Secret Must logo

Φθίνουσες συμπεριφορές, καταπιεσμένα συναισθήματα

Φθίνουσες συμπεριφορές, καταπιεσμένα συναισθήματαΒρισκόμαστε σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας τρέχουν με ταχύτητα φωτός, ζούμε την κάθε ημέρα μας μέσα στο άγχος, το τρέξιμο και την πίεση.

Όλο αυτό το πακέτο δεν έχει να κάνει μόνο με την κοινωνική μας δραστηριότητα, αλλά και με τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και μέσα σε αυτές είναι και οι συντροφικές-ερωτικές σχέσεις με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και αυτές.

Έχετε σταματήσει έστω και για μια φορά μέσα στην ημέρα σας να σκεφτείτε τον σύντροφο σας; Τις σκέψεις του, τις ανάγκες του, τα θέλω του ή το μόνο που κάνετε είναι να σκέπτεστε την δικιά σας καθημερινή ρουτίνα και με ποιο τρόπο θα τα βγάλετε πέρα ;

Να σας πω εγώ, είναι πολλοί λίγοι αυτοί που το κάνουν και για να μπορούν να το κάνουν ή δεν έχουν τόσες πολλές σκοτούρες στο κεφάλι τους ή πραγματικά έχουν βρει τον τρόπο να ζουν πιο χαλαρά. Οι περισσότεροι όμως δεν είναι έτσι, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να σκεφτούν και τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους. Θα μου πεις αν κάποιος είναι έτσι ας μείνει μόνος του και να μην βασανίζει κανέναν που είναι δίπλα του και θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αλλά… Ο άνθρωπος είτε το θέλει, είτε όχι είναι κοινωνικό ον με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μείνει μόνος του. Και πάντα θα υπάρχει μέσα του η ανάγκη να ανήκει κάπου, να βρίσκετε μαζί με άλλους ανθρώπους, εξού και η ικανότητα του να φτιάχνει »κοινωνίες» .

Φθίνουσες συμπεριφορές, καταπιεσμένα συναισθήματαΑς γυρίσουμε στο θέμα μας, τι πραγματικά είναι αυτό που »τρώει» τις σχέσεις των ανθρώπων και τις κάνει να είναι τοξικές, να έχουν φθίνουσες συμπεριφορές και να δημιουργούν καταπιεσμένα συναισθήματα και που οδηγεί όλο αυτό. Δεν θα αναφερθώ στην αρχή μιας σχέσης, ούτε στην πορεία της, απλά θα αναφέρω κάποια γεγονότα και συμπεριφορές που βιώνονται κατά την διάρκεια της.

Μια σχέση για να λειτουργήσει πρέπει να είναι αμφίδρομη, να δίνεις και να λαμβάνεις όλα ωραία και καλά μέχρι ένα σημείο, κάπου όμως αρχίζει και χαλάει αυτό το τόσο ωραίο και εκεί ακριβώς είναι που βγαίνουν πράγματα στην επιφάνεια που πριν δεν υπήρχαν καν… »από την αρχή υπήρχαν απλά δεν τα βλέπαμε»

Συνήθως η πρώτη σκέψη όλων είναι »θα τον/την αλλάξω ΕΓΩ, θα τον/την φέρω στα μέτρα μου και θα είναι όλα καλά» από την μία και από την άλλη »κάνω υπομονή μέχρι να δέσω τον γάιδαρο μου και μετά θα του/της δείξω ΕΓΩ πως γίνεται »

Παρατηρείται κάτι περίεργο; …ΕΓΩ,ΕΓΩ,ΕΓΩ…. Αυτό είναι το πρώτο πολύ μεγάλο λάθος μας. Το ΕΓΩ μας που μέσα σε μία σχέση δεν γίνεται ΠΟΤΕ ΕΜΕΙΣ και παραμένει ΕΓΩ. Έτσι αρχίζουν και βγαίνουν όλα αυτά που υπήρχαν από την αρχή και δεν τα βλέπαμε. Και εδώ αρχίζουν τα όργανα… λέγονται βαριές κουβέντες, γίνονται καβγάδες και τσακωμοί και μέσα σε αυτό υπάρχει η εξάρτηση του ενός από τον άλλον με συνέπεια την συναισθηματική καταπίεση κατ΄ εξακολούθηση και την φθορά της σχέσης. Φθορά που βιώνεται αλλά δεν βλέπεται από κανέναν, παρά μόνο όταν φτάσει να έχει γίνει κάτι που θα ταράξει αυτή την σχέση. Αυτό μπορεί να είναι ένα τρίτο πρόσωπο, μπορεί να είναι αδιαφορία σε πολύ μεγάλο βαθμό ή κάποιος άλλος λόγος που ανάλογα με την συναισθηματική φάση που βιώνει ο κάθε ένας να δίνει και το ανάλογο μέγεθος σε αυτή την αιτία που θεωρεί πως μπορεί να φέρει το τέλος της.

Φθίνουσες συμπεριφορές, καταπιεσμένα συναισθήματαΔεν υπάρχουν μέτρα και σταθμά, ούτε στάνταρ πεπατημένες για να ακολουθηθούν γιατί πολύ απλά ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με τις δικές του ανάγκες, τα δικά του βιώματα και ανησυχίες. Λύσεις πολλές και πολύ απλές. Νιώθουμε ότι η σχέση μας γίνεται τοξική, επιλέγουμε την επικοινωνία, προσπαθούμε να μιλήσουμε με τον άνθρωπο μας χωρίς να αφήσουμε τον χρόνο να περάσει και να φέρει περισσότερα άσχημα από αυτά που μπορούμε να διαχειριστούμε. Όσο κρατάμε μέσα μας πράγματα που μας ενοχλούν τόσο περισσότερο θυμό μαζεύουμε και τόσο περισσότερο καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας με αποτέλεσμα να έχουμε συμπεριφορά που βγάζει ζήλια, να θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο ανά πάσα ώρα και στιγμή και να ασκούμε ψυχολογική βία, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι κάθε φορά.

Το δεύτερο που είναι καλό να κάνουμε είναι την στιγμή που είμαστε μαζί με κάποιον άνθρωπο και όχι μόνοι μας, να βγάλουμε από πάνω μας το ΕΓΩ μας και να το βάλουμε μέσα σε ένα κουτάκι, μέσα σε ένα συρτάρι, μέσα σε μια ντουλάπα , ανάλογα πόσο μεγάλο το έχει ο κάθε ένας. Στην συνέχεια για να μπορούμε να λαμβάνουμε οτιδήποτε μπορεί να μας δώσει αυτός που είναι δίπλα μας, θα πρέπει να δίνουμε και εμείς οτιδήποτε έχουμε και δεν είναι πάντα θέμα τα λεφτά.
Πάντα να λέμε αυτό που νιώθουμε την στιγμή που δημιουργείτε και να μην το θάβουμε μέσα μας γιατί κάποια στιγμή θα βγει στην επιφάνειά όπως βγαίνουν όλα. Να προσέχουμε τον εαυτό μας και τον άνθρωπό μας, μου αρέσω για να σου αρέσω, όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, αγαπάμε όλο τον κόσμο και ακόμα περισσότερο αυτούς που έχουμε κοντά μας.

Η ζωή δεν είναι ευθεία, έχει και στροφές.
Αν λοιπόν οδηγούμε με αγάπη και ελιγμούς κάθε φορά που απαιτείται  τότε μπορούμε να έχουμε και να γευτούμε μια σχέση ζωής.

Φθίνουσες συμπεριφορές, καταπιεσμένα συναισθήματα

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.