Secret Must logo

Η θετική επίδραση των φυτικών ινών στον ανθρώπινο οργανισμό

Η θετική επίδραση των φυτικών ινών στον ανθρώπινο οργανισμόΣυχνά ακούμε ειδικούς να λένε πως οι φυτικές ίνες είναι ένας καλός σύμμαχος για υγιεινό αδυνάτισμα. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν (και στα δυο φύλα) αποδείχθηκε πως οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και λαχανικά, είχαν κατά μέσο όρο Δείκτη Μάζας Σώματος 21,98 ενώ όσες έτρωγαν κρέας και λίγες φυτικές ίνες είχαν Δ.Μ.Σ 23,52.

Σύμφωνα με τις έρευνες φαίνεται πως ύστερα από ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να καταναλώσουμε 175 θερμίδες λιγότερες στο επόμενο γεύμα μας από ότι αν καταναλώναμε πρωινό φτωχό σε φυτικές ίνες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού της πείνας σε μεγάλο βαθμό και για αρκετές ώρες.

 

Πώς όμως μας προκαλούν κορεσμό;

Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τις χωνέψει διότι δεν διαθέτουν συγκεκριμένα ένζυμα και βακτήρια και έτσι καταλήγουν στο παχύ μας έντερο χωρίς να έχει προηγηθεί η πέψη. Οι φυτικές ίνες όταν συναντούν στον οργανισμό νερό το απορροφούν και διογκώνονται με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας και να μας κρατούν χορτάτους για πολλή ώρα.Επίσης οι ίνες αυτές καθυστερούν μετά το γεύμα την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων και κυρίως της γλυκόζης με αποτέλεσμα να ρυθμίζονται καλύτερα έτσι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μειώνεται η επιθυμία μας για λιπαρά σνακ και γλυκά ενδιάμεσα στα γεύματα μας.

Όπως είναι ευρέως διαδεδομένο, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς αφού δεσμεύουν ένα μέρος της χοληστερίνης , καθώς και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες έχουν αρκετά λιγότερες θερμίδες. ΛΑΘΟΣ! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν συγκρίνουμε μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με μια φέτα ψωμί άσπρο θα δούμε πως α) η θερμιδική διαφορά είναι ελάχιστη έως και ανύπαρκτη ή β) το προϊόν ολικής άλεσης μπορεί να έχει μεγαλύτερη θερμιδική αξία. Υπάρχει σίγουρα όμως διαφορά στα θρεπτικά συστατικά τους όπου καταλαβαίνουμε πως νικητής είναι το ψωμί ολικής αλέσεως!

 

ΤΥΠΟΙ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

 

Υπάρχουν δυο τύποι φυτικών ινών : οι διαλυτές και οι αδιάλυτες.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου και καθυστερούν την πέψη.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι αυτές που δεν μπορεί να απορροφήσει ο ανθρώπινος οργανισμός και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Πηγές και των δυο τύπων είναι:

 

ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

ΑΔΙΑΛΥΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Φασόλια

Δημητριακά

Βρώμη

Μαύρο ψωμί

Ρύζι

Κριθάρι

Μήλα

Αχλάδια

Πορτοκάλια

Λεμόνι

Μπανάνα

 

TOP 5!

Τρόφιμο Ποσότητα Γρ. φυτικών ινών
Αβοκάντο 1 μέτριο 11,84
Δημητριακά σίτου ολικής 1 φλιτζάνι 19,9
Κόκκινα φασόλια 1 φλιτζάνι 13,3
Κόκκινες φακές 1 φλιτζάνι 15,6
Βρώμη 1 φλιτζάνι 12

 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ

 

Καθημερινή κατανάλωση 3 μέτριων φρούτων

Μια τουλάχιστον μεγάλη σαλάτα καθημερινά

4 μερίδες δημητριακών ημερησίως

Προτιμάμε τα αποξηραμένα φρούτα

Καλύτερα να τρώμε τα φρούτα και όχι να πίνουμε τον χυμό τους

Καλή πηγή φυτικών ινών αποτελούν τα λαχανάκια Βρυξελλών

Τρώμε τις πατάτες με την φλούδα( όσο περίεργο και αν σας φαίνεται!)

Προσθέτουμε το σπανάκι στην διατροφή μας

Σημαντική πηγή φυτικών ινών αποτελούν και οι φράουλες

Αντικαθιστούμε τα πατατάκια με ξηρούς καρπούς

 

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες φαίνεται λοιπόν πως μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην θεραπεία ορισμένων νόσων όπως είναι οι παρακάτω:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Χολολιθίαση
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Παχυσαρκία
  • Εκκολπωματίτιδα
  • Καρκίνος του παχέως εντέρου
  • Μείωση της ολική και της LDL χοληστερόλης
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Διαβήτης
  • Καρκίνος του μαστού

 

 

Παρακάτω δίνονται ακόμη τρεις πίνακες με την περιεκτικότητα των λαχανικών ,

των φρούτων και των δημητριακών σε φυτικές ίνες.

 

Λαχανικά ανά 100 γρ.

Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (γραμ.)

Πατάτες 1
Γλυκοπατάτες 2
Φρέσκια ντομάτα 1,5
Αγγούρι 0,5
Πιπεριά πράσινη 1,5
Κολοκυθάκια 0,5
Σπανάκι 6,5
Λάχανο 3
Σπαράγγια 1
Μπρόκολο 4
Καρότα 3
Κουνουπίδι 2
Μαρούλι 0,8
Ραδίκια 1
Φασόλια ξηρά 7,5
Φασόλια πράσινα 3
Φακές 4
Μπιζέλια 5
Μελιτζάνες 0,9
Μπάμιες 1

 

 

Φρούτα ανά 100γρ.

Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (γραμ.)

Μήλα 1,5
Φράουλες 2
Βερίκοκα 2
Μπανάνες 1,3
Κεράσια 1,5
Ξηροί χουρμάδες 8,5
Πεπόνι 0,5
Καρπούζι 0,5
Πορτοκάλι[1] 1,5
Χυμός πορτοκάλι[1] 0,1
Ροδάκινα 1
Αχλάδια 1,5
Γκρέιπ φρουτ[1] 0,5
Χυμός γκρέιπ φρουτ[1] 0,1
Δαμάσκηνα ξερά 13,5
Σταφύλια 0,5
Σταφίδα 7
Σύκα 2,5
Σύκα ξερά 18,5

 

 

 

 

Δημητριακά ανά 100γρ.

Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (γραμ.)

Άσπρο ψωμί ή φρυγανιές 3
Ψωμί σικάλεως ή φρυγανιές 7
Ψωμί ολικής αλέσεως 7
All – bran 26,7
Corn flakes 11
Pop –corn 2,2
Ζυμαρικά 0,5
Ρύζι 1

 

 


[1]τονίζεται η διαφορά περιεκτικότητας του χυμού και του φρέσκου φρούτου.

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.