Secret Must logo

Γιάννης Κρητικός – ο λυράρης που τρελαίνει τις ορμόνες μας

Γιάννης Κρητικός SecretMust Vision4reality

 

 

«Ο κάθε καλλιτέχνης κάτι δίνει και κάτι παίρνει από τον κόσμο.  Εγώ αυτό που ήθελα να δώσω ήταν το χιούμορ.»

 

 

Νέος, ωραίος, με έντονη αίσθηση του χιούμορ ο Γιάννης Κρητικός μιλάει στο Secret Must και αποκαλύπτεται.

SM: Γιάννη να σε καλωσορίσουμε στο Secret Must και θέλουμε να μας πεις λίγα λόγια για το Γιάννη Κρητικό.

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο κέντρο, είμαι πολύ κοντά στο μικρό λιμάνι και συνήθισα από μικρός να βγαίνω από το σπίτι και να βλέπω θάλασσα οπότε και ερχόμενος στην Αθήνα, πρόσεξα το σημείο που θα έμενα γιατί δεν μπορώ να την αποχωριστώ. Γεννήθηκα 26 Δεκεμβρίου του 1986. Μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα,  με τον κουραμπιέ στο στόμα με έκανε η μητέρα μου.  (γέλια). Σαν μαθητής δεν ήμουν ο καλύτερος, παρ όλα αυτά τελείωσα το ενιαίο Λύκειο.

Από μικρός έδειξα την αγάπη μου στη μουσική, ξεκίνησα παίζοντας διάφορα όργανα  και το πρώτο ήταν ένα μικρό πιανάκι σαν παιδάκι. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με ντραμς, μπάσο, κιθάρα, μαντολίνο, αλλά με κέρδισε η λύρα και λόγω καταγωγής αλλά και ακουσμάτων. Προσπαθώ μέσα από αυτό να πορευτώ καλλιτεχνικά. Εφηβικά χρόνια δύσκολα, γιατί δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω, γενικά άστατος νέος.

Το μόνο που ήξερα είναι ότι ήθελα να ασχοληθώ με την μουσική.

Οι γονείς μου δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τη μουσική εκτός από τον παππού μου που έπαιζε μαντολίνο. Του είχα και μου είχε μεγάλη αδυναμία  λόγω  ονόματος αλλά και για την αγάπη για τη μουσική που είχαμε κι οι δύο.  Όποτε βρισκόμασταν στο σπίτι του, ακούγαμε Κρητικά. Με κέρδισε αυτό το είδος γιατί άκουσα και ασχολήθηκα με πολλά είδη μουσικής, τελικά κατέληξα, μέσα στη μουσική μου να έχω τον ήχο της Κρήτης.

 

SM: Πες μας με τρεις λέξεις τα θετικά και αρνητικά του χαρακτήρα σου.Γιάννης Κρητικός SecretMust Vision4reality

Να σου που μόνο τα αρνητικά;  (γέλια ).

Είμαι εγωιστής, ξεροκέφαλος και δεν επηρεάζομαι. Το ότι δεν επηρεάζομαι είναι κακό για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Όσο για τα καλά, είμαι υπομονετικός, κάποιες φορές ρομαντικός και τέλος αφιερώνω πολύ χρόνο σε αυτούς που αγαπώ.

Θα ήθελα να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στους γονείς μου αλλά δυστυχώς λόγω απόστασης είναι δύσκολο.

SM:Πες μας πως ένιωσες πρώτη φορά πάνω στη σκηνή, ποια συναισθήματα είχες;

Επειδή από πολύ μικρός βρισκόμουν επάνω στη σκηνή, όπως ήταν οι σχολικές γιορτές δεν είχα τόσο τρακ.

Το άγχος το ένιωσα πρώτη φορά σε ένα μεγάλο μαγαζί στην Κρήτη όπου βρέθηκα να τραγουδάω μπροστά σε δύο χιλιάδες κόσμο. Σε έναν καλλιτέχνη που σέβεται αυτό που κάνει υπάρχει πάντα το άγχος. Το ξεπερνάς δύο με τρία λεπτά μετά από την εμφάνισή σου.  Σε εμένα δεν έχει λειτουργήσει ποτέ αρνητικά.

