Secret Must logo

Αποκλειστικό: Πάνος Κιάμος – Δεν θέλω επαφή

Πάνος Κιάμος secretmust vision4reality

 

Μπορώ να καταλάβω το αίσθημα της επιτυχίας γιατί έχω νιώσει και την αποτυχία.

 

 

 Ένας άνθρωπος που μας εντυπωσίασε με την απλότητα και τον χαρακτήρα του. Ένας φίλος που όλοι θα θέλαμε να είχαμε δίπλα μας, δυναμικός και ευαίσθητος ταυτόχρονα. Ο Πάνος Κιάμος βάζει φωτιά στην καρδιά μας..

 

SM: Πάνο σ ‘ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνεις να είσαι στο Secret Must και να ξεκινήσουμε λέγοντας μας λίγα λόγια για τον Πάνο Κιάμο.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολύ αγάπη και πέρασα όμορφα παιδικά χρόνια. Δεν στερήθηκα κάτι αλλά δεν είχα και τα παραπάνω. Είχαμε τα απαραίτητα και ο πατέρας μου φρόντισε να μην μας λείψει τίποτα.

Δεν υπήρχαν τσακωμοί και δύσκολες καταστάσεις μέσα στο σπίτι και είναι πολύ σημαντικό γιατί με βοήθησε να δημιουργήσω έναν ήρεμο χαρακτήρα και να επικεντρωθώ στους στόχους μου και κατ’ επέκταση στο τραγούδι. Το τραγούδι ήταν στην ζωή μου από τα 5 με 6 χρόνια μου. Θυμάμαι να διαβάζω και να έχω τα γουόκμαν στα αυτιά. Τα γουόκμαν ήταν το πρώτο δώρο που είχα ζητήσει και φυσικά μου έφερναν προβλήματα με την μητέρα μου γιατί στο γυμνάσιο που έδινα εξετάσεις με έβλεπε με τα ακουστικά και νόμιζε ή ότι δεν διαβάζω ή ότι την κοροϊδεύω και ακούω μόνο μουσική. (γέλια). Εγώ όμως ήθελα πάντα την μουσική δίπλα μου.

Είχα καταλάβει πως δεν μπορούσα να αποφύγω το σχολείο και χωρίς να διαβάζω πολύ αλλά προσέχοντας πολύ στην παράδοση και επειδή εκείνη την γενιά ήθελαν τα παιδιά τους να γίνουν επιστήμονες, δικηγόροι ή γιατροί, μύθοι που τώρα έχουν καταρριφθεί, κατάφερα να δώσω δεύτερη δέσμη.

 

SM: Πως ασχολήθηκες με το τραγούδι, υπήρχε κάποιος που ήταν η αφορμή γι’ αυτό και ποιες δυσκολίες συνάντησες στην πορεία σου μέχρι να αναγνωριστείς;

Ασχολήθηκα με το τραγούδι γιατί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με την μουσική. Χαρακτηριστικά θυμάμαι, έπαιρνα τον αναπτήρα του πατέρα μου και τραγουδούσα και όλοι έλεγαν ότι έκανα ότι έβλεπα από την τηλεόραση και γέλαγαν, αλλά εμένα όλο και μεγάλωνε το πάθος μου.

Άκουγα τα πάντα από μουσική από Steve Wonder, Scorpions, Michael Jackson και Στέλιο Καζαντζίδη, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Πουλόπουλο ακόμα και δίσκους του Zean Michel Jarre μόνο ορχηστρική μουσική. Οτιδήποτε είχε σχέση από μουσική δηλαδή και αυτό με βοήθησε πολύ, στο να μην πέσω στην παγίδα να μιμηθώ κάποιον.

