Secret Must logo

Λυκοπένιο…ένας φυσικός «σαρωτής» των ελεύθερων ριζών

ΛυκοπένιοΤο λυκοπένιο είναι μια ισχυρά αντιοξειδωτική ουσία, προερχόμενη από την οικογένεια των καροτενοειδών, που δεν μπορεί να την συνθέσει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι η ουσία που δίνει χρώμα στην τομάτα και το καρπούζι, δυο τρόφιμα που φημίζονται για την πλούσια περιεκτικότητα τους σε λυκοπένιο. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι διπλάσια από αυτή του του β-καροτένιου γι’αυτό και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στα κύτταρα από τος οξειδωτικές βλάβες.

Το λυκοπένιο σε αντίθεση με άλλα καροτενοειδή είναι εγκλωβισμένο στους φυτικούς ιστούς των φρέσκων  φρούτων και των λαχανικών και γι’αυτό το λόγο δεν απορροφάται όλο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η επεξεργασία των φρούτων καθιστά το λυκοπένιο περισσότερο βιολογικά διαθέσιμο αυξάνοντας την επιφάνεια που είναι διαθέσιμη για την πέψη.

Έχει παρατηρηθεί πως ύστερα από θερμική επεξεργασία (με το μαγείρεμα) αυξάνεται το ποσοστό απορρόφησής του όπως επίσης επειδή είναι λιποδιαλυτό, αν προσθέσουμε λάδι, θα αυξηθεί και πάλι το ποσοστό της διαθεσιμότητάς του και της απορρόφησής του.Επιπλέον η απορρόφησή του αυξάνεται όταν η τομάτα και τα προϊόντα της καταναλώνονται με την φλούδα.

Ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά το λυκοπένιο έχει αρκετές ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μετά την απορρόφηση του από το έντερο εναποτίθεται στο συκώτι, στους πνεύμονες, στον προστάτη, στο παχύ έντερο και στο δέρμα.Ύστερα από αρκετές έρευνες έχει αποδειχθεί πως το λυκοπένιο που προέρχεται κυρίως από την τομάτα και τα προϊόντα της συμβάλλει στην καταπολέμηση αρκετών παθήσεων.

 

Συγκεκριμένα:

  • Καταπολεμά καρδιακές παθήσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του στόματος, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών.
  • Βοηθά στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.
  • Προλαμβάνει την οστεοπόρωση, τον διαβήτη, την αθηρωσκλήρυνση, την ανδρική στειρότητα και την προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη.
  • Ως αντιοξειδωτικό δρα ενάντια στον χρόνο ασκώντας δράση ενάντια στα σημάδια του.
  • Τέλος, έχει εξαιρετική σημασία για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι : η τομάτα, το καρπούζι, η παπάγια, οι φράουλες, το ροζ γκρέιπφρουτ, το βερίκοκο, το γκουάβα, τα σαγκουίνια.

Λοιπόν τί λέτε…θα το προτιμήσετε;

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.