Γιάννης Κρητικός SecretMust Vision4reality

SM: Υπάρχει κάποιο περιστατικό που θυμάσαι έντονα, να σε έχει στεναχωρήσει ή να σε κάνει να γελάσεις πολύ;

Ένα περιστατικό που με  είχε στενοχωρήσει πολύ, ήταν στα πρώτα μου βήματα στην Αθήνα. Η διεύθυνση του χώρου αυτού,  έλεγε ότι ο τραγουδιστής έπρεπε να έχει άμεση επαφή με τον κόσμο.  Ήθελε να κατεβαίνει ο τραγουδιστής και κάτω στη σάλα. Δεν ταιριάζει όμως αυτό με το χαρακτήρα μου και γι αυτό τον λόγο με έδιωξε η επιχείρηση, επειδή ήθελα να δείχνω μόνο το καλλιτεχνικό κομμάτι του Γιάννη. Σίγουρα θα κατέβω και στο κόσμο, όμως όταν στο επιβάλει η επιχείρηση είναι άσχημο. Αυτό με δυνάμωσε και με πείσμωσε περισσότερο.

Όσο γι αστείο περιστατικό,  μια κοπέλα που ερχόταν να εκδηλώσει το θαυμασμό της, γλίστρησε στην πίστα στα λουλούδια κι έπεσε με τόσο αστείο τρόπο που δεν μπορούσα να σταματήσω να γελάω. Μετά όμως ένιωσα πολύ άσχημα.  Θύμωσα με τον εαυτό μου και με τον τρόπο που γέλασα.

 

SM: Γενικά,  είσαι Αστείος. Σου αρέσει να γελάς και να κάνεις τους άλλους να γελούν;

Θέλω να είμαι  από τους καλλιτέχνες,  που κάνουν τον κόσμο να γελά. Θέλω μέσα από την δουλειά μου να γελούν κι όχι να πονούν. Ο κάθε καλλιτέχνης κάτι δίνει και κάτι παίρνει από τον κόσμο. Εγώ αυτό που ήθελα να δώσω ήταν το χιούμορ.

Γιάννης Κρητικός SecretMust Vision4reality

SM: Συνήθως η δουλειά σου είναι χιουμοριστικές, σατιρικές μαντινάδες. Ξέρω ότι στην Κρήτη ένα κομμάτι ανθρώπων, σε κατακρίνει γι’ αυτό, θες να πεις κάτι σε αυτούς τους ανθρώπους; 

Αυτός που θα είναι από κάτω θέλω να ξέρει, ότι δεν είμαι στημένος. Νομίζω, ότι έτσι έρχεται πιο κοντά σου ο κόσμος. Σίγουρα από κάποιους είναι κατακριτέο. Υπήρχαν ακόμα και φίλοι μου, που δεν τους αρέσει αυτό που κάνω. Θεωρώ ότι η μουσική δεν έχει όρια. Σε κάποιους αρέσει σε κάποιους δεν αρέσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Δεν έχω πει ποτέ ότι είμαι Κρητικός καλλιτέχνης. Και ποτέ δεν έχω πει ότι είμαι παραδοσιακός καλλιτέχνης κάνω κάτι και προσπαθώ να το στηρίξω καλά. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να κοιτάξω τι λένε για μένα, προσπαθώ να κάνω καλά αυτό που κάνω. Και να σου πω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, δεν περίμενα ότι τόσος κόσμος θα εκδηλώσει το θαυμασμό του.

