Secret Must logo

Ζωή Τηγανούρια – Όταν η σύνθεση είναι γυναικεία υπόθεση

zoe-thganouria-(2)

 

 

«μην αφήνεις ποτέ για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα»

 

 

Συνθέτις της μουσικής αλλά και της ζωής της. Η Ζωή Τηγανούρια είναι μητέρα, σύζυγος και ταυτόχρονα πολύ ταλαντούχα μουσικός.  Δυναμική αλλά ευαίσθητη  μας ανοίγει το σπίτι της και μας μαγεύει, με το λαμπερό χαμόγελο της.

 

SM: Να σε καλωσορίσουμε και να ξεκινήσουμε λέγοντας μας λίγα λόγια για την Ζωή.

Καλώς σας βρήκα. Ξεκίνησα τη μουσική 12 ετών. Από τότε που έπιασα στα χέρια μου τα πρώτα πλήκτρα, σε ένα παιδικό πιανάκι. Είχα αρχίσει να παίζω δειλά τα πρώτα μου τραγούδια, με τον πατέρα μου ο οποίος παίζει βιολί και αγαπάει πολύ την παραδοσιακή μουσική ο ίδιος, οπότε δεν γινόταν να μην την αγαπήσω και εγώ.
Τότε δεν υπήρχαν οι καφετέριες για μας, εγώ περνούσα την εφηβεία μου στο νησί όπου μόνη μας διασκέδαση ήταν ο μπάλος. Ήμουν ένα κοριτσάκι 12 ετών και ξεκίνησα να συνοδεύω μουσικά τον πατέρα μου. Για εμένα λοιπόν το Σάββατο ήταν η μέρα που και θα έπαιζα μουσική μπροστά σε κόσμο, -κάτι που με βοήθησε να εξοικειωθώ με αυτό- αλλά και η μόνη μέρα που θα έβγαινα να διασκεδάσω. Στην Αθήνα ήρθα στα 18 μου, έκανα σπουδές πιάνου και πήρα το δίπλωμα της Αρμονίας και αντίστιξης από το ωδείο Σκαλκώτα και στα 21 ανακάλυψα το ακορντεόν. Τότε άνοιξαν ως δια μαγείας οι μουσικοί μου ορίζοντες.
Ήξερα από μικρή ότι ήθελα να γίνω μουσικός, όμως δεν ήμουν σίγουρη ποιο μουσικό όργανο θα μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Όταν ανακάλυψα το ακορντεόν ήταν σαν να μου έκανε το «κλικ».

 

SM: Πως ήρθες στην Αθήνα; Μόνη σου ήρθες;

Όχι ήρθα με τον αδερφό μου. Ήρθα σαν φοιτήτρια, είχα περάσει σε ΤΕΙ νοσηλευτικής στα Γιάννενα πήγα, είδα ότι ήμουν δεύτερο εξάμηνο και χωρίς δεύτερη σκέψη μαζί τον αδερφό μου ήρθαμε Αθήνα. Προσπάθησα να το σταματήσω όλο αυτό γιατί δεν ήθελαν οι γονείς μου, αλλά ήταν αδύνατο. Εδώ στην Αθήνα κλείσαμε αμέσως δουλειά σε ένα οικογενειακό μαγαζί, Εγώ ως μουσικός και ο αδερφός μου ως σερβιτόρος. Και έτσι ξεκίνησα την μουσική σταδιοδρομία μου.
Ξαναέδωσα και πανελλαδικές και πέρασα αυτή τη φορά σε σχολή νοσηλευτική της Αθήνας. Αυτό το έκανα περισσότερο για ψυχολογική εσωτερική υποστήριξη προκειμένου να έχω και την ασφάλεια ότι θα σπουδάσω κάτι άλλο αν τα βρω σκούρα στη μουσική… Και μπήκα κατευθείαν στα βαθιά, γιατί έπρεπε να τα κάνω όλα μαζί. Να πάρω καινούρια μουσικά όργανα, να μάθω καινούρια κομμάτια όλα αυτά που ένας επαγγελματίας μουσικός πρέπει να διαθέτει.
Θα σας πω και ένα μουσικό περιστατικό – αστείο που μόνο όσοι ξέρουν τη μουσική ορολογία της δουλειάς θα το καταλάβουν. Ο πρώτος μαέστρος που γνώρισα όταν άρχισα να δουλεύω επαγγελματικά στα 18 μου με ρωτάει : «Ξέρεις να διαβάζεις οδηγούς» ; Ασφαλώς τον κοίταξα με μάτια γεμάτα απορία διότι δεν καταλάβαινα τι εννοούσε αλλά δεν ήθελα να το δείξω κιόλας … Τελικά αργότερα έμαθα ότι ήθελε να πει αν μπορώ να διαβάσω τις γρήγορες παρτιτούρες που γράφουν οι μαέστροι προκειμένου να βγει ένα κομμάτι από μια ορχήστρα…

