Secret Must logo

Η Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Ερτ

Η Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕρτΧαρακτήρισε τη νύχτα της Συνόδου ως κακή για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν μια νύχτα που θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες ως μία που έγιναν βήματα προς τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ. Είπε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν μιας ισχυρής πίεσης προς έναν λαό που είχε δημοκρατικά εκφραστεί να προσεγγίσει τις επιθυμίες των πιο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων.

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και εκβιασμού, με δίλλημα που μας τέθηκε την αποδοχή της συμφωνίας με αυτούς τους όρους ή έξοδος απο το ευρώ.

Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά οχι το τελεσίγραφο που είχα στις 25 Ιουλίου. Μας έδιναν 18 δις και 5 μήνες ζωή και μετά ξανα σκληρό μνημόνιο. Τώρα εχουμε 82δις €, κάλυψη όλων των αναγκών της χώρας για 3 χρόνια και δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι αλλαγές του ΦΠΑ είναι οι αλλαγές στην εστίαση και στον τουρισμό, αν και παράλογο για μένα αλλά αυτό είναι ουσιαστικά.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας οτι δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Πρόκειται για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47του χρόνια.

Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.
Πρέπει να υπάρξει καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και να πληρώσουν όσοι δεν έχουν πληρώσει έως τώρα.

«Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχη, να λέει την αλήθεια στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει αποφάσεις, να παλεύει γι’ αυτές και να μη δραπετεύει», τόνισε. «Παντός καιρού δεν είναι κανένας, αλλά ένας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα ακόμα κι αν αισθάνεται ότι είναι δύσκολη η πορεία πλεύσης, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι». Χαρακτηριστικά τόνισε πως είναι μια υπογραφή που δεν πιστεύει.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει τις ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος αλλά δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του, γιατί πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή, ότι δεν θα μείνει έρμαιο η χώρα. Θα προσπαθήσει, να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, έχοντας επίγνωση ότι έτσι είναι η Ευρώπη.

«Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη», τόνισε.

Όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια εκδικητική στάση των εταίρων. Στην πορεία επανήλθαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης και όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ είπαν σταματά η διαπραγμάτευση και ότι συνεχίζεται η συζήτηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όταν κέρδισε το ΟΧΙ, είπε, ξέχασαν το δίλημμα που είχαν βάλει για «ναι ή όχι στο ευρώ» και μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπήκαν με στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο Ελληνικός  λαός χάνει.

Σχολιάζοντας τη διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο Εικονικός πνγμός, Στάυρωση, πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε. Συμπλήρωσε πως υπερκτίμησε τις δυνάμεις του γιατί το σκληρό μήνυμα των εταίρων ήταν οτι δεν έχει σχέση αν γίνουν εκλογές σε μια χώρα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για  τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι είναι από τελείως διαφορετικές και ιδεολογικές αφετηρίες έχουν σφυρηλατήσει πολύ στενή σχέση και πως στις δύσκολες στιγμές έχει σταθεί πολύ στις προσπάθειές του.

Τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟ του ενιαία, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμες στιγμές, ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του, ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τη στάση συγκεκριμένων προσώπων.

Επισήμανε ότι το Καταστατικό του κόμματος δεν προβλέπει ο πρόεδρος να διαγράφει, πρόσθεσε ότι υπάρχουν όργανα και πως στην κουλτούρα του κόμματος και του ίδιου δεν υπάρχουν διαγραφές. Σημείωσε ότι δεν έχει πρόθεση να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και ούτε μπορεί να έχει την ευθύνη να πει στον λαό ότι στα εύκολα ήταν εδώ και στα δύσκολα να τα βγάλει πέρα μόνος του ή ότι θα βοηθήσει εκείνος πρώτος να υλοποιηθεί το σχέδιο της παρένθεσης.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός είπε ότι έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγματευτική προσπάθεια, προσθέτοντας ότι δεν θα φορτώσει τα λάθη σε εκείνον και πως χρεώνεται ο ίδιος τα λάθη διότι ο ίδιος είναι ο πρωθυπουργός. Από τη μια ο κ. Βαρουφάκης έχει μια εκπληκτική ευφυία και καταπληκτικές δυνατότητες και ότι από την άλλη το ότι είναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος και καλός άνθρωπος δεν εξυπακούεται ότι «κάνει» για πολιτικός. Τόνισε ότι ήταν συναινετική η απόφαση για αποχώρησή του από το υπουργείο και πως διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις μαζί του και πως εκτιμά το έντιμο του χαρακτήρα του. Απαντώντας σε όσους καταλογίζουν δόλο στον κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα αυτά είναι ανοησίες.

Δείτε την συνέντευξη από την Ερτ  εδώ

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.