Secret Must logo

Μουσική Πανδαισία από τη Ζωή Τηγανούρια

Μουσική Πανδαισία από τη Ζωή ΤηγανούριαΜία μουσική πανδαισία έζησαν όσοι βρέθηκαν στο Κηποθέατρο Νικαίας τη Πέμπτη 16/07 στη παράσταση της Ζωής Τηγανούρια με 40 άτομα επί σκηνής .
Σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω ιστορικών εξελίξεων, μια εποχή λιτότητας όχι μόνο οικονομικής αλλά και πολιτιστικής, η Ζωή Τηγανούρια γέμισε το Κηποθέατρο Νίκαιας τολμώντας μια υπερπαραγωγή, που όμοια της δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης, μετά την αυθόρμητη και διαχυτική παρουσίαση της γνωστής δημοσιογράφου Νάνσιας Κωσταρά, όσοι βρεθήκαμε εκεί ακούσαμε πασίγνωστες αγαπημένες μελωδίες Tango, από την βιρτουόζο του ακορντεόν μαζί με τους 30 -μικρούς και μεγάλους σε ηλικία- μουσικούς της ορχήστρας του Βυζαντινού Ωδείου, με εκπληκτικές χορογραφίες από τη Σχολής Χορού «Χοροακτίς».
Ακούστηκαν συνθέσεις της Ζωής Τηγανούρια όπως το «Δυο Χείλη Κατακόκκινα» (γνωστό από το σήριαλ «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο») και το «Μονοπάτια» από τον αισθαντικό ερμηνευτή Θάνο Πολύδωρα, ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε, το «Por Una Cabeza» (γνωστό από την ταινία «Άρωμα γυναίκας») και το «Θα ταξιδεύω» από τη μεσόφωνο (μέτζο σοπράνο) Ελένη Βουδουράκη, που με τη μεστή, ζεστή και επιβλητική φωνή της έδωσε μία λυρική διάσταση, απογειώνοντας το κοινό με την ερμηνεία της.
Ακολούθησε ένα ακόμα τραγούδι της Ζωής σε στίχους Κωνσταντίνου Ρωμανίδη το «Κόρη Γλυκειά», το οποίο ερμήνευσαν δύο νεαρά κορίτσια του Βυζαντινού Ωδείου, η Δέσποινα Γιαλούρη & η Ελεονώρα Μανωλά, μαζί με τη νεαρή ταλαντούχα Πελαγία Μυλωνά, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Μουσική Πανδαισία από τη Ζωή ΤηγανούριαΑσφαλώς, δεν έλειψαν τα ορχηστρικά κομμάτια της Ζωής, που πάντα εντυπωσιάζει με την δεξιοτεχνία και τις ανατρεπτικές διασκευές της πάνω σε κομμάτια του Άstor Piazzolla από τη μία – και των Τσιτσάνη, Χιώτη & Bregovic από την άλλη…

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, μια μεγάλη έκπληξη περίμενε το κοινό:
Ολόκληρο το Κηποθέατρο σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, άκουσε από τους «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» το Βυζαντινό ύμνο «Το μήλον το Εύοσμον», με τη σολίστ του ακορντεόν να επιβεβαιώνει τη φήμη της και να συνδέει άρτια με έναν μαγικό τρόπο Ανατολή και Δύση, παίζοντας ένα Θρακιώτικο αυτοσχεδιασμό και κρατώντας το κοινό με κομμένη την ανάσα. Το μεγαλείο της φωνής του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας, ψάλτη, χοράρχη και απίστευτου ερμηνευτή Αχιλλέα Χαλδαιάκη, αναδύθηκε μέσα από τα Μικρασιάτικα «Στό ‘πα και στο ξαναλέω» και «Σαν τα Μάρμαρα της Πόλης», συνοδευόμενος από την Ζωή, τους Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης, αλλά και τους «Εμπειροτέχνες», ένα Παραδοσιακό μουσικό σχήμα από τη Δράμα.
Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη της βραδιάς, ήταν τα δύο ανέκδοτα τραγούδια σε μουσική Ζωής Τηγανούρια, στίχους Μαρίας Παπαδάκη και την ερμηνεία του Αχιλλέα Χαλδαιάκη, που παρουσιάστηκαν σε πρώτη δημόσια εκτέλεση!
Μουσική Πανδαισία από τη Ζωή Τηγανούρια

 

Δύο τραγούδια επηρεασμένα από Παραδοσιακές και Βυζαντινές τεχνοτροπίες που, όπως χαρακτηριστικά είπε κι ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας, “θα μπορούσαμε κάλλιστα να τα έχουμε ακούσει σε κάποιο χωριό στο πανηγύρι του 15Αύγουστου ή να τα έχει γράψει κάποιος Λόγιος Φαναριώτης του 17ου αιώνα…
Ακολούθησαν Παραδοσιακά από όλη την Ελλάδα και το εορταστικό κλίμα ολοκληρώθηκε με Παραδοσιακές στολές και χορογραφίες από την ομάδα «Fuerza Aztekita Amateur», οι οποίοι στο πρώτο μέρος χόρεψαν και Latin.

Μουσική Πανδαισία από τη Ζωή ΤηγανούριαΑυτά τα πολύ-πολιτισμικά «παντρέματα» που τόλμησαν μία τέτοια εποχή και κατάφεραν να φέρουν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία η Ζωή Τηγανούρια και όλοι οι συντελεστές που συμμετείχαν, είναι μια παρηγοριά για τον τόπο μας και ένα μάθημα πως, ο Πολιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε ένα φωτεινό μονοπάτι ελπίδας αυτή τη ανεμοδαρμένη χώρα.

Τη διοργάνωση αυτής της μοναδικής για τα Ελληνικά δεδομένα παραγωγής έκανε το ταξιδιωτικό γραφείο Signature Travel & Events, αφού μόνο ένα γραφείο που ταξιδεύει σε όλο το κόσμο θα μπορούσε να γνωρίζει από «Αρώματα του Κόσμου & Βυζαντινά Μύρα».

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και του ΗΑΤΤΑ

 

Μουσική Πανδαισία από τη Ζωή Τηγανούρια

Δείτε στιγμιότυπα από τη συναυλία εδώ

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.