Secret Must logo

Σπιτικός χαλβάς Φαρσάλων

xalvas farsalon 2Σίγουρα αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχετε δοκιμάσει τον γνωστό χαλβά Φαρσάλων.

Το διασημότερο τοπικό προϊόν , που ταξιδεύει το όνομα της πόλης πολύ μακρύτερα από τα όρια της, ακόμη και πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας, είναι βέβαια ο χαλβάς. Ο χαλβάς είναι ένα δημοφιλές γλύκισμα, που συναντάται σε διάφορες ποικιλίες, σε όλες της χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν). Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια. Φαίνεται ότι προέρχεται από την ομώνυμη αραβική ρίζα, που σημαίνει «γλυκό». Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς εισήλθε ο χαλβάς στην περιοχή, φαντάζει, όμως, πιθανόν αυτό να συνέβη στα τέλη του 12ου αιώνα, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές ή κατά άλλους, στα τέλη του 14ου αιώνα μετά την εισβολή των Οθωμανών στην Θεσσαλία.

Τα πρώτα βεβαιωμένα ιστορικά στοιχεία φτάνουν σε εμάς από το 1446, με την διαθήκη του τούρκου κατακτητή της Θεσσαλίας xalvas farsalon 1Τουρχάν μπέη. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται το εργαστήριο του χαλβατζή Χαλίλ στη Λάρισα, ενώ γίνεται, επίσης, αναφορά στους χαλβατζήδες Ισά, Σιάχη και Χαλίλη. Την ύπαρξη, στην Λάρισα του 1446, τεσσάρων χαλβατζήδων επισημαίνουν και οι τουρκολόγοι N. Beldicenu και P. Nasturel.

Ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, τα Φάρσαλα έχουν γίνει διάσημα για το χαλβά τους, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που και το όνομα τους συνδέθηκε με αυτόν και ο «σαπουνέ» χαλβάς ονομάζεται πλέον, «φαρσαλινός χαλβάς».

Πάμε να δούμε τώρα πως θα τον φτιάξουμε για να έχουμε αυτή την απόλαυση μέσα στο σπίτι μας…

 

Υλικά για μια δόση:

  • 500 γρ ζάχαρη
  • 125 ml ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • 750 ml νερό κρύο
  • 150 γρ νισεστέ (κον φλαουερ)
  • 1 δόση βανίλια
  • 100 γρ αμύγδαλα καθαρισμένα και καβουρδισμένα
  • 15- 20 γρ μείγμα κανελοζάχαρη για ντεκόρ.

 

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε την ζάχαρη με την λιπαρή ουσία μας και βάζουμε στην φωτιά να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, έπειτα χαμηλώνουμε την φωτιά. Σε ένα μέτριο γυάλινο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός το νερό, την βανίλια και το νισεστέ μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε το νερό με το νισεστέ λίγο- λίγο μέσα στην κατσαρόλα μας, ανακατεύοντας συνέχει με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε να μην μας πιάσει. Όταν πάρει βράση και αρχίσει να σφίγγει ρίχνουμε και τα αμύγδαλα μας. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και ρίχνουμε μέσα τον χαλβά μας όσο είναι ζεστός (αν μας κρυώσει θα σφίξει και θα κάνει χοντρά κομμάτια), στρώνουμε την επιφάνια του με μια σπάτουλα να είναι όμοιο το μείγμα μας παντού και πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C μέχρι να κάνει μια κρούστα από πάνω. Σερβίρετε μόλις αρχίσει να κρυώνει σκέτο ή με παγωτό καϊμάκι. Διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένος με διάφανη μεμβράνη περίπου για 4 μέρες…

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.