Secret Must logo

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση του Φαληρικού ΌρμουΞεκινούν οι εργασίες για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, με την κατασκευή των έργων υποδομής (αντιπλημμυρικά και οδοποιίας) και προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. 

Το έργο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, έχει  υπερτοπικό χαρακτήρα, αλλάζει τον προσανατολισμό της Αττικής και, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης, «επιτέλους ξεκινά μετά από 40 χρόνια, ώστε να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η ευρύτερη περιοχή, να τελειώσει ο άδικος αποκλεισμός της πρόσβασης των πολιτών προς την παραλία και να συνδεθεί ξανά η περιοχή με τη θάλασσα».

Με την εκτέλεση των έργων, το παράκτιο μέτωπο θα «επιστρέψει» στους πολίτες ως ζωτικός και αναπόσπαστος χώρος του αστικού ιστού και θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, συμπληρώνει ο κ. Καπάταης.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπενθυμίζει ότι ο αποκλεισμός της ακτής προκλήθηκε μετά την «επιλογή» της περιοχής από τους κατασκευαστές κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, να εναποθέσουν εκατοντάδες τόνους αδρανών υλικών από τις κατεδαφίσεις των παλαιών σπιτιών της Αθήνας για την ανέγερση πολυκατοικιών. Τα μπάζα αυτά, αποτέλεσαν και την βάση της σημερινής κεντρικής οδικής αρτηρίας (λεωφ. Ποσειδώνος), η οποία λειτούργησε ως φράγμα, με αποτέλεσμα οι 160.000 κάτοικοι των περιοχών της Καλλιθέας – Ταύρου -Μοσχάτου κάθε χειμώνα να ασφυκτιούν υπό την απειλή των πλημμυρών.

Ειδικότερα, η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει :

-Μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου προς τη θάλασσα, όπου σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί». Επί της ουσίας καταργείται ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει τη λεωφόρο Συγγρού με την Εθνική Οδό και δημιουργείται νέος δρόμος.

-Στη θέση του υπερυψωμένου αυτού δρόμου, υλοποιείται η κατασκευή υπόγειου, ξηρού καναλιού, παράλληλου με τον νέο δρόμο, για την υποδοχή των υδάτων.

-Ενίσχυση και αντιστήριξη των πρανών του Κηφισού.

– Δημιουργία κέντρου καθαρισμού των υδάτων του ποταμού, ώστε να καταστούν κατάλληλα για την ύδρευση του νέου μεγάλου πάρκου που θα δημιουργηθεί, αλλά και με αγωγούς αμφίδρομης κατεύθυνσης ροής ώστε να «τραβούν» νερό από τη θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από στάσιμα νερά που προκαλούν πολλά προβλήματα (οσμές, κουνούπια κ.λπ.).

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 21 μήνες, ενώ την εποπτεία της κατασκευής και της πορείας των εργασιών  θα έχουν οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας του Νότιου Τομέα. Όπως αναφέρει ο κ. Καπάταης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ενημέρωσης και συνεργασίας με τους δημάρχους και τους τοπικούς φορείς της περιοχής, καθώς πρέπει να μεθοδευτούν ενέργειες για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

«Από την ερχόμενη Τετάρτη», αναφέρει «θα κλείσουν ορισμένοι δρόμοι και θα ανοίξουν άλλοι, καθώς η κατασκευή του νέου δρόμου  προϋποθέτει σημαντικές κυκλοφορικές μετατροπές, όπως αλλαγές στις συνδέσεις (γέφυρες) με τις κάθετες οδικές αρτηρίες, εργασίες για τη σύνδεση των παραδρόμων προς τις  ολυμπιακές εγκαταστάσεις  κ.λ.π..

«Όλοι μας και κυρίως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να υπομείνουμε μια σταδιακή επιβάρυνση της κυκλοφορίας η οποία θα ενταθεί μετά το καλοκαίρι», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι η αποπεράτωση του έργου σηματοδοτεί και την δυναμική ένταξη της περιοχής στον τουριστικό χάρτη της Αττικής, συμπληρώνοντας το πάζλ του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας, η οποία, υπερβαίνοντας όλα τα τεχνικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, ξεκινά σήμερα ξεκινά το έργο με την υπογραφή της σύμβασης. Η Περιφέρεια προχώρησε σε χρόνο-ρεκόρ στη δημοπρασία του έργου, διεξάγοντας τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό με τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις έργων (ν. 4412/2016).

Η πορεία των διαδικασιών ξεκίνησε με την παραχώρηση της περιοχής (487.397 τ.μ ) και των κτισμάτων με νόμο (4413/16) στις 8/8 /2016, στην Περιφέρεια Αττικής, Την επομένη ημέρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 150 εκατομμυρίων για την εκτέλεση του έργου. Στις 14/10 εγκρίθηκε το σχέδιο διακήρυξης του έργου από την οικονομική επιτροπή, στις 3/11 προκηρύχθηκε, στις 15/12 αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος μετά από διαγωνιστική διαδικασία με οκτώ (08)προσφορές, στις 17/1/2017 έγινε η λήψη της διαδικασίας ενστάσεων επί του διαγωνισμού χωρίς κατάθεση ένστασης και στις 2/5/17 επιστράφηκε η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εγκεκριμένη.

Πηγή: Κ.Ρουμελιώτη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.