Secret Must logo

Τροφές που μοιάζουν με σημεία του σώματος!

Η φύση εργάζεται με τρόπο εντυπωσιακό για να ετοιμάσει τρόφιμα τα οποία ωφελούν το σώμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Υπάρχουν όμως κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν τη γνωστή φράση «είσαι αυτό που τρως!».

Τροφές που μοιάζουν με σημεία του σώματος!Μπανάνα και χαμόγελο

H μπανάνα περιέχει το πολύ σημαντικό αμυνοξύ τρυπτοφάνη. Το τελευταίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή της ορμόνης της «χαράς», της σεροτονίνης η οποία με τη σειρά της ελέγχει τη διάθεση στον οργανισμό. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως η μπανάνα έχει αντικαταθληπτικές ιδιότητες και σας κάνει να χαμογελάτε!

 

Τροφές που μοιάζουν με σημεία του σώματος!Καρύδια και εγκέφαλος

Τα καρύδια αποτελούν μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές καλών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Μαζί με τα λιπαρά ψάρια, τα ωμέγα 3 των ξηρών καρπών δομούν και προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από τη φθορά του χρόνου.

 

Τροφές που μοιάζουν με σημεία του σώματος!Ντομάτα και καρδιά

Η ντομάτα παίρνει το κόκκινο χρώμα της από μία θρεπτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο. Το τελευταίο έχει ισχυρά αντιοξειδωτική δράση για το σύστημα της καρδιάς και των αγγείων. Καθώς η χοληστερόλη από το «πρόχειρο» φαγητό εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων δημιουργείται αθηρωματική πλάκα. Η αθηρωμάτωση εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αίματος αυξάνοντας τις πιθανότητες για την πρόκληση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ο ρόλος του λυκοπενίου στη διατροφή είναι να προστατεύει τα αγγεία από την επικίνδυνη συσσώρευση χοληστερόλης.

 

Τροφές που μοιάζουν με σημεία του σώματος!

Κρασί και αίμα

Στο κόκκινο κρασί βρίσκεται μία πολύ καλά μελετημένη ουσία γνωστή και ως ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη έχει παρόμοια προστατευτική δράση στα αγγεία, με εκείνη του λυκοπενίου. Το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό του κόκκινου κρασιού αυτοθυσιάζεται για να θωρακίσει τα κύτταρα που καλύπτουν τα επιβαρυμένα τοιχώματα του καρδιαγγειακού συστήματος.

 

Τροφές που μοιάζουν με σημεία του σώματος!Αβοκάντο και γυναικεία αναπαραγωγή

Το αβοκάντο, όπως και άλλα πράσινα λαχανικά, περιέχουν μία πολύ σημαντική βιταμίνη για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η βιταμίνη αυτή ονομάζεται φολικό οξύ, ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β, και είναι απαραίτητη για τη διαίρεση των κυττάρων και την ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

 

Τροφές που μοιάζουν με σημεία του σώματος!Τζίντζερ και στομάχι

To τζίντζερ χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Κινεζική ιατρική για την αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών. Από τη διάρροια, μέχρι τη δυσπεψία και της ναυτία οι τζιντζερόλες της ρίζας του τζιντζερ φαίνεται πως δίνουν φυσικές λύσεις σε ενοχλητικά συμπτώματα.

 

Τροφές που μοιάζουν με σημεία του σώματος!Καρότο και μάτια

Το καρότο έχει δώσει το όνομά του στην πολυτιμότερη φυσική ουσία που περιέχει, το β- καροτένιο. Το τελευταίο είναι πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α η οποία «αποθηκεύεται» στα μάτια και απορροφά τη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Α θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη της ωχρής κηλίδας, του καταρράκτη και άλλων παθήσεων της όρασης.

 

Η ποικιλία στη διατροφή θέλει οργάνωση και επιμονή. Μία καλή συμβουλή για παράδειγμα θα ήταν κάθε ημέρα να καταναλώνετε χρωματιστά φρούτα και λαχανικά από ολόκληρο το φάσμα του ουράνιου τόξου. Μία άλλη ιδέα είναι κάθε εβδομάδα να δοκιμάζετε και ένα διαφορετικό τρόφιμο. Μία διατροφή χωρίς ποικιλία δεν θα ήταν μόνο εξαιρετικά μονότονη, αλλά δεν θα κατάφερνε να προσφέρει στο σώμα τα εκατοντάδες θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται καθημερινά.

 

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

πηγή: healthview.gr

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.