι τίγρης στην επιστημονική του ονομασία λέγεται  Aedes albopictus, γνωστό και ως ασιατικό κουνούπι-τίγρης. Το συγκεκριμένο κουνούπι είναι υπεύθυνο για τη «μετάδοση» ιών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο τσικουνγκούνια (Chikungunya), η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, η εγκεφαλίτιδα του Σαιντ Λούις, ο κίτρινος πυρετός και για αρκετές παρασιτικές μολύνσεις. Είναι επίσης γνωστό και στην κτηνιατρική, καθώς μεταδίδουν Dirofilaria immitis , παρασιτικά σκουλήκια σε σκύλους και γάτες.

Το κουνούπι έχει χαρακτηριστικό γνώρισμα τα ριγωτά μαύρα και άσπρα πόδια και το μικρό ριγωτό ασπρόμαυρο σώμα. Είναι περίπου 2 έως το πολύ 10 mm. Βρίσκετε απομονωμένο στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, παρόλα αυτά έχει μεταφερθεί και σε άλλες χώρες μέσω των ταξιδιωτικών και μεταφορικών γραμμών. Το κουνούπι είναι σοβαρό παράσιτο, επειδή ζει κοντά στους ανθρώπους και τρέφεται και την ημέρα, εκτός από την αυγή και το σούρουπο. Μπορεί να το συσχετίσεις με το Aedes cretinus που συναντάτε συχνά στην ανατολική Μεσόγειο λόγο του εξίσου ασπρόμαυρου μοτίβου, όμως καμία σχέση. Το Aedes albopictus  δαγκώνει εκτός από τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά, ακόμα και πουλιά.

Ένα νέο είδος παγίδας έχει φανεί να πιάνει σημαντικούς αριθμούς Aedes albopictus. Αυτή η συσκευή, με τη βοήθεια ενός αναπνευστήρα, παράγει ένα ρεύμα αέρος προς τα good-trapάνω, αμμωνίας, λιπαρών οξέων, καθώς και το γαλακτικό οξύ που παίρνει ένα παρόμοιο μορφή και την οσμή του ανθρώπινου σώματος. Με την προσθήκη του διοξειδίου του άνθρακα , η αποτελεσματικότητα της παγίδας είναι αυξημένη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα κατάλληλο διαθέσιμο εργαλείο για την παγίδευση των ενηλίκων τίγρη κουνουπιών και, για παράδειγμα, εξετάζοντας την ύπαρξη των ιών στο παγιδευμένο κουνούπια. Σε μία μελέτη στην Cesena της Ιταλία, το ποσό του δαγκώματος μειώθηκε σε μέρη όπου εγκαταστάθηκαν παγίδες.

Ο ιός του Δάγκειου πυρετού μεταδίδεται με τα κουνούπια της οικογένειας Aedes και ιδίως το κουνούπι Aedes aegypti**. Παρόλα αυτά, δεν έχει βρεθεί στην χώρα μας ύστερα από επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια στην χώρα μας. Σαν αποτέλεσμα έχει, οι επιστήμονες να εντοπίζουν ως βασικό ένοχο το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), το οποίο έχει εντοπιστεί τα τελευταία 10 χρόνια στη χώρα μας και θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού. Ο ιός του Δάγκειου πυρετού δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

**Aedes Αegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός)

Δεν έχει εμφανιστεί ακόμα Ελλάδα

Aedes aegyptiΈνας βασικός υπεύθυνος για τη μετάδοση του Δάγκειου πυρετού είναι το Aedes Αegypti. Το είδος αυτό,  είναι φορέας αρκετών τροπικών πυρετών. Στην Ευρώπη έγινε γνωστό  κυρίως για την ασθένεια του Δάγκειου Πυρετού που «μεταφέρει». Μεταδίδει και άλλες ασθένειες όπως την τσικουνγκούνια και τον κίτρινο πυρετό. Ιδιαίτερο γνώρισμα του είναι οι λευκές λωρίδες στα πόδια και ένα σημάδι που μοιάζει με λύρα στο θώρακα. Η προέλευση του κουνουπιού είναι από την Αφρική. Συναντάται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη.

Όπως όλα τα κουνούπια, το θηλυκό τσιμπάει για αίμα έτσι ώστε να μπορεί να ωριμάσει τα αυγά του. Έλκεται από τις χημικές ενώσεις που παράγουν τα θηλαστικά. Ενώσεις όπως η αμμωνία, το γαλακτικό οξύ, το διοξείδιο του άνθρακα, και η οκτενόλη. Το θηλυκό κουνούπι  γεννά τα αυγά του, κοντά στο νερό.   Όχι απευθείας σε αυτό, όπως κάνουν άλλα κουνούπια, αλλά συνήθως κοντά σε μια στάσιμη πισίνα. Τα ενήλικα κουνούπια ζουν περίπου 2 έως 4 εβδομάδες αναλόγως των συνθηκών. Τα αυγά επιβιώνουν έξω από το νερό, ακόμη και μετά από ένα χρόνο.

