Secret Must logo

Στο Βερολίνο ο ελληνικός κινηματογράφος

Στο Βερολίνο ο ελληνικός κινηματογράφοςΜε συνολικά 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, ελληνικές και διεθνείς παραγωγές και συμπαραγωγές, αφιερώματα και ειδικές προβολές, παράλληλες εκδηλώσεις και εκλεκτούς προσκεκλημένους, τo Hellas Filmbox Berlin «Die Griechen kommen» («Έρχονται οι Έλληνες»), το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου.

Το Hellas Filmbox Berlin ιδρύθηκε την άνοιξη του 2015 και φιλοδοξεί να φέρει το γερμανικό κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας.
Οι κινηματογραφόφιλοι καλούνται να επιλέξουν από μια πλούσια γκάμα ταινιών. Φιλμ που ταξίδεψαν στα διεθνή φεστιβάλ ή κέρδισαν βραβεία, προσέλκυσαν το ευρύ κοινό στα ταμεία ή είναι καινοτόμα, δίνουν το δικό τους στίγμα ή παρουσιάζουν με φρέσκια διαφορετική ματιά τα θέματα της εποχής μας.

Έξι ταινίες που ανιχνεύουν το κοινωνικό και ατομικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας περιλαμβάνονται στo διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας:
η τελευταία δημιουργία του Τάσου Μπουλμέτη “Νοτιάς”, το βραβευμένο σε φεστιβάλ Suntan” του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου -πρεμιέρες για το Βερολίνο- το “Silent” του Γιώργου Γκικαπέπα και το “Blind Sun” της Τζόις Νασαουάτι (βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου στο 56ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), το “Πλατεία Αμερικής” του Γιάννη Σακαρίδη, που σαρώνει τα διεθνή φεστιβάλ και το “Εντυπώσεις ενός πνιγμένου” του Κύρου Παπαβασιλείου μια εικονοκλαστική προσέγγιση της ζωής και του έργου του Κώστα Καρυωτάκη.

Έξι είναι και οι επιλογές στο τμήμα του νμτοκιμαντέρ: “Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει” του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε, αφιερωμένη στην προσπάθεια των προσφύγων να μπουν στην Ευρώπη, “Ο πιο μακρύς δρόμος” της Μαριάννας Οικονόμου τρυπώνει στις φυλακές ανηλίκων Βόλου, “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση” της Ανζελίκ Κουρούνη, “Η τελευταία Παραλία” των Θάνου Αναστόπουλου, Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, μια έξυπνη αλληγορία πάνω στην έννοια του τείχους και τα “Σημάδια του Ουρανού” της Μάρως Αναστασοπούλου.

Τέσσερις είναι οι θεματικές ενότητες για τις 22 ταινίες μικρού μήκους: Cinema: A never ending love story (σινεμά: μια ιστορία αγάπης δίχως τέλος), Not only for Kids (όχι μονο για παιδιά), Utopia / Dystopia, Show me some reality (δείξε μου λίγη πραγματικότητα). Ταινίες που «ξεπερνούν τα κινηματογραφικά όρια, ενισχύοντας την κινηματογραφική εμπειρία» ενσωματώνονται στο πρόγραμμα «New Vision».
Το Outview Film Festival queer ταινιών και θεματικής, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολύχρωμης και πολύπλευρης θεματικής παλέτας και περιλαμβάνει δύο ταινίες, τo πεντάλεπτο “Half Life” του Νικόλα Πουρλιάρου και το κοινωνικό δράμα του Ηλία Δημητρίου “Smac”.
Στο Βερολίνο ο ελληνικός κινηματογράφοςΈνα ειδικό αφιέρωμα με τέσσερις ταινίες και τίτλο “Special Screenings: Εβραϊκή Ιστορία και Κουλτούρα της Ελλάδας” έρχεται να φωτίσει τα κομμάτια της ελληνικής εβραϊκής ιστορίας και ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στις ειδικές προβολές: Monica του Δημήτρης Αργυρίου και Καύση του Στράτου Τζίτζη.
Φέτος το φεστιβάλ επιχειρεί άνοιγμα στους εκκολαπτόμενους κινηματογραφιστές, καθώς εγκαινίασε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές μετέχουν σε  διαγωνισμό κλιπ και ο σκηνοθέτης του καλύτερου θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει από κοντά το φεστιβάλ, ενώτο κλιπ πρόκειται να προβληθεί στην Τελετή Έναρξης.

Επίτιμος προσκεκλημένος ο πολυβραβευμένος Κώστας Γαβράς. Ο δημιουργός του “Ζ”, του “Αγνοούμενου”, της “Κατάστασης Πολιορκίας” και τόσων ακόμη ταινιών θα βραβευθεί στην τελετή έναρξης για τη μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα και τον κινηματογράφο. Θα τον προλογίσει ο ηθοποιός Ούλριχ Τουκούρ, συνεργάτης του Κώστα Γαβρά στο “Αμήν”, το έργο που θα προβληθεί στη συνέχεια.
Ταινία Λήξης θα είναι το “Ένας Άλλος Κόσμος” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Ο ίδιος θα είναι παρών στην προβολή.
Σημαντικό στοιχείο για τους δημιουργούς το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, καθώς και New Vision το Roadshow, δηλαδή η προβολή των φιλμ σε 10 με 15 γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του 2017 με αντίστοιχη προώθηση από πλευράς του φεστιβάλ και των χώρων που θα φιλοξενήσουν τις προβολές.
Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

πηγή:praktoreio-tourism.gr

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.