Secret Must logo

Τυρί: μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης

Τυρί: μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης
Πολλοί είναι αυτοί που ανήκουν στους »φιλάθλους» διαφόρων ειδών τυριού. Σε διάφορες έρευνες και αρχαία συγγράμματα βλέπουμε πως γίνεται αναφορά στο τυρί.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη τυριών κίτρινα, λευκά, αλμυρά, μαλακά, σκληρά,ημίσκληρα, ξηρά, φρέσκα ή ωριμασμένα και σε μορφή κρέμας. Όλα όμως είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με ένα μέταλλο που δεν είναι άλλο από το ασβέστιο. Σίγουρα όμως αρκετοί δεν γνωρίζουν πως δεν έχουν όλα τα τυριά την ίδια περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Το περισσότερο ασβέστιο λοιπόν το περιέχουν τα κίτρινα τυριά με πρωταθλητές την γραβιέρα και την παρμεζάνα.

Το τυρί εκτός από ασβέστιο, το οποίο βοηθά στην πήξη του αίματος-στην καλή υγεία των οστών-στην λειτουργία του μυικού και του νευρικού συστήματος-στην ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης, περιέχει και φώσφορο,βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και μαγνήσιο.

Το τυρί αποτελεί μια αρκετά σημαντική πηγή πρωτεΐνης ζωικής προελεύσεως , που χαρακτηρίζεται ως υψηλής βιολογικής αξίας διότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η βασικότερη πρωτεΐνη που περιέχει το τυρί είναι η καζεϊνη. Από την ομάδα των υδατανθράκων το τυρί περιέχει μια περιορισμένη ποσότητα λακτόζης και γι’αυτό το λόγο κρίνεται ως καταλληλότερο προς κατανάλωση, από άλλα είδη γαλακτοκομικών για άτομα με δυσανοχή στην λακτόζη. Όσον αφορά το λίπος, είναι ευρέως γνωστό πως η λιποπεριεκτικότητα των περισσότερων ειδών τυριού είναι αρκετά υψηλή και επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία καθώς περιέχουν κορεσμένα λιπαρά , με ορισμένα είδη τυριών να  αγγίζουν  έως και το 50%,

Η πιο συχνή ερώτηση που γίνεται στους διατροφολόγους σχετικά με το τυρί και την λιποπεριεκτικότητά του είναι πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποιο τυρί περιέχει περισσότερο λίπος.
Είναι καλό λοιπόν να ξέρετε πως όσο πιο σκληρό είναι ένα είδος τυριού τόσο λιγότερη υγρασία έχει και επομένως τόσο περισσότερο λίπος.τυρι 2

Κατηγορίες τυριών
Πολύ σκληρά:  υγρασία <32%

κεφαλοτύρι, λαδοτύρι, παρμεζάνα, πεκορίνο, κεφαλογραβιέρα

Σκληρά:  υγρασία <38%
γραβιέρα, φορμαέλα, ξερή μυζήθρα, ρεγκάτο

Ημίσκληρα:  υγρασία <46%

κασέρι, γκούντα, ένταμ, ροκφόρ

Μαλακά:  υγρασία <58%

χαλούμι, φέτα, ανθότυρο, μανούρι, κοπανιστή, κατίκι

Φρέσκα ανώριμα:  υγρασία 70%

γαλοτύρι , κότατζ, τυρί κρέμα, τριγωνάκια τυριού

Τυριά μειωμένων λιπαρών

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά είδη τυριών με μειωμένα λιπαρά. Για να χαρακτηριστεί όμως ένα τυρί ως «light» θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 30% λιγότερο λίπος από το κανονικό τυρί.

Όπως καταλαβαίνουμε τα τυριά χαμηλών λιπαρών έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη χωρίς  αυτό όμως να σημαίνει ότι περιέχουν και μικρότερα ποσοστά ασβεστίου.

Συντήρηση τυριών

Μετά την αγορά τα τυριά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο με θερμοκρασία κάτω των 4° C και να μην παραμένουν εκτεθειμένα στον αέρα. Όταν το τυρί κοπεί ή ανοιχτεί η συσκευασία του, πρέπει να διατηρείται σε πλαστικό κουτί ή να καλύπτεται το εκτεθειμένο τμήμα του με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.
Όσο σκληρότερο είναι το τυρί τόσο περισσότερο διατηρείται. Τα σκληρά τυριά μπορούν αν προσεχθούν, να διατηρηθούν για μήνες ενώ τα μαλακά διατηρούνται από 1 έως 3 εβδομάδες. Εάν το μαλακό τυρί παραμείνει εκτός ψυγείου για 4 ώρες θα πρέπει να πετάγεται διότι υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μικροοργανισμών.

Αν επιθυμείτε μπορείτε να καταψύξετε το τυρί σας (αν είναι βέβαια σκληρό) κόβοντάς το σε κομμάτια και τυλίγοντας το με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη ή τοποθετώντας το σε κάποιο δοχείο.

Η απόψυξη θα πρέπει να γίνεται αργά και το τυρί να καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.