Secret Must logo

Τέσσερις μύθοι για την άσκηση που μας δυσκολεύουν τη ζωή

μύθοι για την άσκηση - absΤέσσερις μύθοι σε σχέση με την άσκηση οι οποίοι μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

 

1. Για να χαθεί το λίπος της κοιλιάς πρέπει κάποιος να κάνει χιλιάδες κοιλιακούς καθημερινά.

 

Όσα χρόνια και να περάσουν αυτός ο μύθος δεν πρόκειται να πεθάνει. Οι γραμμωμένοι κοιλιακοί είναι θέμα χαμηλού ποσοστού λίπους. Άρα η διατροφή και η γενική άσκηση (ασκήσεις με αντιστάσεις και αερόβια προπόνηση) είναι ο μοναδικός τρόπος για να “δεί” κάποιος κοιλιακούς.

 

Οι διάφορες ασκήσεις κοιλιακών γυμνάζουν τους… κοιλιακούς αλλά δε μπορούν να διώξουν τοπικά το λίπος (όπως εξάλλου κάθε άλλη άσκηση). Ανάλογα δε με τις ασκήσεις οι κοιλιακοί θα δυναμώσουν και θα αποκτήσουν αντοχή αλλά το κομμάτι της υπερτροφίας είναι προβληματικό υπό την έννοια ότι οι κοιλιακοί μυς, σε γενικές γραμμές, δεν ανταποκρίνονται στην προπόνηση με αντιστάσεις όπως άλλες μυϊκές ομάδες πχ. οι θωρακικοί μυς ή τα πόδια. Δηλαδή στους περισσότερους ανθρώπους τα περιθώρια μυϊκής ανάπτυξης στους κοιλιακούς είναι σχετικά μικρά. Συνεπώς η αισθητική εικόνα της περιοχής της κοιλιάς καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τα χαμηλά ποσοστά λίπους.

 

2. Με τα βάρη μετατρέπεται το λίπος σε μυς ενώ όταν κάποιος τα σταματήσει συμβαίνει το αντίστροφο φαινόμενο.

 

Ο μυϊκός και ο λιπώδης ιστός είναι διαφορετικοί ιστοί και δεν υπάρχει τρόπος να συμβεί η παραπάνω μετατροπή. Αν λοιπόν κάποιος έχει βρει τη μέθοδο για να το πετύχει τότε καλό είναι να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα έτσι ώστε να κερδίσει πανηγυρικά το νόμπελ βιοχημείας. Μέχρι τότε… επόμενος μύθος.

 

3. Με τις πολλές επαναλήψεις αποκτούμε γραμμωμένους μυς και με τις λίγες φουσκωτούς.

 

Πρόκειται για άλλον ένα κλασικό μύθο του γυμναστηρίου ο οποίος θεωρείται σχεδόν ως αξίωμα. Είναι απλός στη διατύπωση και κατανοητός: Αν θέλουμε να γίνουμε γραμμωμένοι αρκεί να κάνουμε πολλές επαναλήψεις ενώ αν θέλουμε να φουσκώσουμε αρκεί να κάνουμε πολλά κιλά με λίγες επαναλήψεις. Ξεκάθαρη οδηγία και απλή στην εφαρμογή της, με ένα μόνο μικρό πρόβλημα: Είναι λάθος.

 