Με το που έδωσα πανελλήνιες για ιατρική, έχοντας στο μυαλό μου ότι δεν κάνω, γιατί η Ιατρική είναι λειτούργημα και το να παίρνεις την ζωή ενός ανθρώπου στα χέρια σου δεν είναι απλή υπόθεση, πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και εγώ δεν αγαπούσα την Ιατρική, έψαξα και βρήκα που κάνουν οντισιόν και πήγα να με ακούσουν. Μου είπαν ότι θα με ειδοποιήσουν και ενώ έλεγα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να με ειδοποιήσουν, τελικά με πήραν μια εβδομάδα μετά και ξεκίνησα να τραγουδάω στο νυχτερινό μαγαζί «Τούνελ», το οποίο δεν υπάρχει σήμερα, το 1993. Το σχήμα τότε ήταν Αντύπας, Γιώργος Αλκαίος, Στάθης Αγγελόπουλος, Έφη Σαρρή, Στέλλα Κονιτοπούλου και εγώ έβγαινα για ένα λεπτό και έλεγα ένα τραγούδι του Κώστα Μπίγαλη το «Αχ μελισσούλα μελισσάκι» και όλο το υπόλοιπο βράδυ έκανα φωνητικά. Για να φανταστείτε, αν αργούσαν οι φίλοι μου να έρθουν για ένα λεπτό με έχαναν, έπρεπε να ξαναέρθουν την άλλη μέρα για να με δουν (γέλια). Αυτό όμως με βοήθησε πολύ, γιατί ενώ εγώ ήθελα να τραγουδάω 5 ώρες από την αρχή, τα φωνητικά μου έδωσαν πολλές βάσεις. Έτσι ξεκίνησα αργά και σταθερά αλλά με δυσκολίες πολλές, έχω νιώσει πολλές φορές την απόρριψη και είναι λογικό όταν κάποιος κάνει τα πρώτα βήματα του. Έχω τραγουδήσει με 3-4 παρέες και ένιωθα απογοητευμένος, όμως όλα αυτά τα βιώματα βγαίνουν στην ερμηνεία αργότερα και εμένα με βοήθησαν πολύ.

Είχαμε ζήσει μια καταπληκτική σεζόν το 2001- 2003 στη Θεσσαλονίκη και μου έγινε μια πρόταση να κατέβω στον Πειραιά, σε ένα μαγαζί τότε που λεγόταν Hook (δεν υπάρχει σήμερα), αλλά δεν πήγαμε καθόλου καλά, ήταν ένα χαστούκι για μένα αυτό, γιατί είδα ότι ενώ ήμουν στην Θεσσαλονίκη με 1500 άτομα κάθε βράδυ, ήθελα να έρθω Αθήνα και πίστεψα ότι ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Αλλά όλη αυτή η ιστορία με πείσμωσε και σταμάτησα να ρίχνω τις ευθύνες στους άλλους, έψαξα να βρω πλέον τι δεν κάνω καλά γιατί ναι, μπορεί να υπάρχει ένα συγκεκριμένο κύκλωμα δύσκολο να μπεις, αλλά αν κάνεις καλά την δουλειά σου δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεχωρίσεις. Και ενώ πήγαινα καλά στις live εμφανίσεις μου, δεν με έπαιζαν τα ραδιόφωνα, εκτός από το «χωρίς νερό μπορώ» που είχε ξεχωρίσει δεν ακουγόμουν άλλο. Εκεί άλλαξα και την φιλοσοφία μου, γιατί σκέφτηκα πως άλλο το ραδιόφωνο που ακούς 7 το πρωί όταν ξυπνήσεις και άλλο όταν βγαίνεις βράδυ και θέλεις να διασκεδάσεις. Εκεί κατάλαβα ότι δεν είχε κάτι, κάποιος εναντίον μου, αλλά εγώ έπρεπε να γίνω διαφορετικός στην επιλογή τραγουδιών. Όλες αυτές οι δυσκολίες λοιπόν μου άνοιξαν τις πόρτες και με δυνάμωσαν.

“Μπορώ να καταλάβω και το αίσθημα της επιτυχίας γιατί έχω νιώσει και την αποτυχία”.

Ζούμε σε μια εποχή που παιδιά αναγνωριζόντουσαν τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο τους παρακαλούσαν να κάνουν δίσκο και τα παιδιά δεν καταλάβαιναν ότι όλο αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Και ευχαριστώ τον Θεό που όλα στη ζωή μου ήρθαν βήμα, βήμα και δεν ήρθαν όλα μαζί. Γιατί όταν ο κόσμος σε αναγνωρίσει και σε εμπιστευτεί πρέπει κάθε φορά να γίνεσαι καλύτερος ή τουλάχιστον να δίνεις την ίδια ποιότητα. Αν ρίξεις το επίπεδο, η εμπιστοσύνη του κόσμου κλονίζεται και νιώθει ότι ήταν κάτι περιστασιακό. Όλες αυτές οι δυσκολίες λοιπόν με έκαναν να εκτιμώ την εμπιστοσύνη του κόσμου, να είμαι δημιουργικά αγχωμένος και να προσπαθώ για το καλύτερο και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό.