Δεν ξεκίνησα όμως με Κρητικά τραγούδια, τραγουδούσα σε πιο ροκ και έντεχνο ύφος. Αν και κατά την γνώμη μου, δεν υπάρχει όρος έντεχνο, γιατί έντεχνο είναι κάτι το οποίο περιέχει τέχνη. Έχω κάνει και βραδιές με Κρητικά που δεν περιείχαν αυτές τις μαντινάδες. Όμως αυτό που καλούμαι να κάνω στα κέντρα διασκεδάσεως τις Αθήνας, εγώ αλλά και όλοι οι άλλοι καλλιτέχνες είναι να διασκεδάσει ο κόσμος που βγαίνει και έρχεται να σε δει. Μέσα από το χιούμορ και τη σάτιρα, ο κόσμος διασκεδάζει.

Υπάρχουν πολλά είδη μαντινάδας. Από τα παλιά χρόνια υπήρχαν και οι σατιρικές και οι χιουμοριστικές, όπως υπάρχουν και οι ερωτικές, πολιτικές, του πόνου και άλλες.

Εγώ στο πρώτο μου δίσκο είχα γράψει μαντινάδες με πολιτικό περιεχόμενο. Γιατί να μην ξεχάσουν ότι η Ελλάδα έχει και σοβαρά προβλήματα.

 

SM: Αυτή ήταν η επόμενη ερώτησή μου,  πως τα βλέπεις τα πράγματα στην Ελλάδα; 

Θα σου απαντήσω με μια φράση-ατακα που είχε πει πρόσφατα ο ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος και που μου άρεσε πάρα πολύ, ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα θέρετρο που θα φιλοξενεί τουρίστες με όλες τις πολυτέλειες και οι Έλληνες θα πηγαίνουν στην παραλία με ψάθα και με τάπερ. Έχουμε φτάσει σε σημείο, να έχει πουληθεί η Ελλάδα και οι τράπεζες δίνουν στα παιδιά σχολικά βιβλία, αλλά είναι και ο λόγος που αυτά τα παιδιά δεν έχουν που να μείνουν.

 

SM: Έχεις κάνει εμφανίσεις στο εξωτερικό; Αν ήθελες να παρουσιάσεις την δουλειά σου έξω, πια χώρα θα διάλεγες;

Έχω κάνει Γερμανία και είμαι πολύ τυχερός γιατί στην Κύπρο με έχουν τιμήσει, όπως στην διοργάνωση της Αγίας Νάπας που είναι τεράστια διοργάνωση.

Έχω εισπράξει και έχω νιώσει πάρα πολύ αγάπη από τον Κυπριακό λαό. Έχω κάνει και κουμπαριά εκεί, οπότε κάθε φορά που πάω εκεί, νιώθω σαν να είμαι σπίτι μου στην Κρήτη.

Δεν έχω ονειρευτεί να πάω σε κάποια χώρα για να δείξω την δουλειά μου όμως αν θα πήγαινα σε κάποια, αυτή θα ήταν η  Ισπανία. Μ’ αρέσει η κουλτούρα της. Και θέλω να την επισκεφτώ  σαν τουρίστας αλλά και να δείξω την δουλειά μου. Θεωρώ πολύ ερωτικό λαό την Ισπανία και μ’ αρέσει και η γλώσσα τους πολύ.

Γιάννης Κρητικός SecretMust Vision4reality

SM: Πάμε στις γυναίκες τώρα. Κρατάς σχέσεις με τις πρώην σου; Τι προσέχεις σε μια κοπέλα και πες μας αν είσαι ερωτευμένος.

Όχι δεν μπορώ να κρατήσω φιλία, εκτός από ένα γεια βέβαια στο δρόμο και κάποιες καλές τυπικές σχέσεις. Μου φαίνεται ψεύτικο να έχεις φιλίες με έναν άνθρωπο που αγάπησες, πόνεσες, γέλασες κτλ. Λίγο στημένο μου φαίνεται όλο αυτό.

