Secret Must logo

Μουσείο έγινε το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης

Μουσείο έγινε το σπίτι της Αγίας ΦιλοθέηςΤο μουσείο της Αγίας Φιλοθέης εγκαινίασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Γαβρόγλου ως εκπροσώπου του πρωθυπουργού.

Ότι αποτελεί σταθμό στον πολιτισμό της Αθήνας, αλλά και ότι θα συντελέσει στην ανάπτυξη όλης της Πλάκας, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης.

Στον χαιρετισμό του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισήμανε ότι «η Πλάκα είναι ένας χώρος πολιτισμικός, που αρχίζει και αναδεικνύεται και πάλι. Επομένως, τα εγκαίνια αυτού του χώρου είναι ένα κομμάτι αυτού του πολιτισμού και πρέπει να είμαστε χαρούμενοι»

Μουσείο έγινε το σπίτι της Αγίας ΦιλοθέηςΤη γενική ευθύνη της λειτουργίας του μουσείου θα έχει η φιλανθρωπική εταιρεία της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή». Στην ομιλία του, ο γενικός διευθυντής της Κωνσταντίνος Δήμτσας, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι η «Αποστολή» «επί τη ευκαιρία του σημερινού ιστορικού γεγονότος, ανακηρύσσει την Αγία Οσιομάρτυρα Φιλοθέη, την Αθηναία, Προστάτιδά της και αποφασίζει να τιμά πανηγυρικά τη μνήμη της εμπνεόμενη από το παράδειγμα της πίστης, της φιλανθρωπίας, της εθνικής και κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης, που η μεγάλη Αυτή Μάρτυς και Αγία των Αθηνών επέδειξε σε χρόνους ξενικής κατοχής και φοβερής δοκιμασίας για το Γένος».

Για τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και για τις προσπάθειες που κατέβαλε τόσο εκείνος όσο και η ομάδα του μίλησε ο επικεφαλής της ομάδας, αρχιτέκτων καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Γιάννης Κίζης, που ανέλαβε την αποκατάστασή του.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ «το παρών» έδωσαν κληρικοί, εκπρόσωποι της Συνόδου, της Αρχιεπισκοπής, ο διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, αλλά και εκπρόσωποι των κομμάτων, υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής, Δήμων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Μουσείο έγινε το σπίτι της Αγίας ΦιλοθέηςΤο νέο μουσείο στην Πλάκα είναι αρχοντικό της Τουρκοκρατίας που ανήκε στην αθηναϊκή οικογένεια των Μπενιζέλων, από την οποία καταγόταν και η Αγία Φιλοθέη (Συρίγα Μπενιζέλου, περ. 1520-1598). Στο κατώι υπάρχει στοά με κομψούς κυλινδρικούς κιονίσκους που στηρίζουν απλές καμάρες, ενώ μια πέτρινη κλίμακα οδηγεί από την αυλή στο ανώι. Ένα από τα ελάχιστα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της περιόδου της Τουρκοκρατίας και το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας.

Μουσείο έγινε το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης

 

Διαβάστε περισσότερα στο:http://www.topontiki.gr/article/208784/spiti-tis-agias-filotheis-egine-moyseio-stathmo-ston-politismo-tis-athinas-dilose-o

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.