Πάνος Κιάμος secretmust vision4reality

SM: Εάν γυρνούσες τον χρόνο πίσω, θα άλλαζες κάτι στην μέχρι τώρα πορεία σου;

Σαν άνθρωπος δεν θα ήθελα να είχα ζήσει εκείνη την σεζόν στον Πειραιά που προανέφερα. Γιατί από 1500 άτομα καθημερινά στην Θεσσαλονίκη, έφτασα να τραγουδάω Σάββατο, με μισό μαγαζί στην Αθήνα, άσχετα αν αυτό έφτιαχνε με τον καιρό, την στεναχώρια την είχα ήδη πάρει. Σαν καλλιτέχνης όμως, όχι δεν θα άλλαζα κάτι γιατί όλα τα βιώματα με βοήθησαν.

 

SM: Ποια είναι τα κριτήρια που επιλέγεις τους συνεργάτες σου;

Το πρώτο και σημαντικότερο κριτήριο για μένα, είναι να είναι καλά παιδιά και να έχουμε χημεία. Γιατί όταν πίσω από την σκηνή έχεις θετικό κλίμα, αυτό θα βγει και στην πίστα. Πρέπει μια συνεργασία να έχει χημεία και να μην γίνετε με το ζόρι. Και σημαντικό είναι όποιος και να έρθει να δουλέψει μαζί σου, να το θέλει και όχι μόνο να πάρει το μεροκάματο, γιατί ο κόσμος πλέον το καταλαβαίνει. Ο κόσμος τον καλλιτέχνη που κάνει «αγγαρεία» επάνω στην πίστα τον καταλαβαίνει και είναι κρίμα ο κάθε ένας που θα βγει να μην περάσει καλά, γιατί πλέον δεν έχει επιλογές λόγω των οικονομικών του και δεν βγαίνουν πλέον κάθε μέρα όπως παλιά. Αν λοιπόν η συνεργασία δεν είναι καλή, δεν θα διασκεδάσει ο κόσμος.

 

SM: Υπάρχει κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι απόλυτα στα επαγγελματικά, αλλά και στα προσωπικά σου;

Ναι φυσικά, ο πατέρας μου, ο Βασίλης, ο οποίος δούλευε στο εργοστάσιο που έβγαιναν οι αφίσες καλλιτεχνών και κατά κάποιο τρόπο είχε άμεση επαφή και με τους επιχειρηματίες αλλά και με τους καλλιτέχνες, κάτι το οποίο εμένα με βοήθησε.

Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος που με αγαπάει και δεν κοιτάει να βγάλει χρήματα ή να μην τον ενδιαφέρει για το που ή αν θα τραγουδήσει ο Πάνος Κιάμος. Είναι μια τέλεια σχέση, γιατί συνδιάζει τον ενθουσιασμό τον δικό μου με την εμπειρία του. Είμαστε σαν όλους τους άλλους σαν πατέρας και γιος με τους τσακωμούς μας και όλα και δεν περνάει μέρα που να μην έχουμε ένα θέμα με διαφορετικές απόψεις. Πολλές φορές έχω κάνει λάθη και η πείρα του με έχει κάνει να το καταλάβω. Δυο μυαλά είναι καλύτερα από ένα.

Σίγουρα δεν μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα όπως πχ την τεχνολογία και το internet, στο βαθμό που τα καταλαβαίνουμε εμείς, όπως και εγώ σε 15 χρόνια δεν θα καταλαβαίνω την τεχνολογία του μέλλοντος, γιατί τρέχει με γρήγορους ρυθμούς.

 

SM: Θα ήθελες να πεις δημόσια κάτι στον πατέρα σου;

Στον πατέρα μου θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υπομονή και την αντοχή του και πιστεύω πολλά πράγματα δεν θα τα είχα καταφέρει αν δεν ήταν δίπλα μου. Ίσως να μην είχα καταφέρει και τίποτα. Σε περιπτώσεις που εγώ θα είχα λυγίσει, εκείνος πίστευε πιο πολύ από μένα και το κάνει ακόμα. Σε όλο αυτό και στην μέχρι τώρα πορεία μου έχει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης και ήταν δίπλα μου. Σου δίνει απίστευτη δύναμη να έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο δίπλα σου, να σε πιστεύει πιο πολύ από ότι εσύ τον ίδιο σου τον εαυτό!
Μακάρι όλοι να έχουν έναν τέτοιο άνθρωπο δίπλα τους!