Κοιτάζω πάντα να είμαι ερωτευμένος, όσο πιο πολύ μπορώ και αν δεν είσαι ερωτευμένος δεν υπάρχει και λόγος να είσαι με κάποιον άνθρωπο. Έχω κάνει  πολλές σχέσεις και έχω καταλήξει, ότι όταν σε κουράζει κάτι, καλό είναι να το τελειώνεις. Δεν κουράζομαι εύκολα σε μια σχέση, αλλά η αλήθεια είναι μέσα από αυτό που ζούμε στην Ελλάδα , την οικονομική κρίση, αντλείται κούραση γενικά στα ζευγάρια και γκρίνια. Και οι σχέσεις γίνονται πιο δύσκολες και  περίπλοκες. Μπορώ να πω όμως πως κάθε γυναίκα που πέρασε από την ζωή μου, μου άφησε και κάτι, όπως και αν ήταν ο χωρισμός μας.

Όσο για το τι προσέχω σε μια κοπέλα, είναι η έκφραση των ματιών της. Ο τρόπος που θα με κοιτάξει μια γυναίκα. Θέλω να μου κρύβει πράγματα και να μην μου λέει είμαι «αυτό» από την αρχή. Να υπάρχει μυστήριο και να προσπαθώ να το ανακαλύψω. Δεν μ’ αρέσει να με κυνηγάει μια κοπέλα, το σιχαίνομαι, γιατί λόγω τις δουλειάς που κάνω και εκτίθεμαι στον κόσμο καθημερινά, βλέποντας έναν Γιάννη πάνω στο πάλκο τον θαυμάζουν έτσι και αλλιώς και δεν είναι αληθινό αυτό.

 

SM: Εσύ δεν έχεις εκμεταλλευτεί αυτή την λάμψη;

Δεν θα έλεγα ότι το έχω εκμεταλλευτεί, αν και μ’ αρέσει ο άνθρωπος που θα είναι δίπλα μου να με θαυμάζει και όχι να με λυπάται παρ’όλα αυτά, όχι δεν το έχω εκμεταλλευτεί.

 

SM: θα μας πεις για την τελευταία δουλειά που έχεις κάνει και αν μας ετοιμάζεις κάτι νέο και φυσικά που εμφανίζεσαι τώρα;

Βασικά, δεν θα έλεγα ότι ήταν δουλειά, απλά μόνος μου στο στούντιο με φίλους με χιουμοριστικές μαντινάδες από τον Γιάννη Λιόντο, απλά για ανανεώσω λίγο την «γκαρνταρόμπα» μου. Τώρα είμαι σε αναζήτηση κομματιού και εύχομαι πριν τα Χριστούγεννα να το κυκλοφορήσω.

Είμαι για ακόμα μια εβδομάδα στο Romeo μαζί με τον Νίκο Μακρόπουλο, Κωνσταντίνο Γαλανό και  Ελεάνα Παπαιωάννου. Είμαστε μια πολύ ωραία παρέα και περνάμε καλά εκτός σκηνής. Και όταν περνάς καλά, αυτό φαίνεται και στην σκηνή. Είμαι πολύ τυχερός γιατί με έχουν βοηθήσει πολλοί καλλιτέχνες.

Τελειώνοντας τις εμφανίσεις μας στο Ρωμαίο ξεκινάμε στα Άστρα στην Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Μακρόπουλο, Στέλλα Καλλή και Βασίλη Δήμα. Θα κάνουμε  εμφανίσεις Παρασκευή, Σάββατο.

SM: Να σε ευχαριστήσουμε που ήσουν μαζί μας και  θέλω να μας πεις το δικό σου Secret Must;

Εγώ σε ευχαριστώ και όλη την ομάδα για την φωτογράφηση και την υπομονή και αν σου πω το μυστικό πρέπει μου, δεν θα είναι μυστικό  (γέλια ). Ο κάθε άνθρωπος πρέπει  σε αυτό που κάνει, να πιστεύει κάπου. Αν αυτό λέγεται θρησκεία ή οι άνθρωποι του απλά να πιστεύει πολύ. Εγώ πιστεύω πολύ και προσεύχομαι όλοι οι άνθρωποι μου και γενικά όλος ο κόσμος να είναι καλά.

Γιάννης Κρητικός SecretMust Vision4reality

 

 

Τον Γιάννη μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook: facebook.com/gianniskritikos και facebook.com/gianniskritikos.b

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.