Secret Must logo

Ποια είναι η Μοίρα σου;

Ποια είναι η Μοίρα σου;Και ποιός δεν έχει αναρωτηθεί αν τελικά η μοίρα μας είναι γραμμένη ή οχι; Ποια είναι η μοίρα μου; Τελικά  οι μοίρες είναι τρείς ή μία; Τι σημαίνει Μοίρα; Ποιες ήταν οι Μοίρες και τι συμβολίζουν;

Στην Κρήτη από τα πολύ παλιά χρόνια πίστευαν πως οι μοίρες των ανθρώπων ζούσαν σε έναν τόπο άγριο και απάτητο από αυτούς. Τα μόνα ζωντανά που έφταναν εκεί ήταν τα πουλιά γερανοί και αυτοί μόνο για να ξεχειμωνιάσουν. Πριν φύγουν λοιπόν οι γερανοί, οι άνθρωποι έκαναν φίλο έναν γερανό και έστελναν μήνυμα – αίτημα να αλλάξει η μοίρα τους. Έτσι όταν οι γερανοί επέστρεφαν την Άνοιξη τους έφερναν και το άνοιγμα της τύχης τους.

Σύμφωνα με άλλους Έλληνες αλλά και με άλλες χώρες οι μοίρες ζουν στα ψηλά βουνά. Αυτά τα βουνά είναι άβατα και απόκρημνα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι μοίρες ζούσαν η στον Όλυμπο ή στον Παρνασσό. Εκεί ήταν τα τρία άκρα του ουρανού. Αυτοί που πίστευαν ότι ζούσαν στον Όλυμπο έλεγαν πως είναι κοντά στον θρόνο του Δία, ενώ οι αδερφές τους, η θεά Θέμιδα, η Θεά Δικαιοσύνης η Δίκη και η Θεά της τάξης Ευνομία, που αποκαλούνταν και Ώρες κάθονται δίπλα στον Δία. Κατά γενική ομολογία κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την μοίρα του ακόμα και ο ίδιος ο Δίας έπρεπε να υποταχθεί στη δική του μοίρα. Ωστόσο μόνο ο πατέρας των Θεών είχε το δικαίωμα να μετράει τη ζωή ενός ανθρώπου ήταν αυτός που κατεύθυνε την μοίρα, το πεπρωμένο κάθε ύπαρξης. Για αυτό του δόθηκε και το προσωνύμιο Μοιραγέτης.

Ποια είναι η Μοίρα σου;Οι μοίρες που κάθονται στους δικούς τους θρόνους με λευκούς χιτώνες και στεφάνια στα μαλλιά τραγουδούν. Το μαγικό τους τραγούδι ακολουθεί την ουράνια αρμονία. Ανάλογα με την θέση τους τραγουδούν παρελθόν η Λάχεσις, παρόν η Κλωθώ και μέλλον η Άτροπος.

Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ (συμβολίζει και το παρόν), γνέθει το νήμα της ζωής, η δεύτερη, η Λάχεσις (το παρελθόν), μοιράζει τους κλήρους, καθορίζει τι θα «λάχει» στον καθένα (εξού και λαχείο). Η τρίτη Μοίρα, τέλος, η Άτροπος (το μέλλον), κόβει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, όταν έρθει η ώρα, την κλωστή της ζωής των ανθρώπων.

Άλλοι πάλι θεωρούν ότι οι μοίρες ζουν σε σπηλιές ή και σε δάση και ότι η κάθε μοίρα έχει και το δικό της δέντρο.
Τις αποφάσεις που έπαιρναν οι μοίρες ούτε οι Θεοί δεν μπορούσαν να τις ανατρέψουν γιαυτό και κάθε άνθρωπος γινόταν μοιρολάτρης, δηλαδή υποταγμένος στην τύχη του. Αργότερα κατάλαβαν ότι μπορούσαν να παλέψουν και να αλλάξουν κάποια πράγματα έστω και μικρά. Ο πρώτος που τα έβαλε με τις μοίρες ήταν ο Θεός Απόλλωνας που μπόρεσε και τις μέθυσε και αργοπόρησε το ν θάνατο του φίλου του Άδμητου.

Ποια είναι η Μοίρα σου;Τι σημαίνει μοίρα;
Η λέξη Μοίρα στον ενικό σημαίνει το μέρος, το μερίδιο αυτό δηλαδή που μοιράζεται και αναλογεί στην τύχη του κάθε ανθρώπου. Βγαίνει από το αρχαίο ρήμα μείρομαι, μοιράζω, είναι δηλαδή το «μερίδιο», το κομμάτι που παίρνει ο καθένας από τη μοιρασιά ενός όλου.

Οι Μοίρες, οντότητες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, παριστάνονταν συνήθως ως τρεις γυναικείες μορφές που κλώθουν. Η κλωστή που κρατούν στα χέρια τους, συμβολίζει την ανθρώπινη ζωή, δεικνύοντας το πόσο μικρή και αδύναμη μπορεί αυτή να είναι.

Οι Μοίρες είναι επομένως οι δυνάμεις που ευθύνονται για τα καλά και τα κακά της ζωής του κάθε θνητού, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του.

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.