 

SM: Γιατί πιστεύεις γίνεται αυτό στα νησιά; Έχουν εξελιχθεί κατά την γνώμη σου οι ευκαιρίες για τέτοιου είδους καριέρα στα νησιά;

Τώρα έχουν αλλάξει όλα αυτά. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες, είτε μια μουσική σχολή, είτε σύλλογοι που κάνουν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες μαθητών κ.α. Στη δική μου γενιά τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα στην επαρχία και οι ευκαιρίες λιγοστές.
Σήμερα υπάρχει και το ιντερνέτ όπου τα παιδιά πλέον μαθαίνουν πολύ γρήγορα πολλά πράγματα που εμείς ούτε καν μπορούσαμε να τα φανταστούμε και έρχονται πιο προετοιμασμένα στη πόλη για σπουδές…

zoe-thganouria-(4)

SM: Η σύνθεση πότε ήρθε στη ζωή σου;

Η Σύνθεση είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου. Δυο χρόνια μετά που ανακάλυψα το ακορντεόν.

 

SM: Ποιο είναι το πρώτο σου κομμάτι;

Το πρώτο είναι το «έχεις κάτι που μου λείπει» το 1999 σε στίχους του Σταμάτη Μεσημέρη που ερμήνευσε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

 

SM: Σε έχουμε δει και σε πρωτότυπα video clip μεγάλες παραγωγές κάτι σπάνιο για μουσικό συνθέτη στη Ελλάδα.

Ναι το πρώτο official video clip που έγινε το 2006 είναι το “Libertango” κυκλοφόρησε μαζί με το πρώτο μου CD με διασκευές τους Astor Piazzolla με τίτλο «Libertango». Το 2011 έγινε video clip η δική μου σύνθεση το “Avec toi” με την In- Grid παράλληλα με τη κυκλοφορία του CD μου «Zoe’ s Code» που εμπεριέχει το κομμάτι “Avec toi”. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο κομμάτι έχει μπει σε περισσότερες από 10 συλλογές παγκοσμίως και ότι και τα δυο video clip έχουν παγκόσμια εμβέλεια διότι είναι μεγάλες παραγωγές με concept και πολύ καλά γυρίσματα…

 

SM: Από όλες τις δουλειές σου ποια είναι αυτή που ξεχωρίζεις;

Όλα τα αγαπώ Θα δώσω όμως βαρύτητα στη τελευταία δισκογραφική δουλειά που είναι το «Φως- Rocking Zoe» και συμμετέχουν ο Κώστας Μακεδόνας, Αρετή Κετιμέ, Νικόλας Αδέσποτος, Γιάννης Μωραΐτης, Στέλιος Γενεράλης, και άλλοι. Μέσα από αυτή τη παράγωγη γεννήθηκε μια πολύ δυνατή και ωραία συνεργασία με συνέχεια με την συγγραφέα και στιχουργό Ευανθία Μάγνη η οποία υπογράφει τους στίχους καθώς και ένα ένθετο με μια συγκινητική ιστορία που σε καθηλώνει … Κομμάτια του CD αυτού που τα αγαπώ πολύ όπως το «Λειλά» και «Άδικη μέρα» που τραγούδησε ο Κώστας Μακεδόνας , το « Σταματημένα ρολόγια», ή το «Αντίο». Το «Κόρη γλυκιά» σε στίχους του Κώστα Ρωμανίδη που τραγουδάει η Κετιμέ Αρετή. Αυτό ισχύει και για τα ορχηστρικά κομμάτια του «Zoe’s code» στην παραγωγή που έκανα το 2011 και έχει μέσα πολύ αγαπημένα κομμάτια μεταξύ των οποίων το «flight on five» το «two red lips» η το «nostalgia» που μπήκε πρόσφατα και σε μια γερμανική συλλογή στο «harem’s secret Νο 3».
Τέλος πριν από δυο εβδομάδες κυκλοφόρησε και το ένατο project μου το οποίο έχει τίτλο: «Zoe’s Music No2» και είναι βιβλίο με παρτιτούρες για πιάνο ακορντεόν πάνω σε δικές μου συνθέσεις που συνοδεύεται από CD για transcription όπου αυτό ακριβώς που ακούς αποτυπώνετε σε νότες. Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το βιβλίο/ CD ‘’Zoe’s Music No2 traditional & folk forms’’ διότι όπως και το «Zoe’s Music No1 Tango Swing & Classical forms» που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο έτσι και αυτό τα ηχογράφησα όταν ήμουν έγκυος μέχρι και τον 7 μήνα.

