Secret Must logo

Που ψηφίζουν οι ετεροδημότες;

Που ψηφίζουν οι ετεροδημότες;Επειδή υπάρχουν αρκετές απορίες σχετικά με το που ψηφίζουν οι ετεροδημότες .


1) Ετεροδημότης θεωρείται αυτός που έχει κάνει αίτηση να ψηφίζει ως ετεροδημότης μέχρι τις 30/4/2015. Επομένως μόνο όσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές στα ειδικά τμήματα θα ψηφίσουν και τώρα ως ετεροδημότες. Οι υπόλοιποι, ανεξάρτητα που διαμένουν, ψηφίζουν εκεί που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.


2) Οι ετεροδημότες ΔΕΝ ψηφίζουν στα ειδικά εκλογικά τμήματα που υπήρχαν τον Ιανουάριο 2015, αλλά στον τόπο κατοικίας τους. Π.χ. στη Β΄ Αθήνας κάποιος ετεροδημότης από την Άνδρο ψήφιζε στη Νέα Ιωνία (ανεξάρτητα αν έμενε στο Χαϊδάρι). Την Κυριακή 5/7/15 ο ίδιος ετεροδημότης θα ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα του Χαϊδαρίου – εκεί που τον τοποθετεί η διεύθυνση που έχει δηλώσει και το γράμμα του επιθέτου του. Λογικά θα μπορούν να βρουν το που ψηφίζουν στο site του υπουργείου εσωτερικών από Πέμπτη – Παρασκευή και μετά.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Εγκύκλιος: 20
ΘΕΜΑ: «Καθορισμός εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015»
1. Τα ζητήματα σχετικά με τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ρυθμίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 51, 52 και 55 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄57), όπως ισχύουν.
2. Ειδικότερα, από τις διατάξεις του άρθρου 55 της ανωτέρω νομοθεσίας, σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 21 του ν.4023 «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος» (Α΄220) ορίζεται, ότι τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας καθορίζονται με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, με την οποία ενεργείται η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα.
1
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για την οργάνωση της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015» (Α΄64) κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 η διαδικασία πραγματοποιείται αυτοδικαίως στα ίδια εκλογικά τμήματα, με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, και κατά παρέκκλιση της διάταξης του εδαφίου τρίτου της παρ. 1 του άρθρου 55 του π.δ. 26/2012 (Α΄57), με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και με τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και αναπληρωτές αυτών, που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης σύμφωνα με περ. δδ της παρ. 2 του άρθρου 1 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για την οργάνωση της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015» η προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 55 του π.δ. 26/2012 συντέμνεται σε τρεις (3) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι ανωτέρω αποφάσεις σας πρέπει να σταλούν στο Υπουργείο, μέχρι την Τετάρτη 1.7.2015.
3. Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), θα σας αποστείλει τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων στην περιοχή ευθύνης σας ο οποίος δεν μπορεί να μεταβληθεί. Λαμβάνει δε υπόψη, τις μεταβολές του εκλογικού σώματος μετά την Β΄ Αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (Μαρτίου – Απριλίου 2015), καθώς και τους ετεροδημότες που θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα του εκλογικού διαμερίσματος του τόπου διαμονής τους.
4. Στην απόφαση για τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και των καταστημάτων ψηφοφορίας θα μνημονεύονται απαραίτητα, η ονομασία και η έδρα κάθε εκλογικού τμήματος, το κατάστημα ψηφοφορίας, καθώς και – με αλφαβητική σειρά – τα στοιχεία των εκλογέων που θα υπαχθούν σε κάθε τμήμα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αρίθμηση πρέπει να είναι συνεχής από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο εκλογικό τμήμα της εκλογικής περιφέρειας (νομού). Δηλαδή, αν σε κάποιο νομό
2
συσταθούν συνολικά για όλους τους δήμους του, διακόσια (200) εκλογικά τμήματα, ο αύξων αριθμός αυτών αρχίζει από το ένα (1) και τελειώνει στο διακόσια (200). Η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα γίνεται ανά εκλογικό διαμέρισμα. Στην απόφαση καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, παρακαλούμε να συμπεριλάβετε και τα εκλογικά τμήματα των φυλακών, όπου αυτά έχουν συσταθεί στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
