Secret Must logo

Δυσανεξία στην λακτόζη

Δυσανεξία στην λακτόζηΤι είναι λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα γαλακτόζης και συντίθεται σε αδένες των θηλαστικών άρα έχει ζωική προέλευση.Η πέψη της γίνεται από το ένζυμο λακτάση που βρίσκεται στο λεπτό έντερο του ανθρώπου. Όταν η δραστικότητα της λακτάσης είναι ανεπαρκής η λακτόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί με αποτέλεσμα να προκαλούνται τα συμπτώματα που εκδηλώνουν την δυσανεξία στην λακτόζη.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα στην δυσανεξία της λακτόζης;

Στα πρώτα 30 λεπτά από την κατανάλωση προϊόντος που περιέχει λακτόζη εμφανίζεται ναυτία και φούσκωμα στο στομάχι. Μετά από 2-6 ώρες εμφανίζεται κοιλιακός πόνος, γουργούρισμα εντέρων, φούσκωμα, έκλυση αερίων και διάρροια.

 

Θρεπτική αξία της λακτόζης.

Μπορεί να μην παίζει σημαντικό ρόλο στην δίαιτα των μεγάλων , είναι όμως αναγκαία για την ανάπτυξη των νεογνών καθώς αποτελεί την πηγή ενέργειας για αυτά για τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Από τις βιομηχανίες χρησιμοποιείται για τα γλυκά, για προιόντα ζαχαροπλαστικής, για ψωμιά και για λουκάνικα καθώς τους προσδίδει όγκο.

 

Θεραπεία στην δυσανεξία

Αναγκαίος είναι ο περιορισμός της λακτόζης στην διατροφή του πάσχοντα, η υποκατάσταση της λακτόζης από εναλλακτικές θρεπτικές ουσίες, η παροχή της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου και η λήψη υποκατάστατων της λακτάσης. Ο περιορισμός της λακτόζης εξατομικεύεται ανάλογα με το άτομο. Όσοι έχουν ανεπάρκεια λακτάσης πρέπει να διακόψουν εντελώς την λήψη λακτόζης και στην συνέχεια να την επανεισάγουν σταδιακά στην δίαιτά τους μέχρι να βρεθεί η ποσότητα που δεν προκαλεί συμπτώματα. Υπάρχουν ενδείξεις πως άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη μπορούν να ανεχθούν γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση.

 

Υπάρχουν προϊόντα χωρίς λακτόζη;

Το γάλα σόγιας δεν περιέχει καθόλου λακτόζη καθώς είναι φυτικό και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Τα γιαούρτια μπορούν κι αυτά να καταναλωθούν καθώς έχει αποδειχθεί πως άτομα που υποφέρουν από δυσανεξία στην λακτόζη μπορούν να απορροφήσουν το ασβέστιο του γιαουρτιού χωρίς να προκαλούνται συμπτώματα. Το τυρί όσο περνάει ο καιρός και ωριμάζει μετατρέπει την λακτόζη σε γαλακτικό οξύ το οποίο δεν προκαλεί συμπτώματα και μπορεί να καταναλωθεί.

 

Τι χρειάζεται να προσέξουμε;

Υπάρχουν αρκετές κρυφές πηγές λακτόζης τις οποίες μπορούμε να καταλάβουμε διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων. Καλό είναι να γνωρίζετε πως λακτόζη περιέχεται όπου αναγράφονται οι όροι : ορός γάλακτος, καζεϊνη, λακταλβουμίνη, σκόνη γάλακτος. Επίσης περιέχεται σε ψωμάκια, μπισκότα, ζαχαρωτά,γλειφιτζούρια,παξιμάδια,γλυκά, δημητριακά, μαργαρίνη, σούπες και ντρέσινγκ για σαλάτες.

 

Και με το ασβέστιο τι γίνεται;

Τα προϊόντα που περιέχουν λακτόζη περιέχουν και το πολύτιμο για όλους ασβέστιο.Για να μπορέσουν λοιπόν να εφοδιαστούν ασβέστιο όσοι υποφέρουν από δυσανεξία στην λακτόζη θα πρέπει να καταναλώνουν: λαχανικά(μπρόκολο, σπανάκι), θαλασσινά και ψάρια με μαλακά κόκαλα που μπορούν να φαγωθούν(σαρδέλα, σολομός, γαύρος), ξηρούς καρπούς(αμύγδαλα, καρύδια) και τυρί σόγιας.

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.