Secret Must logo

Μουσακάς λαχανικών για χορτοφάγους

Μουσακάς λαχανικών για χορτοφάγους

Ο μουσακάς είναι τόσο αγαπημένο και υπέροχο φαγητό που κατά καιρούς πολλοί είναι αυτοί που τον έχουν πιάσει στα χέρια τους και με πολύ αγάπη τον έχουν πάει ένα βήμα πιο πέρα.

Εδώ θα δούμε μια διαφορετική εκτέλεση του η οποία είναι εξίσου νόστιμη και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις υπόλοιπες.


Υλικά για ένα μέτριο ταψί:

  • 7 μέτριες πατάτες
  • 8 μέτρια κολοκύθια
  • 6 μέτριες ντομάτες
  • 6 μέτριες μελιτζάνες
  • 10 πιπεριές Φλωρίνης τουρσί έτοιμες σε βάζο
  • Λίγο σησαμέλαιο
  • Αλάτι – πιπέρι

 

Για την σάλτσα:

  • 3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή μια συσκευασία τοματάκι (τύπου πουμαρό)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη ότι χρώμα θέλουμε
  • 1 φακελάκι Stevia ή 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη λευκή/μαύρη
  • Λίγο λάδι
  • Αλάτι – πιπέρι

 

Για την μπεσαμέλ:

  • 2 λίτρα γάλα σόγιας
  • 80-100 γραμμάρια αλεύρι
  • Την ίδια ποσότητα ελαιόλαδο
  • 1 δόση βανίλια (αυτή με το κόκκινο καπάκι που βάζουμε στα γλυκά)

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες μακρόστενες ή ροδέλες τα λαχανικά μας εκτός από την πιπεριά Φλωρίνης και τις ντομάτες.
Τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Μουσακάς λαχανικών για χορτοφάγους Ανάβουμε τον φούρνο στους 180C να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε το σησαμέλαιο στα λαχανικά (περίπου 4-5 κουταλιές της σούπας) και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια τα τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να πάρουν ελαφρός χρώμα. Κόβουμε ροδέλες τις ντομάτες και στην μέση κάθετα τις πιπεριές Φλωρίνης. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας περίπου) και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Προσθέτουμε την ντομάτα ή το πουμαρό, την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει και να δέσει σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι μαζί. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα σόγιας να βράσει. Όταν πάρει βράση το κατεβάζουμε, προσθέτουμε την βανίλια, αλάτι, πιπέρι και δένουμε με το μείγμα μας (αλεύρι-λάδι) όπως είναι κλειστό το μάτι τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα μας να πάρει άλλη μια μικρή βράση και είναι έτοιμη. Στρώνουμε τα λαχανικά μας στο ταψί με την εξής σειρά. Πατάτα- πιπεριά- μελιτζάνα- κολοκυθάκι- ντομάτα, ρίχνουμε την σάλτσα μας και ξανά κάνουμε μια ίδια στρώση. Τέλος προσθέτουμε την μπεσαμέλ μας και ψήνουμε στους 200C μέχρι να πάρει χρώμα.

Και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!!!!!

Tips:

Μπορούμε στην μπεσαμέλ να βάλουμε λιγότερο γάλα σόγιας και να προσθέσουμε ένα κουτί γάλα καρύδας, και αν το κάνουμε αυτό μέσα στην σάλτσα μπορούμε να ρίξουμε λίγες σταφίδες ξανθιές.

 

 

Σας άρεσε; κάντε like για να ξέρουμε τι θέματα σας αρέσουν!

Facebook Comments

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

Could not authenticate you.