5. Την απόφαση αυτή, πρέπει να στείλετε αμέσως με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Δ/νση Εκλογών), προκειμένου να την προωθήσει στον Άρειο Πάγο. Αντίγραφο των αποφάσεών σας πρέπει να στείλετε, αμέσως μετά την έκδοσή τους, και στους κκ. Προέδρους και Εισαγγελείς των αρμοδίων Πρωτοδικείων. Τέλος, η ίδια απόφαση, πρέπει να γνωστοποιηθεί με προκήρυξή σας στους δήμους της περιφέρειας του νομού σας, δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 2α Ιουλίου 2015(άρθρο 55 παρ. 4 π.δ. 26/2012,όπως ισχύει πλέον με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για την οργάνωση της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015»).
6. Στο έγγραφο, με το οποίο θα αποστείλετε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την απόφαση καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και των καταστημάτων ψηφοφορίας της περιφέρειάς σας, θα πρέπει να αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων που συστάθηκαν. Επίσης, για διευκόλυνσή μας, θα πρέπει να αναγράφεται στο ίδιο έγγραφο σαφώς και ο αύξων αριθμός, τον οποίο έλαβαν τα εκλογικά τμήματα των φυλακών, όπου αυτά έχουν συσταθεί.
7. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 55 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατή, εξ αιτίας ανωτέρας βίας, η χρησιμοποίηση καταστήματος που έχει οριστεί για την ψηφοφορία, μπορεί να οριστεί, με απόφασή σας άλλο κατάστημα, έως και την προηγούμενη
3
ημέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή την 4η Ιουλίου 2015 , με άμεση ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Δ/νση Εκλογών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης).
8. Ως προς τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, επισημαίνουμε τα ακόλουθα: α) Σε κάθε ένα εκλογικό τμήμα θα ενταχθούν για να ψηφίσουν μέχρι οκτακόσιοι (800) εκλογείς εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, συμπεριλαμβανομένων στον αριθμό αυτό των ετεροδημοτών και των εκλογέων του άρθρου 27 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (στρατιωτικών, κ.λπ.), οι οποίοι θα κατανεμηθούν συμμετρικά ανά εκλογικό τμήμα του δήμου. Επισημαίνεται ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για την οργάνωση της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015», κατά παρέκκλιση της διάταξης του εδαφίου τρίτου της παρ. 1 του άρθρου 55 του π.δ. 26/2012 (Α΄57), ο αριθμός των εκλογέων ανά εκλογικό τμήμα μπορεί να υπερβεί τους οκτακόσιους (800) εκλογείς. β) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 της εκλογικής νομοθεσίας, οι εκλογείς του άρθρου 27 της ανωτέρω νομοθεσίας (στρατιωτικοί κ.λπ.) και οι ετεροδημότες ψηφίζουν μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς, στα ίδια εκλογικά τμήματα. Με τις αποφάσεις σας για τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας πρέπει απαραιτήτως, για την αποφυγή δημιουργίας οποιουδήποτε θέματος, να καθορίζονται σαφώς και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες ή οι μονάδες στις οποίες υπηρετούν οι στρατιωτικοί κ.λπ., οι οποίοι θα περιληφθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και τα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα όπου αυτοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε όσους δήμους εδρεύουν κέντρα μεγάλων στρατιωτικών μονάδων, στα οποία υπηρετεί μεγάλος αριθμός στρατιωτικών, παρακαλούμε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε στα εκλογικά τμήματα αυτών να ψηφίζουν και πολίτες εκλογείς σε ανάλογο αριθμό και κατά τα ανωτέρω οριζόμενα. γ) Αναφορικά με τους εκλογείς, κατοίκους οικισμών, υπενθυμίζουμε ότι αυτοί ψηφίζουν στον οικισμό, μόνον εφόσον έχει καταρτιστεί ξεχωριστός εκλογικός κατάλογος.
4
δ) Περαιτέρω υπενθυμίζουμε και τις διατάξεις του άρθρου 69 παρ. 2 του π.δ. 26/2012 σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 21 του ν.4023 (Α΄220) «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος» για την ψηφοφορία κρατουμένων, με τη σύσταση εκλογικών τμημάτων σε κάθε φυλακή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία θα σας κοινοποιηθεί, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των κρατουμένων. Επισημαίνουμε ότι η σύσταση εκλογικών τμημάτων σε φυλακές θα γίνει με την ίδια απόφασή σας, με την οποία καθορίζονται επίσης και τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς σας.
9. Η Περιφερειάρχης Αττικής θα καταρτίσει ξεχωριστή απόφαση για κάθε μία από τις πέντε (5) εκλογικές περιφέρειες του νομού Αττικής και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ξεχωριστή απόφαση για κάθε μία από τις δύο (2) εκλογικές περιφέρειες του νομού Θεσσαλονίκης.
10. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής πρέπει να μεριμνήσει για την κατανομή στα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν απ΄ αυτόν και των εκλογέων του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), που υπηρετούν στην περιοχή του Αγίου Όρους, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 2 του ίδιου διατάγματος.
Που ψηφίζουν οι ετεροδημότες;

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.