Secret Must logo

Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος – «Δίνει Ζωή»

Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος -

Με το όνομα του να ακούγεται σε όλο τον κόσμο, ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος  έχει ως κύριο στόχο του να δει τα ζευγάρια ευτυχισμένα, με το δικό τους μωρό στην αγκαλιά.

 

Γυναικολόγος Αναπαραγωγής,
Διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Κλινική «Γένεσις Αθηνών».
www.genesisathens.gr

Ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος έλαβε το πτυχίο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981. Ειδικεύτηκε στη Μαιευτική – Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1988 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μελβούρνης στην Αυστραλία (1987-1989). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία. Πατέρας 8 παιδιών, έχει ως στόχο του να δει όσο το δυνατόν πιο πολλά ζευγάρια ευτυχισμένα.

 

SM: Γιατί  αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Ασχολήθηκα με αυτό το κομμάτι της Ιατρικής γιατί φέρνει χαρά στα ζευγάρια και είναι μια ειδικότητα που είναι πάνω στην αιχμή και στην έρευνα, γιατί πολλά στοιχεία είναι άγνωστα και αναγκαζόμαστε να διερευνήσουμε για να ανοίξουμε δρόμους. Στην Ελλάδα το έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά, κάνοντας έρευνες και βοηθώντας να κατανοηθεί καλύτερα η όλη διαδικασία της εμφύτευσης και της επιτυχίας στην εξωσωματική, με εργασίες που είχαν σκοπό να διερευνήσουν και τα κλειδιά, από γεννητικής άποψης που ανοίγουν, προκειμένου το έμβρυο να εμφυτευτεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μέσα στο ενδομήτριο. Είναι μια ειδικότητα που ασχολείται με το άγνωστο κατά κύριο λόγο και παραμένει άγνωστος σε μεγάλο βαθμό.

Και αυτός είναι ο λόγος που με συναρπάζει αυτό το κομμάτι, συν ότι βοηθάμε ζευγάρια να αποκτήσουν αυτό που σε άλλους είναι αυτονόητο, ενώ εκείνοι προσπαθούν ακόμα και δεκαετίες, το να αποκτήσουν ένα παιδάκι.

 

SM: Είδα στην είσοδο του Κέντρου σας τις φωτογραφίες από οικογένειες που έχετε βοηθήσει  και συγκινήθηκα πολύ. Εσείς όταν λαμβάνετε τις φωτογραφίες αυτές πως νιώθετε;

Νιώθω υπερήφανος και αγάπη για τα παιδιά και φυσικά πολύ χαρούμενος που έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε τα ζευγάρια να αποκτήσουν ένα παιδί.

 

SM: Ελεύθερο χρόνο έχετε; Έχετε παιδιά εσείς;

Δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο και ειδικά αυτό τον καιρό. Και έχω 8 παιδιά. Δυστυχώς δεν περνάω πολύ χρόνο μαζί τους, αλλά θα προσπαθήσω να ελευθερώσω τα Σαββατοκύριακα γιατί θέλω να είμαι κοντά τους.

 

SM: Οι Έλληνες παλιότερα είχαν κάποια ταμπού με το θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ισχύει και σήμερα αυτό;

Όχι τώρα δεν έχουν. Παλαιότερα έφταιγαν οι άντρες και δεν το ομολογούσαν, ρίχνοντας το βάρος στην γυναίκα. Σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, το αποδέχονται πολύ πιο εύκολα οι άντρες αλλά και σαν ζευγάρι πια. Παλιά δεν το έκαναν γνωστό, με αποτέλεσμα να μην κάνουν παιδιά, τώρα άλλαξαν τα πράγματα, το γνωστοποιούν και πηγαίνουν στον ειδικό, προκειμένου να βοηθηθούν.

 

SM:Τα ζευγάρια που έρχονται σε σας είναι μόνο απο την Ελλάδα;

Όχι έρχονται και από το εξωτερικό. Από όλη την Ευρώπη,  ΗΠΑ, Αυστραλία, Χονγκ Γκονγκ από Ινδία, ακόμα και από Κίνα.

 

SM:Τι ποσοστό επιτυχίας έχει σήμερα η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Περίπου 50% με 60 % . Είναι πολύ καλά τα αποτελέσματα στην Ελλάδα και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναγνωρισιμότητα και να έρχονται ζευγάρια από όλο τον κόσμο.

 

SM: Το στρες δεν είναι παράγοντας και αυτός στην μη τεκνοποίηση σήμερα; Και πως μπορεί να καταλάβει ένα ζευγάρι ότι πρέπει να πάει σε έναν ειδικό και να προβεί σε μια τέτοια διαδικασία;

Φυσικά και είναι το στρες. Πρέπει μέσα σε ένα χρόνο ελεύθερων επαφών, άσχετα με την ηλικία, να πάει στον ειδικό. Βέβαια όταν είναι η γυναίκα άνω τον 38, τότε πρέπει να επισπεύσει. Και να κάνει οικογένεια, αλλά και να πάει στον ειδικό.

 

SM: Ποσο είναι το ποσοστό στο ψυχολογικό κομμάτι μιας εξωσωματικής;

Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό. Την αιτία του ψυχολογικού την λέμε όταν δεν μπορούμε να δώσουμε μια εξήγηση. Συνήθως όμως υπάρχει μια εξήγηση και αυτή η εξήγηση πρέπει να την ψάξουμε και να κάνουμε τις κατάλληλες εξετάσεις. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, ναι, δεν υπάρχει εξήγηση και εκεί παίζει ρόλο ο ψυχολογικός παράγοντας.