Για αρχή ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν φουσκωτοί ή γραμμωμένοι μυς αλλά μυς οι οποίοι “καλύπτονται” ή όχι απο λίπος αντίστοιχα. Η γράμμωση, δηλαδή η απώλεια λίπους, είναι στην ουσία ζήτημα λογιστικό: «έσοδα» και «έξοδα». Τα «έσοδα» είναι οι θερμίδες από το φαγητό τις οποίες προσλαμβάνετε. Τα «έξοδα» είναι η ενεργειακή δαπάνη και στην οποία προφανώς πρέπει να συμπεριλάβετε και αυτήν η οποία προκαλείται από την άσκηση. Το σωστό ερώτημα είναι λοιπόν αν η προπόνηση με υψηλές επαναλήψεις δαπανά περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τη προπόνηση με χαμηλές επαναλήψεις. Η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο συνολικός αριθμός των σετς, η ένταση, τα διαλλείματα κτλ. Όποια όμως και να είναι η απάντηση, το κριτήριο για την επιλογή των επαναλήψεων (χαμηλών ή υψηλών) δεν εξαρτάται από αυτήν αφού εύκολα μπορεί κάποιος να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη μιας προπόνησης με βάρη προσθέτοντας στο τέλος αερόβια άσκηση. Δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να μετατρέψετε την προπόνηση με βάρη σε αερόβια προπόνηση: Κάντε βάρη στην αρχή και αν κρίνετε ότι είναι απαραίτητο κάντε αερόβια άσκηση στο τέλος. Συνεπώς ποιά η διαφορά χαμηλών και υψηλών επαναλήψεων; Υπομονή… η απάντηση σε επόμενο άρθρο.

 

4. Κάθε μυϊκή ομάδα πρέπει να γυμνάζεται ακριβώς μία φορά την εβδομάδα γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της υπερπροπόνησης.

 

Καταρχήν η υπερπροπόνηση είναι μια χρόνια κατάσταση η οποία απαιτεί την έκθεση ενός αθλητή σε επαναλαμβανόμενες, μονότονες, εξαντλητικές προπονήσεις πολύ υψηλής έντασης και ποσότητας. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε αθλητές υψηλού επιπέδου και είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί σε ένα μέσο αθλούμενο γιατί πολύ απλά στη τελευταία περίπτωση λείπει το κίνητρο και το ταλέντο για εκτεθεί κάποιος σε ένα τέτοιο εξαντλητικό ερέθισμα υψηλής έντασης. Άρα ας αφήσουμε την υπερπροπόνηση για τους πρωταθλητές. Στην περίπτωσή μας μιλάμε για κούραση εξαιτίας της προπόνησης η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση και έλλειψη διάθεσης στο γυμναστήριο, αλλά επίσης μπορεί να υποχωρήσει σχετικά σύντομα.

 

Ο κανόνας της εβδομαδιαίας προπόνησης για κάθε μυϊκή ομάδα είναι παράξενος αν το καλοσκεφτείτε. Η εβδομάδα είναι μια ανθρώπινη επινόηση η οποία έχει πρακτική αξία. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η ανθρώπινη επινόηση με τον χρόνο ο οποίος απαιτείται να μεσολαβήσει για να ξαναγυμνάσουμε μια μυϊκή ομάδα; Καλά καταλάβατε… απολύτως καμία. Για ποιό λόγο χρειάζεται μια μυϊκή ομάδα μια εβδομάδα για να αναρρώσει; Είναι απαραίτητο να αναρρώσει μέχρι την επόμενη προπόνηση; Πως μπορούμε να προσδιορίσουμε το χρόνο αυτό; Ποιά η διαφορά ανάμεσα στη μυϊκή κούραση και στην κόπωση του κεντρικού νευρικού συστήματος; Αυτά καθώς και άλλα σχετικά ερωτήματα θα απαντηθούν σε επόμενο άρθρο.

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author
Λίγα λόγια για την Vision4reality. Η ενασχόληση της πολλά χρόνια στο χώρο του ίντερνετ, καθώς της φωτογραφίας και του βίντεο της έδωσε τις γνώσεις για την καλύτερη διαχείριση του διαδικτύου και την προώθηση προϊόντων. Κατασκευή ιστοσελίδων, cloud φιλοξενία ιστοσελίδων, domain, SSL πιστοποιητικά. Ψηφιακές φωτογραφίσεις και βίντεο, ειδικά εφέ, animation, green screen, 3D Graphics, είναι ένα μέρος της δουλειάς της.

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.