Secret Must logo

Μητέρες θηλάζουν δημόσια

Μητέρες θηλάζουν δημόσια

Μητέρες θηλάζουν δημόσια σε 53 ελληνικές πόλεις στον 7ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό

Από τη Σητεία μέχρι την Ορεστιάδα και από την Κέρκυρα μέχρι την Κάρπαθο, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι γυναίκες σε 53 ελληνικές πόλεις αλλά και στο Λονδίνο θα συγκεντρωθούν για 7η συνεχή χρονιά σε κεντρικά σημεία και θα θηλάσουν ταυτόχρονα και δημόσια, σε μια προσπάθεια να καταρριφθεί το ταμπού ότι οι μητέρες δεν μπορούν και δεν πρέπει να θηλάζουν εκτός σπιτιού.

 

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στο μητρικό θηλασμό. Παρά όμως τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση του θηλασμού, περίπου 77 εκατομμύρια νεογέννητα – ή το 1 στα 2, σύμφωνα με τη UNICEF – δεν ξεκινούν το θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννησή τους, στερώντας τους, έτσι, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αντισώματα και την πολύτιμη επαφή με τη μητέρα τους, που τα προστατεύουν από τις ασθένειες και το θάνατο. Άλλωστε, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως όσο περισσότερο καθυστερεί ο μητρικός θηλασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου κατά τον πρώτο μήνα της ζωής.

Μητέρες θηλάζουν δημόσιαΗ έναρξη του θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, η διατροφή του παιδιού αποκλειστικά μέσω του θηλασμού για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του αλλά και η συνέχιση του θηλασμού για δύο ή και περισσότερα χρόνια σε συνδυασμό με επαρκή συμπληρωματική τροφή είναι ανάμεσα στις συστάσεις του ΠΟΥ και της UNICEF. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η τήρηση αυτών των συστάσεων μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση και την υγεία παιδιού και μητέρας. Άλλωστε, η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού θα μπορούσε να σώσει τη ζωή πάνω από 800.000 παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως. Είναι ενδεικτικό ότι η καθυστέρηση του θηλασμού κατά 2 έως 23 ώρες μετά τη γέννηση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής κατά 40%. Η δε, καθυστέρηση κατά 24 ώρες ή περισσότερο αυξάνει τον κίνδυνο κατά 80%. Παράλληλα, ο μητρικός θηλασμός θα μπορούσε να αποτρέψει το θάνατο περίπου 20.000 γυναικών το χρόνο από καρκίνο του μαστού.

16611695_13301548-limghandlerΣτην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, χάρη στις προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, της UNICEF Ελλάδος αλλά και εθελοντών τέσσερα νοσοκομεία έχουν αναγνωρισθεί ως «Φιλικά προς τα Βρέφη»: Το Αττικόν, το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», η ιδιωτική μαιευτική – γυναικολογική κλινική «Μητέρα» καθώς και η «Νεογνολογική και Μαιευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ», η οποία φέτος έλαβε τον…έπαινο αυτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF. Η λίστα, δε, αναμένεται να συμπληρωθεί και με άλλα, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης. Πάντως, ακόμη και εκείνα τα νοσοκομεία – μαιευτήρια που δεν έχουν λάβει την πιστοποίηση φαίνεται πως ακολουθούν τις νέες τάσεις, όπως το να δίνουν την επιλογή στη μητέρα για 24ωρη παραμονή του βρέφους στο δωμάτιό της.

 

Ο πρώτος πανελλαδικός ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός πραγματοποιήθηκε το 2010. Τη μαζικότητα που έχει σήμερα άρχισε να την αποκτά από το 2012 και μετά όταν γυναίκες, οι οποίες θήλαζαν, άρχισαν να επικοινωνούν και να αλληλοϋποστηρίζονται και τελικά δημιούργησαν τις κατά τόπους Εθελοντικές Ομάδες Υποστήριξης Μητρικού θηλασμού. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, περίπου 45.000 μέλη από γωνιές της Ελλάδας ακόμη και μέρη του εξωτερικού απαρτίζουν το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας. Στην Αθήνα, ο αριθμός των μελών φτάνει τις 15.500 ενώ στη Θεσσαλονίκη τα μέλη είναι περίπου τα μισά. «Το Πανελλήνιο Δίκτυο δημιουργήθηκε με στόχο την από μητέρα προς μητέρα ενημέρωση, υποστήριξη και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό», εξηγεί η διαχειρίστρια της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Βίκυ Σκορδαλού.

19883150_ev_km_021114_thilasmos_larisa1-limghandlerΠέρυσι, στον πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό πήραν μέρος σχεδόν 3.000 μητέρες, οι οποίες θήλασαν τα μωρά τους δημόσια. «Στην αρχή η εκδήλωση αυτή ξεκίνησε σα μία προσπάθεια να εξοικειωθούν οι ίδιες οι γυναίκες με τον δημόσιο θηλασμό. Δε σας κρύβω πως παρόλο που υπάρχει πλέον περισσότερη και πληρέστερη ενημέρωση στο κομμάτι αυτό, υπάρχουν ακόμη τα αδιάκριτα εκείνα βλέμματα όταν μία μητέρα αποφασίσει να κάνει το φυσιολογικό: Να θηλάσει το παιδί της. Πλέον, όμως, η διοργάνωση του ταυτόχρονου, δημόσιου θηλασμού είναι περισσότερο μία γιορτή, όπου μπορούμε να αναδείξουμε τις αξίες του θηλασμού», προσθέτει η κ Σκορδαλού. Στην Αθήνα οι μητέρες θα συγκεντρωθούν την Κυριακή στο Ζάππειο ενώ στη Θεσσαλονίκη έξω από το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.

 

πηγή: Εύη Σαλτού Τα νέα

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.