Τυρί: μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη τυριών κίτρινα, λευκά, αλμυρά, μαλακά, σκληρά,ημίσκληρα, ξηρά, φρέσκα ή ωριμασμένα και σε μορφή κρέμας. Όλα όμως είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με ένα μέταλλο που δεν είναι άλλο από το ασβέστιο. Σίγουρα όμως αρκετοί δεν γνωρίζουν πως δεν έχουν όλα τα τυριά την ίδια περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Το περισσότερο ασβέστιο λοιπόν το περιέχουν τα κίτρινα τυριά με πρωταθλητές την γραβιέρα και την παρμεζάνα.
Το τυρί εκτός από ασβέστιο, το οποίο βοηθά στην πήξη του αίματος-στην καλή υγεία των οστών-στην λειτουργία του μυικού και του νευρικού συστήματος-στην ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης, περιέχει και φώσφορο,βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και μαγνήσιο.
Το τυρί αποτελεί μια αρκετά σημαντική πηγή πρωτεΐνης ζωικής προελεύσεως , που χαρακτηρίζεται ως υψηλής βιολογικής αξίας διότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η βασικότερη πρωτεΐνη που περιέχει το τυρί είναι η καζεϊνη. Από την ομάδα των υδατανθράκων το τυρί περιέχει μια περιορισμένη ποσότητα λακτόζης και γι’αυτό το λόγο κρίνεται ως καταλληλότερο προς κατανάλωση, από άλλα είδη γαλακτοκομικών για άτομα με δυσανοχή στην λακτόζη. Όσον αφορά το λίπος, είναι ευρέως γνωστό πως η λιποπεριεκτικότητα των περισσότερων ειδών τυριού είναι αρκετά υψηλή και επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία καθώς περιέχουν κορεσμένα λιπαρά , με ορισμένα είδη τυριών να αγγίζουν έως και το 50%,
Κατηγορίες τυριών
κεφαλοτύρι, λαδοτύρι, παρμεζάνα, πεκορίνο, κεφαλογραβιέρα
κασέρι, γκούντα, ένταμ, ροκφόρ
χαλούμι, φέτα, ανθότυρο, μανούρι, κοπανιστή, κατίκι
γαλοτύρι , κότατζ, τυρί κρέμα, τριγωνάκια τυριού
Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά είδη τυριών με μειωμένα λιπαρά. Για να χαρακτηριστεί όμως ένα τυρί ως «light» θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 30% λιγότερο λίπος από το κανονικό τυρί.
Όπως καταλαβαίνουμε τα τυριά χαμηλών λιπαρών έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι περιέχουν και μικρότερα ποσοστά ασβεστίου.
Συντήρηση τυριών
Αν επιθυμείτε μπορείτε να καταψύξετε το τυρί σας (αν είναι βέβαια σκληρό) κόβοντάς το σε κομμάτια και τυλίγοντας το με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη ή τοποθετώντας το σε κάποιο δοχείο.
Η απόψυξη θα πρέπει να γίνεται αργά και το τυρί να καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου.