Secret Must logo

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης για πρώτη φορά στην ΕλλάδαΜέτρα υψίστης ασφαλείας θα λάβει η Ελληνική Αστυνομία γύρω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, όπου με την απαιτούμενη θρησκευτική ευλάβεια και επισημότητα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα υποδεχτεί  την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, το σκήνωμα της Αγίας Ελένης και τον Τίμιο Σταυρό.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μέσα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους υπεύθυνους της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και του Δήμου Αιγάλεω, έχουν καθορίσει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ έχουν αποφασιστεί να γίνονται και έλεγχοι στην ευρύτεροι περιοχή.

Όπως είναι φυσικό, τα μέτρα ασφαλείας θα ενταθούν από τις 14 Μαΐου, οπότε και το σκήνωμα της Αγίας Ελένης θα φτάσει στο Δήμο Αιγάλεω και στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας.

Για την απαιτούμενη φύλαξη του χώρου θα κινητοποιηθούν –εκτός των άλλων– η Αντιτρομοκρατική, η Κρατική Ασφάλεια αλλά και δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια από άτομα που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο ή από άλλες ομάδες… Βεβαίως, στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο να βρεθούν και άτομα που έχουν χαρακτηριστεί φανατικοί.

Η δύσκολη συγκυρία (χτυπήματα από τους φανατικούς μουσουλμάνους) έχει κινητοποιήσει τις Αρχές, οι οποίες, σύμφωνα με στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., θα είναι δίπλα στους πιστούς, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά. Για τον λόγο αυτό θα γίνουν αυστηρότατοι έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στους γύρω χώρους πολύ πριν την άφιξη των λειψάνων στις 14 Μαΐου.

Από την πλευρά της η Εκκλησία έχει πάρει όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη προσέλευση των πιστών που θα φτάσουν από όλη την Ελλάδα. Ήδη από πολλές πόλεις οργανώνονται εκδρομές πιστών, με το ενδιαφέρον να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που το ιερό λείψανο βγαίνει εκτός Βενετίας, όπου φυλάσσεται από το 1211 μ.Χ., όταν μεταφέρθηκε εκεί από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ιερό λείψανο της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, θα φθάσει στην Αθήνα την Κυριακή 14 Μαΐου.

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το τελετουργικό της υποδοχής θα είναι ανάλογο εκείνου που ακολουθήθηκε και με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Σύμφωνα πάντα με τον αρχικό σχεδιασμό, το λείψανο θα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και θα μεταφερθεί στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το δημαρχείο Αιγάλεω από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και κατόπιν θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του ιερού σκηνώματος στην Αθήνα, θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες και αγρυπνίες.

Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης είναι τοποθετημένο εντός λάρνακας σε δύο λειψανοθήκες. Η μία είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και εμπεριέχει τμήμα της τιμίας κάρας. Η δεύτερη είναι μεταλλική, έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου και εμπεριέχει λείψανα της αγίας, αριθμημένα και σφραγισμένα. Αυτή είναι η βενετσιάνικη παράδοση ή τεχνική της φυλάξεως, διατηρήσεως και εκθέσεως ιερών λειψάνων, όπως γίνεται και με ιερά λείψανα διαφόρων άλλων αγίων που φυλάσσονται στη Βενετία.

Το ιερό λείψανο αναγνωρίστηκε το 1929. Πρόκειται περί των λειψάνων γυναίκας που έζησε κατά τον 4ο αιώνα και πέθανε σε γεροντική ηλικία (80-85 ετών). Το δεύτερο στοιχείο που πιστοποιεί τη γνησιότητά του είναι ότι προέρχεται «εξ ημών», από την Ανατολή, την Κωνσταντινούπολη.

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 

Πηγή: dogma.gr /pronews.gr

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.