Secret Must logo

Τα βότανα στη ζωή μας – Θυμάρι

Τα βότανα στη ζωή μας - ΘυμάριΒακτηριοκτόνο, σπασμολυτικό, διουρητικό, υπνωτικό, εμμηναγωγικό, διεγερτικό, αντισηπτικό, εφιδρωματικό, τονωτικό

Επιστημονική ονομασία: Thymus vulgaris

Χρήσιμα μέρη: οι ανθισμένες κορυφές, τα φύλλα.

 

Ενδείξεις:

  • Πέψη των λιπαρών τροφών
  • Σωματική κ πνευματική κατάπτωση
  • Αναιμία
  • Έμμηνα
  • Κυκλοφοριακή ανωμαλία
  • Δερματοπάθειες

Η θυμόλι που περιέχει το άγριο θυμάρι βοηθάει πολύ στην πέψη των λιπαρών και γενικά των πλούσιων τροφών. Είναι τονωτικό και διεγερτικό, πράγμα που το κάνει  κατάλληλο για το άγχος, διάφορες νευρασθένειες, κατάθλιψη αλλά και την ημικρανία. Τονώνει επίσης τα νεύρα  και θεωρείται απαραίτητο για τους υποτασικούς καθώς και για τα  αναιμικά παιδιά. Είναι αντισηπτικό, γι’ αυτό συστήνεται για εντερικές μολύνσεις, λευκόρροια, πνευμονικές μολύνσεις, βρογχίτιδα κλπ. Διαθέτει εφιδρωτικές ιδιότητες και έτσι ρυθμίζει τα εκκρίματα σε περιπτώσεις γρίπης, συναχιού και κρυολογημάτων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν προληπτικό αντιβιοτικό σε επιδημίες γρίπης.
Είναι ελαφρύ υπνωτικό.
Εμποδίζει τις ζυμώσεις και την συγκέντρωση αερίων στο στομάχι, την κοιλιά και τα έντερα.

Σπασμολυτικό: συστήνεται για τον βήχα του κοκίτη και το άσθμα.

 

Παρασκευή-δοσολογία

Έγχυμα: Βάζουμε ένα κλαδάκι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το αφήνουμε για 10 λεπτά.  Το σουρώνουμε και το πίνουμε μετά από κάθε γεύμα ( 3 φλιτζάνια την ημέρα)

Αφέψημα: Βάζουμε ένα κουτάλι φύλλα για κάθε ένα φλιτζάνι.
πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα

Εξωτερική χρήση: Κομπρέσα: Ψιλοκόβουμε και το ζεσταίνουμε με ελάχιστο νερό, το βάζουμε σε μια γάζα και το ακουμπάμε στο πονεμένο μέρος.

 

Άλλες χρήσεις:

Το θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή λουτρού. Βάζουμε μισό κιλό θυμάρι σε 4 λίτρα νερού. Κατάλληλο για αρθριτικά, ρευματισμούς και κρυολογήματα.

Έχει την φήμη ότι μπορεί να κάνει έναν αλκοολικό να κόψει το ποτό προκαλώντας του αηδία για το ποτό. Βάζουμε μια χούφτα θυμάρι σε 3 φλιτζάνια νερό και το αφήνουμε για μισή ώρα. Πίνουμε μια κουταλιά κάθε 15 λεπτά.

Η πιο διαδεδομένη χρήση του Θυμαριού είναι στην κουζίνα.

 

Παρενέργειες:

Η συχνή χρήση του Βοτάνου μπορεί να προκαλέσει υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και σε δηλητηρίαση. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, ζαλάδες και καρδιακή κατάπτωση.

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.