Secret Must logo

Ο γάμος τελικά είναι «συνταγή» για καλύτερη υγεία;

Μια κάποια δικαίωση θα νιώσουν οι εκ πεποιθήσεως εργένηδες, στο άκουσμα της είδησης ότι μια νέα ολλανδο-ελβετική έρευνα θέτει σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη επιστημονική αντίληψη ότι ο γάμος συνήθως βελτιώνει την υγεία των παντρεμένων και τους χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής. Η νέα μελέτη, με τίτλο «Η διφορούμενη σχέση μεταξύ γάμου και υγείας», αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι αν κανείς παντρευτεί, αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την υγεία του.

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας Ματίς Καλμίν του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Social Forces», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσε δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 11.000 ελβετών ενηλίκων για μία μεγάλη περίοδο 16 ετών.

Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες, παντρεμένοι και μη, απαντούσαν σε ερωτήματα σχετικά με την υγεία τους, καθώς και για το βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους. Η νέα μελέτη δεν βρήκε ούτε ότι οι παντρεμένοι έχουν πιο γερή υγεία σε σχέση με τους ανύπαντρους, ούτε ότι η υγεία τους γίνεται σταδιακά καλύτερη, όσα περισσότερα χρόνια διαρκεί ο γάμος τους.

Αντίθετα, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν, ανέφεραν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ήσαν μόνοι τους. Με το πέρασμα των χρόνων στο γάμο τους, η υγεία τους όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά μάλλον εμφάνισε τάσεις επιδείνωσης. Οι άνθρωποι δεν φάνηκε να αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά ή λιγότερο σοβαρά μετά το γάμο τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.