Secret Must logo

Χριστόψωμο Σφακιανό

Χριστόψωμο ΣφακιανόΥλικά για τη ζύμη:

  • 240ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500γρ. αλεύρι σκληρό
  • 25γρ μαγιά νωπή
  • 50ml χλιαρό νερό
  • 4 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 5 γρ. κανέλα τριμμένη
  • 3γρ μαχλέπι τριμμένο
  • 5γρ κόλιαντρο τριμμένο
  • 2,5 γρ γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 240ml νερό
  • 3 κομμάτια μαστίχα κοπανισμένα με 5 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 400γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 240ml χυμό πορτοκαλιού

 

Για το γαρνίρισμα:

  • 45γρ σουσάμι
  • 2 ολόκληρα καρύδια
  • 30γρ ζάχαρη άχνη
  • 50ml νερό.

 

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 240ml νερού και ρίξτε το κόλιαντρο, το ξύλο της κανέλας και τον γλυκάνισο. Βράζουν για 5-6 λεπτά, σε μέτρια φωτιά και σουρώνετε σε ένα μπολ και φυλάξτε το χυμό τους στην άκρη.
  2. Ανακατέψτε τα δυο αλεύρια.
  3. Σε ένα μπολ διαλύστε τη μαγιά με χλιαρό νερό και ρίξτε 5ml  ελαιόλαδο και περίπου 50 γρ αλεύρι μέχρι να γίνει αραιός χυλός. Σκεπάστε με πετσέτα σε ζεστό μέρος και αφήστε να φουσκώσει το ζυμάρι.
  4. Όταν είναι έτοιμο ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό μπαχαρικών που φτιάξατε την τριμμένη κανέλα, το μαχλέπι, το γαρίφαλο, το αλάτι, τη μαστίχα και την ζάχαρη. Ανακατέψτε με το χέρι πολύ καλά.
  5. Ρίξτε σταδιακά αλεύρι ζυμώνοντας και προσθέστε χλιαρό νερό αν χρειαστεί. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη.
  6. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχετε πασπαλίσει με αλεύρι και σκεπάστε με δύο βαμβακερές πετσέτες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 ώρα.
  7. Προθερμάνετε το φούρνος στους 100Ο C στον αέρα.
  8. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ξαναζυμώστε με γρήγορες κινήσεις για 5- 7 λεπτά.
  9. Χωρίστε τη σε δυο κομμάτια και πλάστε το καθένα σε στρογγυλό καρβέλι και βάλτε τα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και σκεπάστε τα με πετσέτα για 30 λεπτά να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
  10. Σχηματίστε από τη ζύμη τέσσερα κορδόνια πάχους 2 εκ. και τοποθετήστε σταυρωτά  δυο σε κάθε Χριστόψωμο.
  11. Στο κέντρο του Σταυρού βάλτε το καρύδι με το κέλυφος και πιέστε να μπει μέσα στη ζύμη.
  12. Τοποθετήστε σε ένα ταψί που έχετε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο.
  13. Διαλύστε τη ζάχαρη στο νερό και φτιάξτε ζαχαρόνερο και με ένα πινέλο περάστε τα καρβέλια.
  14. Βάλτε μπόλικο σουσάμι και ψήστε τα για 8 λεπτά στους 100Ο και άλλα 45 λεπτά στους 180ο C.
  15. Αφήστε τα να κρυώσουν πριν σερβίρετε.

 

Καλή επιτυχία

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.