Secret Must logo

Ποια ανθεκτικά μικρόβια καταπολεμά το σκόρδο;

Ποια ανθεκτικά μικρόβια καταπολεμά το σκόρδο;Η αλλισίνη, η οργανοθειική ένωση και κύριο βιοδραστικό συστατικό του σκόρδου, στην οποία οφείλεται και η έντονη οσμή του, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση λοιμώξεων που οφείλονται σε μικρόβια ανθεκτικά στη συνήθη φαρμακευτική αγωγή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου χρησιμοποίησαν μία κρέμα που περιείχε αλλισίνη, το δραστικό συστατικό του σκόρδου, για να καταπολεμήσουν στελέχη σταφυλόκοκκου ανθεκτικά στη μεθυσιλλίνη (MRSA).

Από την εφαρμογή της βρέθηκε ότι η αλλισίνη σε μικρή συγκέντρωση (32ppm) ανέστειλε την ανάπτυξη του μικροβίου, ενώ η περαιτέρω αύξηση της συγκέντρωσής της (στα 256ppm) είχε μικροβιοκτόνο δράση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιθανότητες ανάπτυξης αντοχής στην αλλισίνη από τα εν λόγω στελέχη σταφυλόκοκκου είναι πολύ μικρές. Αν και υπάρχουν μικρόβια που δεν επηρεάζονται από τη δράση της αλλισίνης, κανένα από όσα είναι ευαίσθητα σε αυτή δεν έχει αναπτύξει αντοχή μέχρι σήμερα.

Σε δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του Ιλινόις μελετήθηκε η επίδραση της αλλισίνης σε έναν άλλο τύπο ανθεκτικών μικροβίων, τους ανθεκτικούς στη βανκομυκίνη εντερόκοκκους (VRE). Βρέθηκε ότι το εκχύλισμα σκόρδου δεν «σκότωσε» μεν τα μικρόβια, αλλά ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό τους.

Οι ερευνητές της δεύτερης μελέτης ανέφεραν ότι το σκόρδο πιθανόν να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την καταπολέμηση μικροβίων που εντοπίζονται κυρίως στο παχύ έντερο, επειδή το 20% της ποσότητας που λαμβάνεται με τις τροφές αποβάλλεται σχεδόν αυτούσιο μέσω του εντέρου.

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, καθώς τα σκευάσματα σκόρδου κρίνονται ως ιδιαίτερα ασφαλή για τους ασθενείς σε σύγκριση με άλλα φάρμακα.

Πηγή:onmed.gr

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.