Secret Must logo

Τα βότανα στη ζωή μας – Χαμομήλι

Τα βότανα στη ζωή μας - ΧαμομήλιΑντιφλεγμονώδες, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό και χαλαρωτικό με αντιαλλεργικές ιδιότητες.

 

Επιστημονική ονομασία:Matricaria chamomile

Χρήσιμα μέρη: Τα λουλούδια του

 

Ενδείξεις:

  • Έλκος του στόματος
  • Κολικοί
  • Διάρροια
  • Έκζεμα
  • Δυσπεψία και ξινίλα
  • Αϋπνία
  • Ερεθισμοί στο δέρμα
  • Σύνδρομο ερεθισμού των εντέρων
  • Έλκος του στομάχου

 

Χρησιμοποιείται εξωτερικά για να επιταχύνει την επούλωση των πληγών και τη θεραπεία φλεγμονών. Εσωτερικά χρησιμοποιείται για τον πυρετό, τις πεπτικές διαταραχές, την αϋπνία και το άγχος. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχει καταπραϋντική δράση όταν χορηγείται σε μορφή τσαγιού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο σταθεροποίησε την ουραιμική κατάσταση κουνελιών με προβλήματα στην λειτουργία των νεφρών, όταν τους χορηγήθηκε εσωτερικά που μας δείχνει ότι είναι χρήσιμο σε νεφρικά προβλήματα.

Έχει αποδειχτεί ότι είναι χρήσιμο στη μείωση των φλεγμονών στην αρθρίτιδα και στην χαλάρωση των μυών των εντέρων. Είναι επίσης καθαριστικό για τα μάτια και παθήσεις όπως η φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων.

Έλκος: Χρησιμοποιείται για την πρόληψη έλκους του στομάχου και στην επιτάχυνση της θεραπείας του.

Γυναίκες: Η αντισπασμωδική δράση του εξασθενεί κράμπες της περιόδου και μειώνει τη πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Ηρεμιστικό – καταπραϋντικό: Κατευνάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό.

Αρθρίτιδα: Ανακουφίζει τις φλεγμονές

Μολύνσεις: Το αιθέριο έλαιο μειώνει το χρόνο που χρειάζονται να θεραπευτούν τα εγκαύματα ενώ το βότανο αυτό καταπολεμά τους μύκητες που προκαλούν διάφορες κολπικές μολύνσεις καθώς και διάφορα βακτήρια. Ελαττώνει την αναπαραγωγή του ιού της πολιομυελίτιδας.

Ανοσοποιητικό Σύστημα – Ενδυναμώνει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τσάι: 20γραμ. λουλούδια για ένα λίτρο νερό. Αφήνουμε το νερό στη φωτιά να κοχλάσει και μετά το χύνουμε σε ένα άλλο δοχείο που έχουμε βάλει τα λουλούδια και το αφήνουμε 5 – 20 λεπτά, αναλόγως της δύναμης που θέλουμε να του δώσουμε. Πίνεται ζεστό,1, 2 ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα.

Εντριβές: Βάζουμε φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια μέσα σε ελαιόλαδο για 24 ώρες. Σουρώνουμε τα υπολείμματα των λουλουδιών και χρησιμοποιούμε το λάδι για εντριβές στο σώμα.

 

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Αν και σπάνια έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις στη χρήση του. Παρόλο που τέτοιες αναφορές είναι πολύ σπάνιες, άτομα με αλλεργία σε φυτά της οικογένειας των Asteraceae καλύτερα να αποφεύγουν το χαμομήλι. Μπορεί να χρησιμοποιείται άφοβα στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό. Η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς και ζαλάδες.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Πίνεται σε μορφή τσαγιού 2 με 3 φορές την ημέρα. Συνδυάζεται με ζάχαρη ή μέλι και πριν το φαγητό βοηθάει στην ανορεξία. Κυκλοφορεί σε χάπια και ταμπλέτες όπου σε αυτές τις μορφές συνιστώνται 2-3 γραμμάρια την ημέρα.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Χρησιμοποιείται για παρασκευή βοτανικής μπύρας. Το αιθέριο έλαιο δίνει τόνωση στα αδύνατα μαλλιά και δίνει φυσική λαμπάδα. Στο μπάνιο είναι χαλαρωτικό και τονωτικό με μισή ώρα σε αυτό θα σας αναζωογονήσει.

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.