Secret Must logo

Τι αλλάζει στα Ειδικά μισθολόγια; Στο στόχαστρο ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί

Τι αλλάζει στα Ειδικά μισθολόγια; Στο στόχαστρο ένστολοι, δικαστικοί, γιατροίΔραστικές μειώσεις στα Ειδικά μισθολόγια ένστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματών, ανώτατων κληρικών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, οι γενναίες περικοπές, αφορούν μόνο στα χαμηλά κλιμάκια ενώ ανεπηρέαστοι φαίνεται πως μένουν οι λογαριασμοί των παλαιότερων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο σχεδιασμός του υπουργείου κινείται σε δύο βασικές αρχές : 1) από τα υφιστάμενα Ειδικά Μισθολόγια είναι ζήτημα αν θα διατηρηθούν οκτώ και τα υπόλοιπα είτε θα καταργηθούν (όσοι περιλαμβάνονται σε αυτά θα ενταχθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων) είτε θα συγχωνευθούν 2) θα καταργηθούν τα περισσότερα από τα υφιστάμενα διάσπαρτα επιδόματα.

Παράλληλα κάποια από τα επιδόματα θα ενσωματωθούν στο (νέο) βασικό μισθό, ο οποίος έτσι θα αυξηθεί, αλλά με την κατάργηση των υπολοίπων επιδομάτων το σύνολο των αποδοχών θα είναι κατά περίπτωση μειωμένο. Πέρα από το οικογενειακό επίδομα, τα μόνα που θα πρέπει να θεωρούνται ως διασωθέντα είναι το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ειδικών συνθηκών ή επικινδυνότητας, που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στις μάχιμες μονάδες των ενστόλων.

Ωστόσο, για όσους θα εντάσσονται εφεξής στα εναπομείναντα Ειδικά Μισθολόγια π.χ. νέοι στρατιωτικοί, οι αποδοχές (όχι ο βασικός μισθός) θα είναι μικρότερες από τις σημερινές, λόγω της κατάργησης πολλών επιδομάτων. Για τους ήδη υπηρετούντες, η διαφορά μεταξύ νέων και υφιστάμενων αποδοχών, θα συνεχίσει να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά, ωστόσο αυτό συνιστά στην πραγματικότητα «πάγωμα» αποδοχών.

Τι αλλάζει στα Ειδικά μισθολόγια; Στο στόχαστρο ένστολοι, δικαστικοί, γιατροίΕιδικά, δε, για τους ένστολους, επί της ουσίας η προσωπική διαφορά θα υποκαταστήσει το πολυσυζητημένο «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών, αφού οδηγεί στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Έτσι εξηγούνται, άλλωστε και οι «θολές» ανακοινώσεις του ΥΠΕΘΑ αλλά και οι πρώτες γκρίνιες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς το υπουργείο Οικονομικών, που δεν έχει και πολλά περιθώρια βελτιώσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι Πανεπιστημιακοί και γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει γι’ αυτούς αυξήσεις αποδοχών, που μένει να δούμε αν τελικά θα προβλεφθούν και νομοθετικά, αν για λόγους… ενδοκυβερνητικής ηρεμίας προτιμηθεί το… ξαναμοίρασμα του λογαριασμού.

Οι αλλαγές ή μάλλον οι ανατροπές στα Ειδικά Μισθολόγια, σύντομα θα φτάσουν στη Βουλή, έχοντας καθυστερήσει, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο του περασμένου Ιουνίου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν ενστάσεις μόνο από το ΔΝΤ και μάλιστα όχι ιδιαιτέρως σοβαρές αλλά υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο προβληματισμού: οι πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ, ειδικά όσον αφορά στο «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών, που είχε επιχειρηθεί άλλη μια φορά πριν από περίπου μια 15ετία και είχε «πέσει» δικαστικά. Όπως σημειώνουν, ωστόσο, γνώστες του θέματος, μια τέτοια διαδικασία απαιτεί περίπου μια διετία, οπότε…

 

Πηγή: mononews.gr

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.