Secret Must logo

Νικολέτα Δάφνου… πιο «ερωτικά» απο ποτέ…

 Νικολέτα Δάφνου... πιο

Συνέντευξη στη Νικολέτα Δάφνου για το βιβλίο της «Μικρά ερωτικά – αλφαβητικόν λεξικόν συνοπτικών ερώτων» (εκδόσεις Ηριδανός)

Νικολέτα καλησπέρα. Είχες φιλοξενηθεί σε εμάς και πριν από ένα χρόνο ,και με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι η διάδοση του βιβλίου σου… καλά κρατεί! Θες να μας πεις λίγο γιατί θεωρείς ότι ο κόσμος το αγοράζει ακόμη και τώρα, που έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από την έκδοσή του;

Καλησπέρα και σε εσάς και… χαίρομαι που ξαναβλεπόμαστε! Κοιτάξτε, το ποιητικό – λογοτεχνικό έργο και η τέχνη γενικά δεν είναι κονσέρβα. Δεν έχει ημερομηνία λήξεως. Αν ο κόσμος αγαπήσει ένα έργο, το διασώζει στη μνήμη και στη βιβλιοθήκη του σε πείσμα των “fast – food” καιρών μας που τα θέλει όλα γρήγορα κι εναλλασσόμενα.

Χαίρομαι να διαπιστώνω ότι το βιβλίο μου ακόμη έχει ζήτηση. Είναι συγκινητικό, σημαντικό. Είναι μιας μορφής δικαίωση, αν θέλετε.

 Νικολέτα Δάφνου... πιο Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για το βιβλίο σου, για αυτούς που ίσως να μην ξέρουν περί τίνος πρόκειται;

Φυσικά. Είναι αφηγηματική ποίηση, δηλαδή ποίηση στην όχι τόσο συμπυκνωμένη της μορφή. Αποτελείται από ποιήματα περί ερωτισμού, βαλμένα με αλφαβητική σειρά. Όπως έχω πει παλαιότερα σε άλλη συνέντευξη, τα έβαλα στη σειρά γιατί πραγματεύονται το μόνο πράγμα που δεν μπαίνει σε κανόνες: τον έρωτα και τον ερωτισμό.

Είχες ποτέ σου κάποια ερωτική ιστορία ή στιγμές ερωτισμού που να μην μπήκαν σε κανόνες;

 Νομίζω σας απάντησα πιο πάνω. Όλη μας η ζωή είναι γεμάτη τέτοιες στιγμές. Ο έρωτας είναι άναρχος. Κι εμείς πολύ μικροί μπροστά του.

Αν έπρεπε να διαλέξεις το αγαπημένο σου ποίημα, ποιο θα διάλεγες;

 Τώρα είναι σαν να ζητάτε από μια μάνα να διαλέξει το αγαπημένο της παιδί… δεν υπάρχει αγαπημένο ποίημα. Αν διαλέξω ένα, θα αδικήσω τα υπόλοιπα. Μπορώ να μιλήσω αν θέλετε για το πιο «βαθύ»,  το πιο «προσωπικό» μου ποίημα, αυτό που ακόμη και σήμερα με σοκάρει με την αλήθεια του όταν το διαβάζω, και με το νεανικό μου θράσος να μοιραστώ αυτή την αλήθεια χωρίς καλλωπισμούς. Αλλά για αγαπημένο… δεν μπορώ να διαλέξω.

Ποιο είναι αυτό το ποίημα;

(χαμογελάει) Λέτε να σας το αποκάλυπτα;

Γιατί ο τίτλος είναι «Μικρά Ερωτικά»;

Γιατί είναι μικρά. Είναι κρυμμένα. Υπαινίσσονται και υπαινίσσουν. Υπάρχουν παντού στη ζωή μας, μας κρυφοκοιτάνε γελώντας πίσω απ΄ τις κουρτίνες. Και γιατί πιστεύω πως δεν είμαι ακόμη έτοιμη να μιλήσω για τα Μεγάλα Ερωτικά. Για τα Μεγάλα Ερωτικά έχει μιλήσει ο Σαίξπηρ, ο Τολστόι, ο Στρίνμπεργκ. Γνώθι σαυτόν, πάνω απ’ όλα. Να είμαστε ταπεινοί.

 Νικολέτα Δάφνου... πιο Τι άλλο κάνεις αυτή την εποχή εκτός από τη συγγραφή;

  Είμαι ηθοποιός, ετοιμάζω μια παράσταση για Λαογραφικούς Μύθους από όλον τον κόσμο με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Λεπτομέρειες σύντομα. Επίσης έχω μια εκπομπή πολιτισμού στο «Κόκκινο Κρήτης 88,4», κάθε Τρίτη 6.00 – 7.00 το απόγευμα. Είμαι και δασκάλα θεάτρου σε δημοτικά σχολεία, κάτι που λατρεύω και μου δίνει τρομερή δύναμη.

Κάνεις πολλά πράγματα… ποιο από όλα σε εκφράζει πιο πολύ;

Όλα. Αν σταματήσω να κάνω κάτι από αυτά, θα έχω ένα κενό μέσα μου. Πιο πολύ από όλα όμως αγαπώ το θέατρο, αν με βάζεις να διαλέξω. Είναι το οξυγόνο μου. Όταν δεν έχω πρόβες ή παράσταση, χωρίς υπερβολή, δεν μπορώ να ανασάνω καλά…

Το βιβλίο σου που μπορεί κάποιος να το βρει;

Κατόπιν παραγγελίας σε πολλά μεγάλα βιβλιοπωλεία (Public, Ελευθερουδάκης, Πολιτεία κτλ). Φυσικά στις εκδόσεις Ηριδανός στα Εξάρχεια (Χαρ. Τρικούπη 24, Τηλέφωνο 210 – 3847660).

Μια ευχή – κατακλείδα για το τέλος;

Τα λόγια του Kurt Cobain: Thank you for the trauma. I need it for my art.

 

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.