Σαλάτα Σίζαρ
Αναφορικά λίγα λόγια για αυτήν την υπέροχη σαλάτα.
Πολλοί όταν ακούνε το όνομα της το μυαλό τους πάει στον γνωστό Ρωμαίο αυτοκράτορα Καίσαρα, ότι φτιάχτηκε για χάρη του…
Η πραγματική ιστορία είναι διαφορετική.
Στις 4 Ιουλίου του 1924 ένας Ιταλός σεφ Ο Ceasar (Καίσαρας) Cardini άνοιξε ένα εστιατόριο στην Tijuana των ΗΠΑ. Η ημέρα έναρξης του μαγαζιού του έπεσε με την γιορτή της μέρας της Ανεξαρτησίας και το μαγαζί του γέμισε με πολύ κόσμο που στα μέσα της βάρδιας είχε πουλήσει όλες τις προμήθειες του. Τότε ο Cardini μπήκε στην κουζίνα του και έφτιαξε την εν λόγο σαλάτα με ότι είχε στην διάθεση του και μάλιστα με τέτοιον τρόπο ώστε να τρώγετε με τα χέρια, είχε μεγάλα κομμάτια μαρουλιού και επάνω σε αυτά την γέμιση. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει αποκτήσει πολλούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και έχει δεχτεί πολλές αλλαγές η αρχική της συνταγή. Εμείς εδώ θα δούμε μια πολύ απλή νόστιμη εκδοχή της…
Υλικά για μια πλούσια και χορταστική σαλάτα!!!
- 1 στήθος κοτόπουλο φιλέτο
- Αλάτι-πιπέρι
- Λίγο τζίτζερ σκόνη
- 1 μέτριο μαρούλι όσο πιο τρυφερό μπορούμε να βρούμε
- 40 γραμμάρια καλαμπόκι
- 60 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα (μπορούμε να βάλουμε και ότι άλλο σκληρό τυρί θέλουμε)
- 3-5 φέτες μπέικον
- 20 κομμάτια περίπου κρουτόν
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- Λίγο λάδι
Για το ντρέσινκ…
- 1 συσκευασία μαγιονέζα 200 γραμμάρια
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 2 φιλέτα ατζούγιας
- 30 ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 20 γραμμάρια παρμεζάνα
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση…
Για να φτιάξουμε τα κρουτόν παίρνουμε χθεσινό ψωμί και το κόβουμε σε μικρούς κύβους, τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, προσθέτουμε λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και το λιωμένο σκόρδο. Ψήνουμε στους 200C και ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να γίνουν τραγανά. Και αφήνουμε να κρυώσουν. ( σε αεροστεγές συσκευασία έχουν 2 μήνες ζωή περίπου) Πασαλείβουμε το φιλέτο κοτόπουλο με τα χέρια μας με λίγο λάδι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο τζίντζερ τοποθετούμε σε σχάρα με σκεύος από κάτω (όπως συνταγή κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας) και ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσει. Παράλληλα ψήνουμε και το μπέικον μαζί στο φούρνο.
Στο μούλτι ρίχνουμε τα υλικά για το ντρέσινκ εκτός από την μαγιονέζα, χτυπάμε καλά και μετά τα προσθέτουμε στην μαγιονέζα και είναι έτοιμο. Συνέχεια κόβουμε το μαρούλι που έχουμε πρώτα καθαρίσει και πλύνει πολύ καλά σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς (ούτε πολύ μεγάλα, ούτε πολύ μικρά). Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ντρέσινκ, το καλαμπόκι, το τυρί, και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τοποθετούμε σε πιάτο την σαλάτα μας, γαρνίρουμε με τα κρουτόν, το μπέικον και το κοτόπουλο που έχουμε και αυτό κόψει σε λεπτές φέτες. Μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένο καρότο, αυγό βραστό και ότι άλλο μας αρέσει. Μπορούμε να αφαιρέσουμε το κοτόπουλο ή το μπέικον αν δεν θέλουμε κρέας. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα μίγματα σαλάτας που υπάρχουν σε συσκευασίες. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ μερικές φόρες και ολόκληρα καρύδια ή σοταρισμένα μανιτάρια.