Secret Must logo

Δώστε στο στήθος σας την προσοχή που αξίζει…

Δώστε στο στήθος σας την προσοχή που αξίζει…Αυτοεξέταση των μαστών πρέπει να γίνεται απο κάθε γυναίκα. Οι γιατροί ενθαρρύνουν την αυτοεξέταση των μαστών σε μηνιαία βάση για τις γυναίκες κυρίως μετά τα 30. Οι προληπτικές εξετάσεις απο τις ίδιες τις γυναίκες, κατά του καρκίνου του μαστού και συνεπώς η έγκαιρη διάγνωση του, ίσως να είναι η αιτία για να σας σώσει την ζωή.

 

Για την αυτοεξέταση των μαστών σας ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 

Τρόπος ψηλάφησης

Η ψηλάφηση γίνεται:

  • Με τις ρόγες των δακτύλων τα οποία θα πρέπει να είναι τεντωμένα.
  • Με κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας από το τμήμα του μαστού που βρίσκεται προς την μασχάλη και με φορά από την περιφέρεια του μαστού προς την θηλή του.
  • Με ελαφρά πίεση για την επιφάνεια του μαστού και με μεγάλη πίεση για το βάθος του μαστού.

Έλεγξε κάθε τμήμα του μαστού και μετά επαναλάβετε το ίδιο για τον άλλον μαστό σας.

 

kathreftis stithosΜπροστά στο καθρέφτη

Αρχικά με τα χέρια σας στα πλευρά σας και μετά σταυρώνοντάς τα απαλά πίσω από το κεφάλι σας, παρατηρήστε για αλλαγές στο χρώμα, στο μέγεθος και το σχήμα των μαστών ή για λακκάκια, πτυχές ή ραβδώσεις του δέρματος. Παρατηρήστε για ύπαρξη πάχυνσης, ερυθρότητας, σπίλου ή οποιασδήποτε αλλοίωσης του δέρματος. Πιέστε απαλά τους μαστούς σας κοντά στις θηλές και προσέξτε αν βγαίνει κάποιο υγρό από τις θηλές. Επίσης να παρατηρήσετε μήπως στο στηθόθεσμο σας (σουτιέν) υπάρχει κάποιος λεκές.

 

Δώστε στο στήθος σας την προσοχή που αξίζει…Ξαπλωμένη

Με ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξιό σας ώμο και με το δεξιό χέρι πίσω από το κεφάλι σας, χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι για να ψηλαφίσετε το δεξιό μαστό σας. Μια κρέμα χεριών θα επιτρέψει στα χέρια σας να γλιστρούν μαλακά. Επαναλάβετε το ίδιο για τον αριστερό μαστό σας. Παρατηρήστε και για οποιαδήποτε αλλαγή θερμοκρασίας (θερμότητα).

 

ntouzΣτο ντους

Σηκώστε το ένα χέρι. Με τεντωμένα τα δάκτυλα του άλλου χεριού, εξετάστε προσεχτικά όλη την επιφάνεια του μαστού σας ψάχνοντας για ογκίδιο στο μαστό, ερυθρότητα ή πάχυνση του δέρματος (πιέστε τόσο δυνατά όσο για να αισθανθείτε το ιστό του μαστού από κάτω). Επαναλάβετε το ίδιο και για τον άλλο μαστό σας. Ελέγξτε επίσης την περιοχή πάνω από το στήθος και ειδικά προς την περιοχή της μασχάλης για ογκίδια.

 

 

Με το ένα χέρι σας να ακουμπά σε μια σταθερή επιφάνεια.

Χρησιμοποιήστε την ίδια κυκλική κίνηση που περιγράψαμε πιο πάνω για να ψηλαφίσετε και το ανώτερο (προς την μασχάλη) τμήμα του κάθε μαστού σας (ουρά του μαστού).

karkinos toy mastoy

 

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.