Secret Must logo

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Χοιρινό με δαμάσκηνα

ρολό Χοιρινό με δαμάσκηναΜέρες γιορτινές και το τραπέζι πρέπει να φορέσει και αυτό τα καλά του και να μην είναι σαν όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Εδώ θα δούμε μια πολύ απλά αλλά και πολύ καλή συνταγή για ένα φαγητό πολύ μαγειρεμένο και με ιδιαίτερη προτίμηση λόγω του ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η γαλοπούλα και πολύ περισσότερο η γέμιση της με ρύζι και κάστανα…
Η εκτέλεση αυτής της συνταγής είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!!!!

Υλικά

  • 1 ½ με 2 κιλά σπάλα χοιρινή ή μπούτι (λέμε στον χασάπη μας να μας το ανοίξει και να το ετοιμάσει για γέμισμα, ρολό)
  • 10 δαμάσκηνα ξερά
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml κρασί Μαυροδάφνη ή άλλο ημίγλυκο κρασί
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 40 γρ μέλι
  • 60 γρ μουστάρδα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Εστραγκόν
  • Σπάγκο ιδικό για ψήσιμο στον φούρνο για το δέσιμο.
  • Προαιρετικά λίγο κον φλάουερ για το δέσιμο της σάλτσας

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα δαμάσκηνα στην μέση και τα βάζουμε για 2 ώρες μέσα σε 50 ml από το κρασί μας. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα δαμάσκηνα, σβήνουμε με το κρασί που είχαμε μέσα τα δαμάσκηνα, ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και εστραγκόν. Όταν αρχίσει η σάλτσα μας να γλασάρει προσθέτουμε το μισό μέλι και το χυμό από το λεμόνι μας. Απλώνουμε το κρέας σε μια λαδόκολλα ανοιχτό και αλείφουμε 40 γραμμάρια από την μουστάρδα στο εσωτερικό του. Ρίχνουμε λιγότερο αλάτι και περισσότερο πιπέρι και λίγο εστραγκόν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C, γεμίζουμε το κρέας με το μείγμα από το τηγάνι και το κάνουμε ρολό, το δένουμε με τον σπάγκο πρώτα στις δύο άκρες και μετά άλλες δύο φορές προς τα μέσα του ρολού μας. Τοποθετούμε σε ταψί το ρολό μαζί με το υπόλοιπο κρασί και λάδι και ψήνουμε συνολικά χρειαζόμαστε περίπου 1½ . μπορούμε να προσθέσουμε και μερικές πατάτες ή λαχανικά. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με το υπόλοιπο μέλι, την μουστάρδα και τον χυμό από το πορτοκάλι και ανά διαστήματα αλείφουμε το ρολό μας με αυτό μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο του και να έχει πάρει ωραίο χρώμα. Βγάζουμε το κρέας από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, παίρνουμε τα ζουμιά και τα σουρώνουμε σε ένα κατσαρολάκι και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση, δένουμε την σάλτσα μας. Κόβουμε το ρολό μας σε φέτες και ρίχνουμε την σάλτσα και μπορούμε εκτός από τις πατάτες ή τα λαχανικά που ήταν μέσα στο ταψί να το συνοδέψουμε με ρύζι basmati.

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.