Secret Must logo

Σφικτές μεταρρυθμίσεις με το τέλος του Eurogroup

a??? ????????? ???? ???urogroup), ?? ±?, ???? 21 ??11. (EUROKINISSI // ???????r???U o?U) ** u?? ??? ? ??????? ???w??? **

Τελείωσε πριν καλά-καλά αρχίσει το μεσημέρι της Κυριακής η δεύτερη ημέρα εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσία των κορυφαίων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι υπουργοί Οικονομικών δίνουν την σκυτάλη στους πολιτικούς ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Ολοι σχεδόν όσοι μίλησαν στους δημοσιογράφους προσερχόμενοι κατέστησαν σαφές ότι η επιλογή του Grexit φαίνεται να είναι πλέον εκτός του τραπεζιού, αντίθετα αναζητείται ο τρόπος να χτιστεί εκ νέου και ταχύτατα η εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας, μετά από ένα διάστημα 5 μηνών στο οποίο υπήρξε ταχεία απώλειά της.

Θετικό σημάδι αποτέλεσε, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, το γεγονός ότι ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το βράδυ, ένδειξη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μία ταχεία και οριστική απόφαση που θα μπορούσε να συνδέεται με ένα Grexit.

Η ισχύς της ομάδας χωρών οι οποίες υποστηρίζουν την πιο αυστηρή στάση για την Ελλάδα, με ηγέτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεδηλωμένους συμμάχους τη Φινλανδία, την Σλοβακία και την Εσθονία, αλλά αρκετές ακόμη χώρες με πιο ήπιες διατυπώσεις, φαίνεται να έχει μειωθεί. Η «φιλελληνική» παράταξη με ηγέτη τη Γαλλία και μαζί της την Ιταλία και άλλες χώρες έχει φέρει μία ισορροπία, ενώ η Ισπανία και μερικά ακόμη μέλη της ΕΕ παραμένουν σχετικά ουδέτερα.

Από τις πρώτες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων θέλουν στο τραπέζι να βρίσκεται το φλέγον θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που μπορεί να χρειαστεί κεφάλαια άνω των 25 δισ. ευρώ, μετά την ταχεία εκροή κεφαλαίων που ξεκίνησαν με τις φήμες περί δημοψηφίσματος, κορυφώθηκαν με την ανακοίνωσή του και προκάλεσαν την επιβολή των capital controls ως έσχατη λύση.

Πηγές από τα γαλλικά ΜΜΕ, που παρακολουθούν στενά τη στάση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας τους στη διαδικασία, υποστηρίζουν ότι ο Μισέλ Σαπέν στο Eurogroup και συνολικά η γαλλική πλευρά βρίσκεται σχεδόν «μόνη εναντίον όλων» στην υπεράσπιση της Ελλάδας.Εάν οι εξελίξεις επιτρέψουν να τηρηθούν οι προγραμματισμένες ώρες, θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 17:00 το απόγευμα, ενώ ακυρώθηκε και δεν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των 28 της ΕΕ στις 19:00.

 

πηγή: έθνος.gr

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.