Secret Must logo

Προσοχή:έξαρση της γρίπης τις ερχόμενες εβδομάδες

Προσοχή:έξαρσης της γρίπης τις ερχόμενες εβδομάδεςΟι περισσότερες οικογένειες έχουν κάποιο μέλος με χαμηλό πυρετό, ξηρό βήχα, πονοκέφαλο και έντονη καταβολή, που αποτελούν τα βασικά συμπτώματα. Η δραστηριότητα του ιού Α (Η3Ν2) που επικρατεί φέτος αναμένεται να κορυφωθεί τις ερχόμενες τρεις εβδομάδες, προσβάλλοντας κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν αυξητική τάση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυξημένη κίνηση καταγράφεται και στα νοσοκομεία, με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Λάρισας να κάνει χθες λόγο για 400 κρούσματα σε μία μέρα!

«Δεν αρκεί η κλινική εικόνα για να μιλήσουμε για κρούσμα γρίπης», σχολίασε στο «Εθνος» ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, τα πρώτα στοιχεία από τις αρχές του έτους δείχνουν ότι μπαίνουμε σε φάση έξαρσης της γρίπης. Πώς προκύπτει η συγκεκριμένη εικόνα; Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξηγεί:

«Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες προσβάλλονται από τη γρίπη, αλλά εμείς επιτηρούμε το φαινόμενο δειγματοληπτικά. Δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε εργαστηριακή επιβεβαίωση σε κάθε ύποπτο κρούσμα. Με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά με αυξητική τάση».

Ως βασικό μέσο πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός, με τα αντιβιοτικά να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα, εκτός εάν υπάρξουν επιπλοκές και ο γιατρός προτείνει τη χορήγησή τους. Ιδια είναι η εκτίμηση για τον εμβολιασμό και του καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιου Τσακρή:

Προσοχή:έξαρσης της γρίπης τις ερχόμενες εβδομάδες«Η γρίπη εμφανίζει αυξημένη νοσηρότητα το τελευταίο διάστημα. Εως και το 40% των ύποπτων κρουσμάτων που αναλύονται στα εργαστήρια, φέρουν τελικά τον ιό της γρίπης. Ακόμη και τώρα, τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να υποβάλλονται σε αντιγριπικό εμβολιασμό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, ο ιός Α (Η3Ν2) που επικρατεί φέτος έχει την τάση να προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες, σε αντίθεση με τον πανδημικό Α (Η1Ν1) που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος προσέβαλλε κυρίως νεότερα άτομα. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα αναλύθηκαν στα εργαστήρια 53 κλινικά δείγματα, από τα οποία τα 11 (20,8%) ήταν θετικά για γρίπη. Από τα τέλη Οκτωβρίου έως την περασμένη εβδομάδα έχουν σταλεί στα εργαστήρια αναφοράς γρίπης 403 κλινικά δείγματα, όλα από δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Από αυτά, τα 14 βρέθηκαν θετικά στον ιό, με το 92,9% να είναι τύπου Α. Ενας στους 25 ασθενείς που επισκέπτονται γιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, τα οποία μοιάζουν με εκείνα της γρίπης, αλλά μπορεί να οφείλονται σε οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Με βάση το γράφημα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η φάση ανόδου της δραστηριότητας έχει ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα και αναμένεται να κορυφωθεί προς τα τέλη του μήνα. Από τις αρχές Φεβρουαρίου ο ιός αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά και στις αρχές Απριλίου η επιδημία θα έχει ολοκληρωθεί.

Πηγή:ethnos.gr
Δημήτρης Καραγιώργος

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.