Το είδος το Aedes Αegypti ευτυχώς δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην Ευρώπη, αλλά έχει εμφανιστεί το κοντινό σε συγγένεια είδος, το Aedes albopictus που αναφέραμε παραπάνω και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι σε αυτό οφείλονται τα κρούσματα Δάγκειου πυρετού που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κάνει έρευνες για το Aedes albopictus ή αλλιώς κουνούπι τίγρης για να εξετάσουν αν τα συγκεκριμένα κουνούπια  φέρουν τελικά τον ιό αυτό.


Μετάδοση

  • Το κουνούπι τίγρης τσιμπάει όλη την ημέρα, και δε το απασχολεί η πηγή αίματος αρκεί να είναι κοντά του! Αυτό σημαίνει ότι επιτίθεται και στα κατοικίδια και είναι ιδιαίτερα επίμονο.
  • Το κουνούπι αναπαράγεται σε στάσιμα νερά. Λίμνες, πιατάκια από γλάστρες, βάζα με λουλούδια, ανοικτά βαρέλια, κουβάδες και λάστιχα αυτοκινήτων, είναι μέρη που μπορεί να αναχαραχτεί εφόσον έχουν νερό. Τα πιο επικίνδυνα όμως μέρη, είναι το νερό της τουαλέτας και τα υγρά πατώματα του μπάνιου.  Έρευνες έχουν δείξει ότι ουσίες που εκπέμπονται από συγκεκριμένα βακτήρια διεγείρουν το θηλυκό να γεννήσει. Προτιμούν περισσότερο νερά που έχουν συγκεκριμένη συγκέντρωση λιπαρών οξέων και άλλων οργανικών ουσιών.

Πρόληψη

  1. Να ποτίζεται τις πρωινές ώρες ή τις βράδυνες, όταν δεν κάθεστε εκεί κοντά.
  2. Φορέστε μακρυμάνικα ρούχα και μακριά παντελόνια όταν βρίσκεστε στην ύπαιθρο.
  3. Ψεκάζεται τα ρούχα με εντομοαπωθητικά . Τα κουνούπια μπορεί να τσιμπήσουν μέσα από λεπτά ρούχα.
  4. Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι, αν η κρεβατοκάμαρα δεν κλιματίζεται και δεν έχει σήτα η πόρτα ή το παράθυρο. Ψεκάστε με εντομοαπωθητικά και την κρεβατοκάμαρα νωρίτερα πριν κοιμηθείτε.
  5. Πολύ καλή δουλειά και πιο υγιεινή, κάνουν οι λάμπες που τραβάνε τα έντομα και τα σκοτώνουν με ηλεκτρισμό.

 

 

*Λίγα λόγια για το DEET

Το CDC (Centers for Disease Control and Prevention – αμερικάνικο κέντρο για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών) για το το Aedes Αegypti προτείνει, ότι τα καλύτερα εντομοαπωθητικά για το είδος αυτό είναι αυτά που περιέχουν DEET (N, N-diethylmetatoluamide, 20% έως 30% συγκέντρωση, αλλά όχι περισσότερο)
Είναι ένα από αποτελεσματικά συστατικά αρκετών εντομοαπωθητικών. Απωθεί, δεν σκοτώνει τα έντομα. Αν και είναι εγκεκριμένη από όλους τους φορείς του κόσμου ως ασφαλής για τον άνθρωπο, προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στην επιδερμίδα.

Το δραστικό συστατικό στα περισσότερα εντομοαπωθητικά είναι το DEET (N,N-diethyl-meta-tolua-mide), μία ουσία που προστατεύει από κουνούπια και έντομα για περισσότερο από μισό αιώνα. Όμως, αν και το DEET είναι πολύ αποτελεσματικό, υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τη χρήση του και ιδιαίτερα στα παιδιά. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σειρά ανεπιθύμητων αντιδράσεων στην υγεία, από αλλεργικές μέχρι και μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Παρά την μακρά και εκτεταμένη χρήση του, δεν είναι ακόμη σαφές , το πώς ακριβώς λειτουργεί το DEET. Μια θεωρία είναι ότι τα έντομα, το αποφεύγουν λόγο δυσάρεστης μυρωδιάς. Το άσχημο είναι ότι ενώ είναι τόσο αποτελεσματικό για τα έντομα μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Η ερευνά έδειξε ότι το DEET απορροφάται από το δέρμα και περνά στο αίμα. Σύμφωνα αναφορά, μετά από 6 ώρες, 9-56% της δόσης θα περάσει στο κυκλοφορικό του σώματος.

  • Μην το ψεκάζετε σε γυμνό δέρμα ή κάτω από ρούχα. Να πλένεστε πριν από κάθε νέα εφαρμογή.
  • Απαγορεύεται η χρήση σε μωρά κάτω των 2 μηνών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Αν και χρησιμοποιείται σε πολλά εντομοαπωθητικά γιατί είναι αποτελεσματικό, το έχουν συνδέσει με νευρολογικές διαταραχές και ερεθισμό του δέρματος καθώς και αλλεργίες.
Είναι τοξικό στο περιβάλλον, στο νερό και στους οργανισμούς.
(Προσοχή λοιπόν άμα έχετε ζωάκια και ειδικά πτηνά).
Καλό είναι να αποφεύγετε γενικός, εκτός και υπάρχει φόβος για τα συγκεκριμένα κουνούπια, γιατί είναι πιο αποτελεσματικό.
Προτιμάτε όσο γίνετε βιολογικούς τρόπους για την προστασία σας.

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.