Secret Must logo

Αντιγήρανση … τι ρόλο παίζει η διατροφή μας;

Αντιγήρανση τι ρόλο παίζει η διατροφή μας

Αντιγήρανση και διατροφή… η μόνη λύση για να αποφύγουμε τα νυστέρια

 

Η αλήθεια είναι πως από κάποια ηλικία και ύστερα, σχεδόν όλες οι γυναίκες παθαίνουν υστερία όταν σκέφτονται πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια και επομένως πως μεγαλώνουν! Έτσι οι περισσότερες αναζητούν διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να παγώσουν τον χρόνο και να παραμείνουν «αναλλοίωτες» στο πέρασμά του.

Πολλές είναι όμως εκείνες που από την μεγάλη τους επιθυμία να τα καταφέρουν, καταφεύγουν σε λανθασμένες μεθόδους, παρασυρόμενες συνήθως από ορισμένους «ειδικούς» οι οποίοι τις πείθουν πως οι λύσεις στο πρόβλημά τους είναι : το νυστέρι , οι κρέμες αντιγήρανσης και κάποια σκευάσματα σε μορφή ροφήματος ή χαπιών. Παραλείπουν ωστόσο να τονίσουν πως ο τρόπος ζωής ,οι καθημερινές συνήθειες και η διατροφή παίζουν  καταλυτικό ρόλο στην προσπάθειά τους.

 

«Είμαστε ότι τρώμε» 

Ύστερα από πάρα πολλές έρευνες, οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η παραπάνω φράση ισχύει, καθώς η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του δέρματος μας, το οποίο δείχνει πόσο υγιές είναι ένα σώμα και ο οργανισμός που «καλύπτει». Παρακάτω δίνονται όσα τρόφιμα είναι γνωστά για την καλή υγεία του δέρματος.

  • Τα δημητριακά ολικής αλέσεως-πιτυρούχα όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το καλαμπόκι, το ρύζι και τα ζυμαρικά μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν τα λευκά-επεξεργασμένα δημητριακά καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος με αποτέλεσμα την λάμψη της επιδερμίδας. Επίσης περιέχουν: σελήνιο (ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου), ψευδάργυρο (που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο προσφέρει ελαστικότητα στο δέρμα) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν την σωστή λειτουργία του δέρματος.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες, οι οποίες χαρίζουν λάμψη στην επιδερμίδα μας και σε φυσικές χρωστικές. Η βιταμίνη C είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου.              Πηγές βιταμίνης C: το μπρόκολο, οι πιπεριές, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα λαχανάκια Βρυξελλών,το λεμόνι,το μάνγκο,η παπάγια,ο ανανάς, το μανταρίνι,το ιπποφαές και η μπανάνα. Η βιταμίνη Ε είναι και αυτή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δρα κατά της φωτογήρανσης και της ξηρότητας και έχει καταπραϋντική δράση. Πηγές της είναι: το ελαιόλαδο,τα σπαράγγια,το μοσχάρι, οι ηλιόσποροι,το αβοκάντο,τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,τα ακτινίδια και τα δημητριακά. Το Β – καροτένιο έχει και αυτό αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει την επιδερμίδα μας. Πηγές του είναι: τα καρότα, τα βερίκοκα, το μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, η γλυκοκολοκύθα, τα ροδάκινα και οι πιπεριές. Η βιταμίνη Α βοηθά στην διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.  Πηγές της είναι: τα γαλακτοκομικά, τα καρότα, τα κολοκύθια, το μπρόκολο, η γλυκοπατάτα, το πεπόνι, το λάχανο, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το μοσχαρίσιο συκώτι.
  • Οι πρωτεΐνες βοηθούν και αυτές στην λάμψη της επιδερμίδας γι’αυτό καλό είναι να καταναλώνεται η απαραίτητη καθημερινή ποσότητα. Πηγές πρωτεϊνών είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, το κρέας, τα φασόλια και το τυρί.
  • Στο ανθρώπινο σώμα το νερό περιέχεται σε ποσότητα περίπου 70%. Το νερό βοηθά στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας γι’αυτό επιβάλλεται να πίνουμε αρκετό (8-10 ποτήρια) ημερησίως. Αν δεν καταναλώνουμε την απαραίτητη ποσότητα νερού καθημερινά, οι τοξίνες θα παγιδεύονται στους ιστούς μας, επιταχύνοντας έτσι την γήρανση της επιδερμίδας μας.
  • Το κεχρί είναι ένα δημητριακό που φημίζεται για την συμβολή του στον αγώνα κατά της γήρανσης καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Τα όσπρια που είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας και άφθονες φυτικές ίνες, περιέχουν πολλών ειδών βιταμίνες , ιχνοστοιχεία και  πολλά μεταλλικά άλατα που επιβραδύνουν και αυτά με τη σειρά τους την γήρανση.
  • Οι ξηροί καρποί περιέχουν τα ωφέλιμα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, που βοηθούν κι αυτά στον αγώνα κατά της γήρανσης.

antigiransi kai diatrofi

 

Εκτός από την διατροφή όμως, όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που μας βοηθούν να παγώσουμε τον χρόνο. Ας δούμε ποιες είναι λοιπόν.

  • Καλό θα ήταν να κοιμόμαστε πριν τις 23:00 διότι από τα μεσάνυχτα έως τις 04:00 εκκρίνεται η ορμόνη της αντιγήρανσης. Επίσης το ιδανικότερο είναι να κοιμόμαστε γύρω στις 8 ώρες.
  • Καλό θα ήταν να αφιερώνουμε καθημερινά 20 τουλάχιστον λεπτά σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ακόμα κι αν επιλέξουμε το περπάτημα.
  • Πίνετε αρκετό νερό.
  • Μειώστε το άγχος και αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας.
  • Να χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό (και τον χειμώνα).
  • Να κάνετε καθημερινά ντεμακιγιάζ.
  • Μην ξεχνάτε το peeling!
  • Εαν χρησιμοποιείτε κρέμες αντιγήρανσης, σιγουρευτείτε πως χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες για την επιδερμίδα σας και πως περιέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα απαραίτητα συστατικά που θα σας βοηθήσουν.

Κάνοντας ένα συνδυασμό από όλα τα παραπάνω να είστε σίγουρες πως θα πετύχετε αυτό που τόσο πολύ επιθυμείτε!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.