Secret Must logo

Τα βότανα στη ζωή μας: Αχιλλαία

Τα βότανα στη ζωή μας: ΑχιλλαίαΟρεκτικό, τονωτικό, αντισπασμωδικό, σπασμολυτικό, διουρητικό, αντιπυρετικό.

Επιστημονική ονομασία: Achillea millefolium

Χρήσιμα μέρη: όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού, ιδιαίτερα οι ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα.

Ενδείξεις:

  • Κοινό κρυολόγημα
  • Δυσπεψίες και καούρες
  • Ερεθισμοί
  • Εμμηνόρροια
  • Μικροί τραυματισμοί

 

Είναι ένα από τα καλύτερα εφιδρωτικά βότανα και αναγνωρισμένο γιατρικό. Είναι αντιπυρετικό σαν αφέψημα και χαμηλώνει την πίεση του αίματος, βοηθά την χώνεψη και τονώνει τα αγγεία.

Ως αντισηπτικό των ούρων ενδείκνυται για μολύνσεις, όπως η κυστίτιδα. Στην εξωτερική χρήση είναι καλό σαν αιμοστατικό, τις ραγάδες της θηλής του μαστού, τις αιμορροΐδες, τις ραγάδες των χεριών, τις λειχήνες και διάφορες άλλες δερματοπάθειες. Θεωρείται ως ειδικό φάρμακο για τις θρομβώσεις που σχετίζονται με την υπέρταση.

Δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει τους μυϊκούς σπασμούς. Χρησιμοποιείται ακόμα και σε περιπτώσεις ακμής και έρπη. Και για τις γυναίκες θεωρείται σαν ρυθμιστικό της περιόδου και διορθώνει γυναικολογικές ανωμαλίες.

 

Παρασκευή:

Σαν αφέψημα: βάζουμε ένα κουταλάκι σε ένα μπρίκι ή 25-30 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Το ίδιο χρησιμοποιούμαι και για πλύσεις του δέρματος, κομπρέσες αλλά και για πλύσεις του κόλπου και για εντριβές των μαλλιών σε περιπτώσεις τριχόπτωσης.

Για εισπνοές: Μια χούφτα φυτό σε δύο λίτρα νερό και εισπνέουμε τον ατμό για μερικά λεπτά.

Για αιμορροΐδες ή για να καθαρίσουμε μια εξωτερική πληγή του δέρματος βράζουμε το φυτό όπως στο αφέψημα αλλά όχι πολύ συχνή χρήση γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

 

Άλλες χρήσεις:

Οι σπόροι του φυτού χρησιμοποιηθεί για να διατηρούνται τα κρασιά στα βαρέλια. Συχνά έχει αντικαταστήσει τον λυκίσκο στην παρασκευή μπίρας. Αν ρωτήσετε τον φαρμακοποιό σας μπορεί να σας φτιάξει αλοιφή για εντριβές. Η αλοιφή φτιάχνετε με 10 γραμ. αιθέριο έλαιο Αχιλλαίας, 20 γραμ. αλοιφή καμφοράς και 25 γραμ. λανολίνη.

 

Παρενέργειες:

Μπορεί μερικοί άνθρωποι να παρουσιάσουν αλλεργία ή εξάνθημα. Επίσης η χρήση του φυτού μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο φως. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε βαθιές ή μολυσμένες πληγές αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

 

Δοσολογία:

Πίνεται σε μορφή τσαγιού 3 φορές την ημέρα. Για πυρετώδη κατάσταση πρέπει να πίνετε ανά ώρα. Σε μορφή αλοιφής, μπορεί να χρησιμοποιείται 2-4 γραμμάρια τρεις φορές την ημέρα.

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.