Secret Must logo

Σκιές και φώς: Νέο λογισμικό ανίχνευσης πλαστών φωτογραφιών

moon landing apollo factsΕρευνητές από τα πανεπιστήμια Dartmouth και UC Berkeley δημιούργησαν ένα νέο γεωμετρικό αλγόριθμο ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διακρίνει την ύπαρξη ασύμβατων, σε σχέση με το υπόλοιπο τοπίο και φωτισμό, σκιών σε μια φωτογραφία. Με άλλα λόγια ο αλγόριθμος αυτός μπορεί να διακρίνει αν μια φωτογραφία έχει «πειραχτεί» ψηφιακά ή είναι αυθεντική.

 

Η νέα αυτή μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί στην φωτογραφία προσγείωσης της διαστημικής αποστολής Apollo 11 με τελικό συμπέρασμα ότι είναι αυθεντική. Φυσικά οι εφαρμογές της μεθόδου δεν σταματούν εδώ και αναμένεται να γίνει χρήση της από διάφορες υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, τα ΜΜΕ, επιστημονικές ομάδες και όποιο άλλο φυσικό πρόσωπο ή φορέα ενδιαφέρεται να εξακριβώσει την αυθεντικότητα ή μη μιας φωτογραφίας.

 

Η παραπάνω έρευνα με τίτλο «Exposing Photo Manipulation with Inconsistent Shadows» παρουσιάστηκε στις αρχές Αυγούστου σε επιστημονικό συνέδριο ενώ η δημοσίευσή της αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβρη. Η ουσία της μεθόδους είναι ότι διάφορες σκιές εξετάζονται σε μια φωτογραφία και προσδιορίζεται κατά πόσο οι σκιές αυτές είναι συμβατές με τις πηγές φωτός. Όπως εξηγεί ο Hany Farid, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Dartmouth και ένας από τους τρείς εμπνευστές του αλγορίθμου, η μέθοδος αυτή αλλάζει την δουλειά ενός αναλυτή από την προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα «Δείχνουν σωστές οι σκιές/φωτισμός;», η οποία οδηγεί σε διάφορες υποκειμενικές απαντήσεις, στην απλή διαδικασία επιλογής των επίμαχων προς ανάλυση περιοχών μιας φωτογραφίας. Δηλαδή η μέθοδος δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να κάνει αυτό στο οποίο ένας υπολογιστής δεν είναι καλός -επιλογή του περιεχομένου μιας φωτογραφίας- και αφήνει τον υπολογιστή να κάνει αυτό στο οποίο ένας άνθρωπος δεν είναι καλός -αναγνώριση τον γεωμετρικών περιορισμών τους οποίους πρέπει να ικανοποιούν οι σκιές σε μια φωτογραφία.

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author
Λίγα λόγια για την Vision4reality. Η ενασχόληση της πολλά χρόνια στο χώρο του ίντερνετ, καθώς της φωτογραφίας και του βίντεο της έδωσε τις γνώσεις για την καλύτερη διαχείριση του διαδικτύου και την προώθηση προϊόντων. Κατασκευή ιστοσελίδων, cloud φιλοξενία ιστοσελίδων, domain, SSL πιστοποιητικά. Ψηφιακές φωτογραφίσεις και βίντεο, ειδικά εφέ, animation, green screen, 3D Graphics, είναι ένα μέρος της δουλειάς της.

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.