 

SM:Μπορεί κάποια χρόνια λήψη φαρμάκων από κάποιες ασθένειες, όπως είναι η καρδιά για παράδειγμα, να επηρεάσουν το σπέρμα;

Όσο αφορά την καρδιά όχι, αλλά υπάρχουν ασθένειες όπως η χημειοθεραπείες, που ναι το επηρεάζουν. Καθώς επίσης και πολλά επαγγέλματα επηρεάζουν το σπέρμα όπως είναι μπογιατζής, ακτινολόγος, αυτός που είναι συνέχεια στην αυξημένη θερμότητα κτλ. Αλλά υπάρχει και το ανεξήγητο.. εμείς προσπαθούμε να βρούμε την αιτία και να δώσουμε λύση.

Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος -

 

SM: Μέχρι πόσο χρονών γίνεται εξωσωματική;

Ο νόμος λέει μέχρι και 50 ετών.

 

SM:Και είναι επιτυχημένες οι εξωσωματικές σε τέτοια ηλικία;

Ναι είναι, γιατί υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και μια από αυτές είναι ξένα ωάρια, όπου εκεί τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ καλά.

 

SM: Μας είπατε ότι χρησιμοποιούνται ξένα ωάρια. Γίνεται κάποιος έλεγχος για αυτά; Υπάρχει κάποιος νόμος;

Ναι υπάρχει και το επιτρέπει ο νόμος, αναφέρει τους κανόνες και τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται, αναφέρει για αποζημίωση στις γυναίκες  που είναι δότριες και φυσικά ελέγχονται και από λοιμώδη νοσήματα αλλά και από γεννητικής άποψης. Παράλληλα γίνεται και μια συνέντευξη αν υπάρχει κάποιο οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό.

 

SM:Σε τι οφείλετε η επιτυχία ή αποτυχία μιας εξωσωματικής και τι πρέπει να προσέξει ή να αποφύγει μια γυναίκα.

Η επιτυχία έρχεται από την σωστή διαδικασία, σωστή διερεύνηση και αναγνώριση του προβλήματος για την επίλυση του και την αντιμετώπιση του. Η εξωσωματική δεν έχει πάνω από 60 % επιτυχία, οπότε η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Άρα αυτό που πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι να κάνει προσπάθειες, αν αποτύχει την πρώτη.

 

SM:Πόσες φορές μπορεί να κάνει εξωσωματική μια γυναίκα;

Μπορεί να κάνει όσες θέλει, βέβαια δεν είναι σκοπός αυτός, σκοπός είναι να πετύχει γρήγορα. Συνήθως όμως στις 4-5 προσπάθειες το πετυχαίνουν. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες που ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο και εκεί αλλάζουμε τακτική. Είτε θα τοποθετήσουμε ξένα ωάρια όπου αυξάνεται και το ποσοστό επιτυχίας, είτε χρησιμοποιούμαι παρένθετη μητέρα αν το ενδομήτριο  ή η μήτρα έχει πρόβλημα.

 

SM:Οτιδήποτε γίνετε απλά ο στόχος είναι να αποκτήσει παιδάκι.

Αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να το πετύχουμε.

 

SM: Είναι επώδυνη διαδικασία;

Ανώδυνη είναι σωματικά, επώδυνη ψυχικά. Υπερηχογραφήματα γίνονται και την ημέρα της ωορρηξίας παίρνει μια ελαφριά μέθη προκειμένου να γίνει η οωληψία.

Σίγουρα όμως είναι επώδυνη ψυχολογικά γιατί υποβάλλεται σε ενέσεις και παρακολούθηση και γι αυτό και εμείς προσπαθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες εξετάσεις και λιγότερη παρέμβαση στην καθημερινότητα του ζευγαριού.

 

SM:Στο κέντρο έχετε ψυχολογική υποστήριξη ;

Φυσικά και έχουμε και είναι εδώ οποιαδήποτε στιγμή την χρειαστούν τα ζευγάρια μας. Έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και ασχολείται με τα γόνιμα ζευγάρια, τα υπογόνιμα ζευγάρια, ακόμα και με τις έγκυες που θέλουν ψυχολογική στήριξη κατά την διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη.

 

SM: Και βέβαια πρέπει να ρωτήσουμε και το πόσο κοστίζει μια εξωσωματική;

Μπορεί να ξεκινήσει από 600 Ε και να φτάσει 3.000 Ε. Προσπαθούμε να απλοποιήσουμε με κάποιο τρόπο και αυτός είναι η κατάψυξη.  Η δυνατότητα διατήρησης εμβρύων στην κατάψυξη, επιτρέπει στα ζευγάρια να χρησιμοποιήσουν τα πλεονάζοντα έμβρυα τους στο μέλλον. Αυτή είναι η πιο φτηνή μέθοδος. Υπάρχει ποικιλία μεθόδων και τροποποιούμε ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ζευγαριού και φυσικά αυτό αλλάζει την τιμή. Μεγάλο κόστος είναι το φάρμακο αλλά για κάποιες προσπάθειες μπορεί να γίνει με έξοδα της πολιτείας.

 

SM:Από ότι καταλαβαίνω γίνεται ακόμα και αν υπάρχει έστω λίγο κινητικότητα στο σπέρμα.

Ναι, μπορούμε ακόμα και από τους όρχεις να πάρουμε σπέρμα και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις.

 

SM:Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν κοντά μας και να κλείσουμε λέγοντας μας ποιο είναι το secret must σας.

Αυτό που λέω και θα συνεχίσω να λέω, είναι ότι μαζί με την καριέρα και ότι άλλο έχουμε σκεφτεί και έχουμε βάλει στόχο στη ζωή μας, να μην ξεχνάμε την οικογένεια και να μην το αφήνουμε τελευταίο. Η οικογένεια πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος μας.

Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος -

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.