 

SM: Θυμάσαι καμιά εμπειρία πολύ δυνατή για σένα σε όλη την καλλιτεχνική πορεία σου;

Μια πολύ μεγάλη εμπειρία είναι το support που έκανα στις συναυλίες του James Brown στην Ελλάδα, στο Λυκαβηττό εδώ στην Αθήνα και στο θέατρο γης στη Θεσσαλονίκη. Άλλη μια μεγάλη εμπειρία είναι η συμμετοχή μου όπου εκπροσώπησα την Ελλάδα και ο έπαινος που μου εδόθη στην Φιλανδία στο 5ο παγκόσμιο φεστιβάλ ακορντεόν το 2009 από τους πιο διάσημους παγκοσμίως ακορντεονίστες.
Μια ακόμη πολύ δυνατή και ξεχωριστή εμπειρία ήταν οι συναυλίες μου στο εξωτερικό σε Γερμανία και Λουξεμβούργο όταν ήμουν έγκυος στον έκτο μήνα όπου και δεν γινόταν να ακυρώσουμε διότι ήταν κλεισμένες 8 μήνες πριν με συμβόλαια…

 

SM: Μπορεί να συμβαδίσει μια διεθνή καριέρα σαν την δική σου με την οικογένεια.

Όχι μόνο μπορεί να συμβαδίσει αλλά η οικογένεια δίνει και ώθηση στη καριέρα… Μακάρι να είχε γίνει πιο νωρίς αλλά με τον ίδιο άνθρωπο και την ίδια κόρη.

 

SM: Πες μου τι σημαίνει για σένα ο άντρας σου και τι άλλαξε στη ζωή σου μετά την κόρη σου;

Ο άντρας μου είναι ο άνθρωπος μου, ο φίλος μου, εκείνος με τον οποίο νοιώθω διαρκώς ερωτευμένη. Προχωράμε μαζί εγώ και αυτός στα πάντα και η κόρη μου μας αγκαλιάζει και μας απογειώνει… Άλλαξε η ζωή μας, με την κόρη μας απέκτησε νόημα, ουσία, αρμονία, γαλήνη, αισιοδοξία, περιεχόμενο, χαρά. Οικογένεια και μητρότητα είναι οι πιο σημαντικές στιγμές μιας γυναίκας.

 

zoe-thganouria-(1)SM: Τι σου λείπει; Αφήνεις πράγματα στη μέση;

Νιώθω απόλυτα γεμάτη. Το μόνο που μου λείπει είναι περισσότερος χρόνος.
Είμαι πολύ οργανωτική μπορεί να γεμίσω ένα τετράδιο με εκκρεμότητες, αλλά θα ξαναγυρίσω πίσω τις σελίδες και θα κάνω όσο περισσότερες από αυτές μπορώ έτσι ώστε ένα – ένα τα πράγματα να μπαίνουν στη θέση τους.

 

SM: Έχεις γράψει στίχους και συνθέτεις μουσική. Ποιες είναι οι εμπνεύσεις σου;

Στίχους γράφω σπάνια, μουσική διαρκώς. Αυτό που με κάνει να γράφω είναι η καλή ψυχολογική μου κατάσταση. Είμαι καλλιτέχνης που υπερασπίζεται την χαρά, τη αισιοδοξία, την αγάπη, την ομορφιά της ζωής, μέσα από την οικογένεια, τη φύση, τη πρόσφορα, τα αγαπημένα πρόσωπα…. Μέσα από όλα αυτά αντλώ έμπνευση, γίνομαι δημιουργική.
Ασφαλώς είναι εναντίων της μιζέριας και της ερωτικής απογοήτευσης κοινώς της «καψούρας» προκειμένου να έρθει η έμπνευση… αυτό το κατατάσσω στα κατώτερα ένστικτα κάτι που θεωρώ ότι δε συμβαδίζει με τη τέχνη…

 

