Secret Must logo

Σάλτσα βασιλικού

pestoΣάλτσα βασιλικού κοινός Pesto.

Μπορώ να πω ότι είναι μια από τις πιο γευστικές και πολύπλευρες σάλτσες που υπάρχουν με πολλές δυνατότητες για παραλλαγές και εξέλιξη.

Θα δούμε την βασική συνταγή, αλλά και μια πολύ πιο απλή εκτέλεση της και τις εφαρμογές της που είναι πάρα μα πάρα πολλές…

 

 

Η βασική συνταγή των Ιταλών έχει…

  • 40 γραμμάρια κουκουνάρι
  • 2 καλά ματσάκια φύλλα βασιλικού
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι όσο χρειάζεται
  • 90 γραμμάρια παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • 30 γραμμάρια πεκορίνο φρεσκοτριμμένο
  • Ελαιόλαδο: 100 ml

 

Παρασκευή:

  1.  Σε τηγάνι βάζετε τα κουκουνάρια, χωρίς λάδι, σε μέτρια φωτιά και τα καβουρδίζετε ελαφρά, κουνώντας τακτικά το τηγάνι. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφαιρούμε πάνω σε πάγκο για να κρυώσουν εντελώς.
  2. Πλένετε και στεγνώνετε τον βασιλικό. Καθαρίζετε το σκόρδο και αφαιρείτε το φύτρο.
  3. Σε γουδί, βάζετε το κουκουνάρι, τον βασιλικό, το σκόρδο και λίγο αλάτι. Αρχίζετε να το δουλεύετε με ελαφρά κυκλικές κινήσεις, πιέζοντας προς το τοίχωμα, ώσπου να πάρετε μια ομοιόμορφη πάστα. Τότε προσθέτετε και τα τυριά και ανακατεύετε να αναμειχθούν.
  4. Μεταφέρετε σε μπολ και προσθέτετε σε ομοιόμορφη ροή το λάδι, χτυπώντας ταυτόχρονα την σάλτσα, μέχρι να τελειώσει το λάδι.
  5. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμέσως τη σάλτσα ή να την φυλάξετε στο ψυγείο, σκεπασμένη με λίγο λάδι και καλά κλεισμένη, μέχρι 3 μέρες.


Κάπως έτσι φτιάχνουμε το λεγόμενο πέστο…

Οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε είναι ανάλογα με την προτίμηση μας και το κόστος που διαθέτουμε για τα υλικά μας. Κρατάμε την βασική συνταγή σαν οδηγό και αλλάζουμε το κουκουνάρι, αντί αυτό μπορούμε να βάλουμε φουντούκια, φιστίκια, μύγδαλα, ή ότι άλλο ξυρό καρπό μας αρέσει. Αντί πεκορίνο και παρμεζάνα μπορούμε να βάλουμε κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, λαδωτήρι ή ότι άλλο μας αρέσει. Τέλος μπορούμε να κάνουμε πρόσμιξη στον βασιλικό να προσθέσουμε δυόσμο ή μαϊντανό ή μόνο μαϊντανό μαζί με ξύσμα από 1 λεμόνι. Μπορούμε να κάνουμε όλη την διαδικασία παρασκευής στο μούλτι και να ρίξουμε μέσα 3-4 λιαστές ντομάτες. Επίσης πάπρικα καπνιστή πάει πολύ μέσα, αλλά και 1 ντομάτα ολόκληρη σε αυτές τις αναλογίες. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε…να εξερευνήσετε τις γεύσεις!!!

Τώρα που και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε…

Σε όλα τα φαγητά που έχουν ντομάτα κατά βάση, κρέμα γάλακτος, αλλά και σκέτο. Αναδεικνύει πολύ όλες τις γεύσεις και βγάζει τα αρώματα πολύ πιο έντονα κατά την κατανάλωση τους!!! Παράδειγμα μπορούμε να φτιάξουμε μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά και να ρίξουμε το πέστο μας για σάλτσα. Να φτιάξουμε μακαρόνια σκέτα, να ρίξουμε ένα τόνο μέσα και λίγο πέστο και να ανακατέψουμε καλά. Μπορούμε να βάλουμε σε τηγάνι λίγο κρέμα γάλακτος, 2 κουταλιές της σούπας πέστο και να ρίξουμε μέσα ζυμαρικά ή ένα φιλέτο κοτόπουλο που έχουμε από πριν ψήσει ή έχει μείνει από το χθεσινό μας τραπέζι!!!!

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

NEWSLETTER
Εγγραφείτε στα newsletter μας για να μη χάνετε άρθρο!
Μισούμε το σπαμ όσο και εσείς!
Εγγραφείτε για να μη χάνετε κανένα άρθρο!
Μισούμε το σπαμ όσο και εσείς!
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ;
Εάν σας άρεσε το περιεχόμενο κάντε like και μοιραστείτε την σελίδα μας, σημαίνει πολλά για εμάς και συμβάλει στην βελτίωση της.
Εγγραφείτε για να μη χάνετε κανένα άρθρο!
Μισούμε το σπαμ όσο και εσείς!

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο