Τα βότανα στη ζωή μας: Αμυγδαλιά
Μαλακτικό, διουρητικό, αντιδιαβητικό, ανθελμινθικό, αντιπυρετικό, ηρεμιστικό, καλλυντικό
Επιστημονική ονομασία: Prunus amygdalus
Χρήσιμα μέρη: τα φύλλα,τα λουλούδια, ο καρπός και οι φλούδες της
Ενδείξεις:
Η αμυγδαλιά χωρίζεται στα πικραμύγδαλα και τα γλυκά αμύγδαλα.
- Σε μορφή τσαγιού χρησιμοποιείται: κοκίτη,ηπατική ανεπάρκεια, υπερτροφία του προστάτη
- Μαλακτικό- συνιστάται σε εγκαύματα 1ου βαθμού
- Διουρητικό- το αφέψημα των φύλλων είναι καθαρτικό
- Αντιδιαβητικό- βοηθά να κατέβει το επίπεδο του σακχάρου των διαβητικών
- Ανθελμινικό- είναι καταπραυντικό σε πυρετούς, φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, δερματικούς ερεθισμούς και ηρεμιστικό σε νευρική υπερδιέγερση. Καλλυντικό με απαλυντικές ιδιότητες.
Παρασκευή:
Ρόφημα: Τα γλυκά αμύγδαλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν τσάι. Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω σε χλωρά ή ξερά φύλλα και άνθη αμυγδαλιάς, μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει καλά (ένα φλιτζάνι για κάθε 2 άνθη) και το αφήνουμε για 5-15 λεπτά. Το φιλτράρουμε και το πίνουμε ζεστό.
Από τσόφλια: Συνθλίψτε μια χούφτα τσόφλια και βράστε τα για μια ώρα. Πίνετε 2 φλιτζάνια τη μέρα.
Αφέψημα: Από φλούδια γλυκών αμυγδάλων. τα φλούδια χρησιμοποιούνται σαν αποχρεμπτικό και κατευναστικό μέσο για τον κοκίτη. Βράζουμε δύο χούφτες φλούδια αμυγδάλου σε ένα λίτρο νερό για 20 λεπτά της ώρας και αφού το φιλτράρουμε με διπλό βαμβακερό ύφασμα δίνουμε στο παιδί να πίνει, σε μικρά φλιτζανάκια, όσο διαρκεί ο ξερόβηχας.
Από φλοιό κορμού: Βγάλτε τον μέσα φλοιό του δέντρου. Αφού τον ξεράνετε, θρυμματίστε τον και ρίξτε 20-30 πρέζες σ’ ένα λίτρο νερού.
Ποδόλουτρο: Παίρνουμε μια χούφτα φύλλων και λουλουδιών αμυγδαλιάς, τα βάζουμε μαζί με 10 κουταλάκια κοπανισμένες φλούδες αφράτων αμυγδάλων σε μια λεκάνη με ζεστό νερό. Συνιστάτε δύο φορές την ημέρα.
Άλλες χρήσεις
Τα πικραμύγδαλα λόγω του κυανδρικού οξέως που περιέχουν θεωρούνται δηλητήριο και για αυτό απαγορεύεται η λήψη από το στόμα. Τα λουτρά από πολτό πικραμύγδαλου μαλακώνουν τον πόνο, ιδιαίτερα της ημικρανίας, των κολικών του νεφρού και του συκωτιού, το ρευματικό πόνο, τις ξινίλες του στομαχιού και τους νευρόπονους. Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα, μπορούν να κάνουν σαπούνι από πολτό αμυγδάλου.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ένα καλό γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ. Κοπανίζουμε 10 πικραμύγδαλα και τα βράζουμε σε μια κούπα νερό.
Παρενέργειες:
50-60 πικραμύγδαλα προκαλούν θάνατο. Όμως, λόγω του ότι η τοξικότητα σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική καλύτερα να μην φάμε ούτε ένα. Βέβαια και η λήψη μεγάλης ποσότητας γλυκών αμυγδάλων μπορεί να φέρει δυσπεψία, ενώ η φλούδα τους προκαλεί ναυτία, εξανθήματα, φαγούρα. Το πιο δραστικό αντίδοτο είναι η ζάχαρη. Ίσως χρειαστεί να προκαλέσουμε αμέσως εμετό, πλύση στομαχιού και μια ένεση Ατροπίνης.