SM: Η δισκογραφία στις μέρες μας έχει κατά κάποιο τρόπο «λήξει», ποια είναι η γνώμη σου για αυτό; Ευτυχώς, ως καλλιτέχνης δημιούργησα μια δική μου εταιρεία την «Zoe music». Όλο αυτό βέβαια έγινε γιατί η ανάγκη με οδήγησε εκεί θέλοντας να είμαι ανεξάρτητη και απόλυτα καθαρή και νόμιμη. Στην πορεία κατάλαβα, ότι ήταν πολύ σωστό αυτό που έκανα. Αν και χρειάζεται πολύ περισσότερο κόπο διότι πρέπει να ασχοληθώ εκτός από τη τέχνη με δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση… Ωστόσο λόγο έλλειψης σοβαρών παραγωγών και μάνατζερ στην Ελλάδα για κάτι τόσο διαφορετικό και ιδιαίτερο σαν που κάνω εγώ στα μουσικά δρώμενα, έπρεπε να εκπαιδευτώ και στο κομμάτι αυτό… Στην εταιρεία μου είμαστε λίγα άτομα και δουλεύουμε πάρα πολύ.
Μια μικρή αλλά δεμένη ομάδα που αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

 

SM: Τι ακριβώς κάνει η «Zoe music».

Η εταιρεία μου κλείνει τις συναυλίες μου, βγάζει τα CD μου, βρίσκομαι με νέα παιδιά που θέλουν να μπουν στο χώρο, δίνοντας τους τα φώτα μου. Και αυτό μ’ αρέσει πάρα πολύ. Ειδικά αν καταλάβω ότι έχει κάποιος, ταλέντο παθιάζομαι και βοηθάω πολύ περισσότερο. Τους λέω τα μυστικά τις παγίδες και τι πρέπει να προσέξουν. Αν δεν έχει ταλέντο το λέω στους γονείς διακριτικά, προκειμένου να μη σπαταλήσουν χρήσιμο χρόνο.

 

SM: Τι θα συμβούλευες ένα παιδί, που τώρα ξεκινάει;

Να προσέξει πολύ για να μην χάσει χρόνο και χρήμα. Εφόσον υπάρχει αγάπη και αφοσίωση για την μουσική να ξέρει και ένα μουσικό όργανο οπωσδήποτε έστω και αν αποφασίσει να ασχοληθεί με το τραγούδι . Θεωρώ Απαράδεκτο να μην γνωρίζει κάποιος μουσική και έτσι απλά να δηλώνει τραγουδιστής.

 

SM: Εσένα ποιες ήταν οι επιρροές σου και ποιος είναι αγαπημένος σου σύγχρονος συνθέτης;

Νομίζω πως δεν είχα συγκεκριμένες επιρροές γιατί είμαι μπερδεμένο «κράμα». Έχω ασχοληθεί με παραδοσιακά, Tango, Pop, latin jazz ακόμη και Rock ακούσματα.
Συνθέτης είναι ο William Orbit αλλά και πάρα πολύ άλλοι!

 

SM: Τι έκανες το καλοκαίρι που μας πέρασε και φυσικά τι μας ετοιμάζεις;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν πολύ έντονο και πλούσιο σε συναυλιακές δραστηριότητες. Έκανα συναυλίες και εμφανίσεις πολλές από Μέγαρο μουσικής, το Badminton , το Βεάκειο, την αρχαία Επίδαυρο, Μέχρι την Σύρο, τη Σαμοθράκη Το Πήλιο στις Σπέτσες, στη Χίο, στο ίδρυμα Θεοχαράκη τη Λάρισα, Τρίκαλα και πολλές ακόμη … Αυτόν τον καιρό συνεχίζω τη δισκογραφική μου συνεργασία με την βασική συνεργάτη, φίλη και κουμπάρα μου, Ευανθία Μάγνη. Φτιάχνουμε καινούρια τραγούδια για Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες Η Ευανθία γράφει ελληνικό και τούρκικο στίχο οπότε έχουμε ανοίξει μια πολύ μεγάλη συνεργασία με γνωστούς Τούρκους τραγουδιστές. Αυτή η συνεργασία με Τουρκία ξεκίνησε με 3 τραγούδια μας που ερμήνευσε η Elif Kokalp τραγουδίστρια του τουρκικού καναλιού Trt. Επίσης ετοιμάζουμε τραγούδια για το προσωπικό CD της Goknur Onur.

 

SM: Σ’ ευχαριστούμε που ήσουν μαζί μας, τιμή μας και φυσικά ποιο είναι το Secret Must σου;

Και εγώ σας ευχαριστώ. Το Secret Must μου είναι «μην αφήνεις ποτέ για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα»

Ζωή Τηγανούρια Secretmust Vision4reality

 

Official Website: www.zoe-music.net
Official Facebook page: facebook.com/zoetiganouria

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.