 

Πάνος Κιάμος secretmust vision4realitySM: Δηλαδή έχουν έρθει στιγμές που είπες τέρμα; Θα τα παρατήσω ως εδώ;

Θα σου πω ότι εκείνη την περίοδο που ήμουν στην Θεσσαλονίκη και τραγουδούσα στο “Γοργόνες και Μάγκες”  σε ένα μαγαζί, την πρώτη μέρα στα εγκαίνια ένιωσα τον κόσμο σαστισμένο και να με κοιτάει και ένιωσα ότι δεν άρεσα καθόλου στον κόσμο. Γνωρίζοντας ότι το κοινό στην βόρεια Ελλάδα είναι αυστηρό και κάποιους καλλιτέχνες τους “πηγαίνει” και κάποιους τους απορρίπτει.

Πήγα στα καμαρίνια και έκλαιγα και είπα του πατέρα μου να επιστρέψει τις προκαταβολές και να φύγουμε. Και μου μίλησε λίγο άσχημα στην αρχή, λέγοντας μου ότι τα παρατάω εύκολα και όλα όσα έπρεπε να μου πει και με συμβούλεψε να πάω στον Αγ. Δημήτριο να ανάψω ένα κεράκι και να ηρεμήσω. Αυτό έκανα και γύρισα σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.
Εκείνη η σεζόν ήταν από τις καλύτερες της πορείας μου.

 

SM: Μας είπες για την τεχνολογία του σήμερα, ποια είναι η γνώμη σου για αυτό;

Είναι πολύ άσχημο αυτό που συμβαίνει. Έχουμε κλειστεί σε ένα δωμάτιο και μας νοιάζει μόνο πόσους ψεύτικους φίλους έχουμε και όχι πόσους αληθινούς, έχει χαθεί το δια ζώσης. Και πας σε μια καφετέρια και βλέπεις μια παρέα 4 ατόμων για παράδειγμα και είναι όλοι στα κινητά και δεν μιλάνε μεταξύ τους, ποιος ο λόγος να βρεθούν; Ωραία η τεχνολογία αλλά τα πάντα με μέτρο.

 

SM: Με ποιο τραγούδι σου είσαι «ερωτευμένος»;

Είναι πολύ δύσκολη ερώτηση αλλά σίγουρα το «Όλα για σένανε μιλάνε» (χωρίς νερό) είναι στην καρδιά μου, γιατί είναι αυτό που με “έβαλε” στον κόσμο και μετά από 15 χρόνια ακούγεται ακόμα.

 

SM: Τι σημαίνει για σένα φιλανθρωπία;

Για μένα το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να βοηθάς όταν μπορείς, πρώτον γιατί δεν θα τα πάρουμε μαζί μας και δεύτερον τα χαμόγελα που λαμβάνεις και ειδικά από ένα παιδί είναι ανεκτίμητης αξίας.

 

SM: Οικογένεια και διασημότητα συμβαδίζουν;

Όλα συμβαδίζουν αρκεί να το θες και το κάθε επάγγελμα έχει το τίμημα του, όπως π.χ ο ναυτικός που κάνει να δει την οικογένεια του μήνες.

 

SM: Τελειώνοντας να σ’ ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας έκανες και θέλουμε να μας πεις ποιο είναι το Secret Must του Πάνου Κιάμου;

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ και το Secret Must του Πάνου Κιάμου: «Ει ο θεός υπέρ ημών ή τις καθ’ ημών»

αυτόγραφο Πάνος Κιάμος secretmust vision4reality

 

cd cover Πάνος Κιάμος secretmust vision4reality

 

Τον Πάνο Κιάμο μπορείτε να τον βρείτε:

http://www.panoskiamos.gr/

http://fanclub.panoskiamos.gr/forum/

και στο Club 22 όπου εμφανίζεται αυτή την περίοδο μαζί με τους Vegas και την Βασιλική Νταντά.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον Πάνο Κιάμο για την συνέντευξη που μας έδωσε στα πρώτα βήματα μας

 Πάνος Κιάμος secretmust vision4reality

 

 

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.